Max Richter - Three Worlds Music from Woolf Works


Three Worlds Music from Woolf Works albümünün hikayesi koreograf Wayne McGregor'ın , Kraliyet Opera Binası'nda sergilenmek üzere Mrs. Dalloway, Orlando ve The Waves romanlarını içeren üç Virginia Woolf çalışmaları için bir anlatı dans gösterisi için çalışması ile başlıyor. Çalışmalar devam ederken, müziklerin yazılması için Max Richter'a teklif gidiyor. Neredeyse 2 saatlik, 3 perdelik hikaye için Max Richter çalışmalarına başlıyor. Yazılan çizilenlere göre bu süreç oldukça uzun ve sıkıntılı oluyor. Max Richter eserlerinde hikaye anlatma konusunu gitgide takıntı haline getirirken böylesine bir çalışma bu takıntılarının en yüksek hale geldiği bir hal alıyor.

1930'larda bizzat Virginia Woolf'un sesi ile dönemin BBC radyosunda bir konuşmasından alınan girizgah ile başlayan albüm her saniyesi ile İngiltere'yi anımsatıyor. Parlamento'daki Elizabeth Kulesi'nin çanı, Gordon Meydanı'ndaki trafik gibi küçük dokunuşlar bu hissi güçlendiyor.

Madeline Virginia Woolf (Stephen, 25 Ocak 1882 - 28 Mart 1941), 20. yüzyılın en önde gelen modernistlerinden biri olarak kabul edilen ve anlatım aracı olarak bilinç akışı kullanımında öncü olan bir İngiliz yazardır. Londra'nın Kensington kentinde varlıklı bir ailede doğan King's College London'a katıldı ve İngiltere'de yüksek öğrenim reformlarının sonucunda kadınların öğrenim görmesi konusundaki gelişmelerin erken dönem örneklerinden bir tanesi. Woolf ilginç bir yazar, ileri derece de "manik depresif" olarak nitelendiriliyor. Belki Mrs. Dalloway, Orlando ve The Waves romanlarını okumamış insanlar için bu albüm biraz zorlu bir deneyim olacaktır.


Max Richter'a göre bu çalışma son derece zorlu bir çalışma olmuş. Eseri dinlerken bu durumu kendiniz tespit edeceksiniz. Bazı bölümlerde uygun sesler kullanılmış, bazı bölümler sonsuz gibi gelen tekrarlar ile oluşturulmuş. Gerçekten insanı zorlayabiliyor.

İngiliz müzik basını tarafından albüme övgüler yağarken, Amerikan müzik basının biraz daha ihtiyatlı olduğunu söylemek mümkün. Aşağıda eserden iki ayrı bölümü dinleyebilirsiniz. Birinci video Mrs. Dalloway bölümünden ikincisi ise Orlando bölümünden geliyor. İkisi arasındaki farklılık dikkatinizi çekecektir.




Albüm bir tarafı ile neoclassical adı verilen akımın bir parçası sayılabilecek iken, bazı bölümlerde ise daha geleneksel çizgileri görebiliyorsunuz. Toplamda 2 saatin üzerindeki bu bestelerin, belirli bir kısmı albümleştirilmiş. Neredeyse yarısı diyebiliriz. Deutsche Grammophon tarafından yayınlanan albümün kayıt muhteşem. Max Richter'ın farklı alanlarda çalışmaları var malum. Four Seasons çalışmasını sevmiş iseniz, en azından benzer bir şey bekliyorsanız Three Worlds Music from Woolf Works sizin için büyük bir şok olabilir. Ancak bazı filmler için yaptığı albümlere de vakıfsanız özellikle de son yıllardaki çalışmalara bu albüme de bayılacağınıza eminim...





Yorumlar