Max Richter - Konzerthaus Kammerorchester Berlin - Four Seasons



Max Richter 1966 doğumlu bir İngiliz besteci. Müzik eğitimini tamamladıktan sonra Arvo Pärt, Brian Eno, Philip Glass, Julia Wolfe ve isimlerle çalışmış. Yine yaptığı önemli çalışmalardan bir tanesi, Decca/Argo plak şirketi ile anlaşma yapıp 5 albüm yaptığı topluluğu. Ancak asıl ses getiren çalışması Vivaldi Dört Mevsim üzerinde yaptığı çalışma.

Şimdi burada sıkıntılı bir durum söz konusu. Dört Mevsim gibi son derece iyi bilinen ve şöhretli bir eseri yeniden düzenlemek mümkün mü, yoksa değil mi? İşin kötü tarafı bunun Dört Mevsim gibi her yönden önemli bir eser üzerinde yapılması doğru mu değil mi?

Bir kısım müziksever Max Richter'ı bu çalışması yüzünden hain olarak görüyor. Bir kısmı ise niye olmasın diye bakıyor. Ancak bir de ilginç bir durum var, albümün kaydı son derece başarılı. Şimdi dikkatlice Max Richter ne yapmış ona bir bakalım. Eseri ilk önce alıyor ve başına bir overture ekliyor. Yani eser ezbere bildiğimiz Bahar pasajı ile değil yeni yazılan overture yani açılış ile başlıyor. Arkasından her hareketi alıp bazen ana temaya çok dokunmadan bazen ise daha kışkırtıcı bir şekilde yeniden kurguluyor. Aslında bir çok eleştirmen bu işlemi müziğe daha doğrusu orkestraya bir kaç katman daha eklemek olarak yorumluyor. Bu durum bazıları için kabul edilemez bazıları için ise sıkıntı yaratmayan bir durum.

Eser bana Max Richter versiyonu açısından konuşuyorum, daha romantik geldi. Özellikle kemanlar üzerinde partisyonları üzerinde oldukça uğraşıldığı ve varolan patrisyonların altına yeni yaylı katmanları eklendiği hemen dikkat çekiyor.

Andre de Ridder yönetimindeki Konzerthaus Kammerorchester Berlin, bu yeni düzenlemede başarılı bir iş çıkartmış. Özellikle yükselen pasajlarda orkestranın hakimiyeti son derece etkileyici. İşin en kötü yanı ise kaydın son derece başarılı olması. Çok hoş bir atmosfer odayı kaplıyor, sahne çok başarılı... Burada olay alışılageldik yorumun dışında bir Dört Mevsim dinlemek ister misiniz sorusu. İstiyorsanız gönül rahatlığı ile alabileceğiniz, aksi durumda ise uzak durmanız gereken bir plak.

Yorumlar