Yusuf/Cat Stevens - The Laughing Apple



Steven Georgiou, Londra İngiltere'de 21 Temmuz 1948 tarihinde doğdu. Rum bir baba Stavros Georgiou ve İsveçli bir annenin en küçük çocuğu idi. Bütün aile fertleri restoranda çalışıyordu. Ebeveynleri yaklaşık sekiz yaşındayken boşandı, ancak aile restoranını işletmeye devam ettiler. Babası Rum Ortodoks ve annesi Baptist olmasına rağmen at Stevens Lane'de babasının işyerine daha yakın olduğunu Katolik okuluna gitti. Genç yaşlarda piyanoya merak sardı. 15 yaşında geldiğinde gitara olan ilgisini arttı. İlk gitarını aldıktan sonra şarkılar yazmaya başladı. Evlerinin çatı dairesinde kendi,sine bir dünya kurdu. Bu dönemlerde sokaklarda müzikallerde çalınan müzikleri dinleyip etkilenmeye başlar. Stevens, Batı Yakası Hikayesini dinlediğinde kendisini çok etkilediğini ve "yaşamını farklı bir şekilde geliştirmesi gerektiğini anlattığını söyler. Annesi ile bir süre İsveç'e taşınmış ve resim ile ilgilenmiş ancak İngiltere'ye geri dönmüştür.

Sanat dışında hemen her derste başarısız olan Cat Stevens o dönemlerde "sanatçı çocuk" olarak tanınmaya başlar. Okul hayatı kendi deyimi ile resmen ezilerek geçmiştir. Sonunda karikatür çizmeye başlar ve bu sayede Hammersmith Sanat Okulu'na kabul edilir. Ancak 1965'ten itibaren müzik onun için daha cazip hale gelir. Sanat okulundaki eğitimi ilerleyen yıllarda kendi plak kapaklarında kendisini gösterecektir.

Bu dönemlerde Bob Dylan, Nina Simone, blues müzisyenleri Lead Belly ve Muddy Waters gibi isimlerden çok etkilenir. Ira Gershwin ve Leonard Bernstein gibi müzikaller yazan besteciler de onun için çok önemlidir. Hayallerinde hep müzikal yazmak vardır.


Cat Stevens, 1960'lara gelindiğinde Londra'da cafe ve ve barlarda müzik yapmaya başlar. İlk önce bir grup kurmaya çalıştı ancak kısa süre sonra solo devam etmeyi tercih ettiğini fark etti. Bu dönemlerde Steven Georgiou ismini kullanıyor olsa da, kendisine daha kolay telaffuz edilir bir isim aramaya başlar ve Cat Stevens ismini bulur. Bir kız arkadaşı ona bir kedi gibi gözlerin var demiş ve bu durum Cat Stevens'ın aklında kalır. Sonunda sahne ismi buradan ortaya çıkar. Bu dönemlerde ilk başarılı şarkıları ortaya çıkar ve bu sayede 2 yıl boyunca Jimi Hendrix ve Engelbert Humperdinck gibi bir çok müzisyen ile İngiltere'de dolaşma ve çalma fırsatı yakalar. Cat Stevens, bu dönemde hazır rüzgarı arkasına almışken 1967 yılında "New Masters" albümünü yayınlar ancak albüm başarısız olur. İşin komik tarafı albümden "The First Cut Is the Deepest" şarkısı farklı müzisyenler tarafından gerçek bir hit haline gelir. Örneğin Keith Hampshire, Rod Stewart, James Morrison ve Sheryl Crow şarkıyı farklı senelerde farklı tarzlarda seslendirerek büyük sükse yaparlar.

1970'lere gelirken Cat Stevens'ın sağlığı bozulur ve uzun bir süre hastanede kalmak zorunda kalır. Neredeyse ölümden dönmüştür. Bu süreç sonrasında gelen 1970 albümleri "Mona Bone Jakon" ve özellikle de "Tea for the Tillerman" ile bir anda dünya çapında üne kavuşur. Neredeyse her şarkısı hit haline gelir ve Cat Stevens için müzik kariyerindeki yükseliş başlar. Bu önemli albümü başka bir yazıda ele alırız...

Gelelim yeni albüme önce şarkı listesi;

1. "Blackness of the Night"
2. "See What Love Did to Me"
3. "The Laughing Apple"
4. "Olive Hill"
5. "Grandsons"
6. "Mighty Peace"
7. "Mary and the Little Lamb"
8. "You Can Do (Whatever)"
9. "Northern Wind (Death of Billy the Kid)"
10. "Don’t Blame Them"
11. "I'm So Sleepy"

The Laughing Apple, Cat Stevens'ın diskografisindeki onbeşinci albüm. Yusuf Islam adıyla ise dördüncü önemli kayıt diyebiliriz. 2014 yılında yayınlanan "Tell 'Em I'm Gone" albümü farklı tepkiler almış ve ortalama bir albüm olarak görülmüştü. The Laughing Apple bence daha iddialı bir albüm.


1970'lerde "Tea for the Tillerman" dönemini özleyen meraklılar bu albüme bayılacaklardır. Çünkü albümün geneli sanki o yıllardan fırlamış gibi. Bazı eleştirmenler albümü Mona Bone Jakon / Tea for the Tillerman / Teaser albümlerinin bir devamı olarak yorumlamışlar ve bir ölçüde haksız değiller.

Bu ayın sürprizi! Açılış parçasının ardından ikinci şarkı ile "See What Love Did to Me" eski Cat Stevens sevenlerin coşacağına eminim :)


Yorumlar