George Michael - Listen Without Prejudice Vol.1



George Michael - Listen Without Prejudice Vol.1 (2017 Remastered Reissue)

Geçen yılın sonunda gözlerini 53 yaşında hayata yuman George Michael 10 aylık bir süreden sonra İngiltere'de ait olduğu yere döndü. Listelerin en tepesine!

George Michael 1987'deki "Faith" albümü ve buna bağlı 1988–1989 dünya turnesi sonrasında yoğun ilgi ve baskılar nedeniyle düştüğü psikolojik buhran sonrasında çıkardığı "Listen Without Prejudice Vol.1" albümü sanatçı kişiliğine ve hayatına yön veren bir çalışma olmuştur.

İlk basımı 1990 yılında gerçekleşen "Listen Without Prejudice, vol.1" albümü yeniden basımı ile dinleyicisiyle bu ay tekrar buluştu. Albümün 25. yılı nedeniyle planlanan bu yeni basım 2 yıllık bir gecikmeyle 20 Ekim 2017'de yayınlandı.


"Listen Without Prejudice Vol.1" albümü plak, 2CD veya 3CD'lik setler halinde, 1996'da Londra Three Mills Stüdyolarında kaydedilen müthiş "MTV Unplugged" konser albümüyle birlikte edinilebiliyor. Günümüze kadar yayıncıyla olan anlaşmazlıklar nedeniyle yayınlanamamış olan MTV Unplugged'ın böylece ses kayıtlarına, şurdan burdan mp3 dönüştürücüsü kullanmadan, nihayet kavuştuk diyebiliriz. Ama bu iki albümün birbirleriyle olan ilişkisini soracak olursanız bir ilgisi yok diyebilirim. Zira farklı dönemlerde çıkan, George Michael'ın müziğe farklı bakış açılarını yansıtan bu iki albümü prensip olarak ben bir araya getirmezdim, yaşasaydı belki George da getirmezdi.


İlk etapta bu yeniden basım setine bakıldığında Nile Rodgers'la birlikte hazırlanan "Fantasy" şarkısı, birkaç B yüzü çalışması ve MTV Unplugged dışında bir yenilik görünmüyor olsa da 21 Ekim 2017'de albüm reissue ile eşzamanlı olarak TV'lerde boy gösteren bir belgesel dikkati çekiyor. Bu yeniden basım setinde maalesef olmayan bu belgeselden bahsetmekte fayda var. George Michael'ın 2016 yılındaki ölümüne kadar "üzerinde çalıştığı son proje" olarak gösterilen "George Michael: Freedom" belgeseli sanatçının kronolojik olarak A'dan Z'ye yaşam ve sanat öyküsünü anlatıyor. Dün izleme şansım oldu. İzlemeden bu yazıyı yazmak istemedim açıkçası. Fazla sürpriz sayılabilecek bilgi olmamasına rağmen izlemeye değer derim. Belgeselin anlatıcısı (narrator) da George Michael olup Elton John, Nile Rodgers, Stevie Wonder, Mark Ronson, Mary J. Blige ve nice sanatçı dostu da katkı sağlayınca izlemeye değer bir belgesel haline geliyor. "Listen Without Prejudice, vol.1" dönemi etrafında gelişen film George'un özel hayatı ve sanat hayatında yaşadığı buhranları ön planda tutup özellikle hassas ve yalnız kişiliğine dem vuruyor. Internette aratın, illa ki bulursanız.

Benim de en sevdiğim GM albümü olan "Listen Without Prejudice, Vol.1"i geçen yılın sonunda kaleme aldığım ve üstte bahsettiğim belgeselle birebir örtüştüğünü düşündüğüm George Michael biyografisinde daha detaylı yazmıştım. George’un Sony ile savaşı, ayrıca "Praying For Time", "Freedom '90", "They Won't Go When I Go" gibi parçalar ve albümle ilgili daha geniş bilgi için üstteki linke tıklamanızı tavsiye ederim :)

Albüm müzikseverlerin beğenisine plak, CD, DVD format ve setlerde sunuldu. "Listen Without Prejudice Vol.1" reissue setinin format ve varyasyonlarını Rolling Stone dergisinde detaylı olarak sıralamışlar. Şöyle ki;

  • Plak (Remastered) - orijinal tracklist ve albüm cover
  • 2CD'lik set veya 3CD Deluxe set
  • CD1: Listen Without Prejudice Vol. 1 (Remastered)
  • CD2: MTV Unplugged
  • CD3: B Sides & Rarities
  • DVD

The Southbank Show 1990 - "Freedom! ’90" promo - "Praying For Time" promo -Freedom 90 MTV 10th Anniversary

George Michael'ın bu iki keyifli albümünü, nadir B yüzü parçalarını Spotify'dan (CD1+2+3) aşağıda dinleyebilirsiniz.

Sevgilerle,
Aykut


Yorumlar