Erik Satie - Socrate


Satie'nin hayatı konusunda daha fazla ayrıntı için buraya bakabilirsiniz. Alfred Eric Leslie Satie, 1866 yılında doğup 1925 yılında vefat eden önemli bir Fransız besteci ve piyanist. Piyano eserleri, tiyatro ve bale için müzikler bestelemiştir. Besteleri son derece orijinal, mizahi yaklaşıma sahiptir. Erik Satie, minimalizm akımının temsilcilerindendir. Mizahi yaklaşımı bazen parçalarına verdiği isimlerle bazen anlatımlarında kendisini gösterir. Müziğe genç yaşlarda org çalarak başladı. Arkasından Paris Konservatuarı'na girdi. Öğrencilik yıllarında başarılı değildi ve okuldan ayrılmak zorunda kalınca orduya katıldı ancak hastalanınca ordudan da atıldı. İsmini değiştirip Erik ismini aldı ve ilk eserlerini bu dönemde besteledi. İlerleyen yıllarda meşhur "Le Chat Noir" kabaresine takılmaya başladı.



Bir dönem mistik organizasyonlara merak sardı sonra onlardan da tartışmalar ile ayrıldı. Tüm bu karmaşa sayesinde yaratıcılığı artmış ve ilginç eserler bestelemişti. Zaten mistik işlere meraklı olan Satie, 1800'lerin sonunda kendi kilisesini kurdu. Hem din hemde sanat konusundaki görüşlerini yazdı ve "Vexations"'i besteledi. Bu dönemlerde Erik Satie rahip kılığında dolaşır olmuştu. İlerleyen zamanlarda parasızlık yüzünden Paris'in bir kenar mahallelerine taşındı, alkol bağımlılığı arttı. Zaten sonunda siroz yüzünden vefat etmiştir.

Albümde piyanoda Reinbert de Leeuw ve vokallerde ilerleyen günlerde sayfalarımızda daha çok göreceğiniz Barbara Hannigan var. Müzisyenleri kısaca tanımak gerekirse;

Reinbert de Leeuw, 1938 yılında doğdu. Amsterdam Konservatuarı'nda müzik teorisi ve piyano okudu ve The Hague Kraliyet Konservatuarı'nda kompozisyon eğitimi aldı. Lahey Kraliyet Konservatuarı'nda ders verdi. Çağdaş müzik yapan tanınmış bir şef ve piyanisttir. 2004 yılından beri Leiden Üniversitesi'nde 19. 20. ve 21. yüzyılın performans ve yaratıcı sanatları" konusunda profesör olarak görev yapıyor. De Leeuw çoğunlukla kayıtlarını Philips, Koch ve Nonesuch plak firmaları için yaptı.


Barbara Hannigan 1971 doğumlu Kanada soprano ve orkestra şefidir. Hannigan, özellikle çağdaş müzik performanslarıyla ünlüdür. Çağdaş müziğe merakı gençliğinde başladı ve 17 yaşında ilk dünya prömiyerini seslendirdi. 2011'den beri yaklaşık 75 çağdaş kompozisyonda boy gösterdi. Hannigan düzenli olarak hem soprano hem de şef olarak konserler veriyor. İlerleyen zamanlarda Barbara Hannigan konusunda daha yazacağız çizeceğiz.

Albümde seçilen eserler, Satie'nin Trois Mélodies, Trois Autres Mélodies, Socrate'ı. Bu eserler vokal ve piyano için yazılmış eserler. Özellikle 1919 yılında yayınlanan ve 20'de yeniden elden geçirilmiş "Socrate" bölümlerini büyük bir keyifle dinledim. Barbara Hannigan'ın performansı müthiş... Erik Satie'nin minimal eserlerinin yanında vokal piyano kombinasyonuna sahip eserlerini merak edenler için bana sorarsanız çok güzel bir başlangıç noktası....

Yorumlar