Cat Stevens - Tea for the Tillerman


Yazının biyografi bölümü The Laughing Apple albümü yazısında yayınlandı. Daha önce okuduysanız aşağıya doğru devam ediniz.

Steven Georgiou, Londra İngiltere'de 21 Temmuz 1948 tarihinde doğdu. Rum bir baba Stavros Georgiou ve İsveçli bir annenin en küçük çocuğu idi. Bütün aile fertleri restoranda çalışıyordu. Ebeveynleri yaklaşık sekiz yaşındayken boşandı, ancak aile restoranını işletmeye devam ettiler. Babası Rum Ortodoks ve annesi Baptist olmasına rağmen at Stevens Lane'de babasının işyerine daha yakın olduğunu Katolik okuluna gitti. Genç yaşlarda piyanoya merak sardı. 15 yaşında geldiğinde gitara olan ilgisini arttı. İlk gitarını aldıktan sonra şarkılar yazmaya başladı. Evlerinin çatı dairesinde kendi,sine bir dünya kurdu. Bu dönemlerde sokaklarda müzikallerde çalınan müzikleri dinleyip etkilenmeye başlar. Stevens, Batı Yakası Hikayesini dinlediğinde kendisini çok etkilediğini ve "yaşamını farklı bir şekilde geliştirmesi gerektiğini anlattığını söyler. Annesi ile bir süre İsveç'e taşınmış ve resim ile ilgilenmiş ancak İngiltere'ye geri dönmüştür.



Sanat dışında hemen her derste başarısız olan Cat Stevens o dönemlerde "sanatçı çocuk" olarak tanınmaya başlar. Okul hayatı kendi deyimi ile resmen ezilerek geçmiştir. Sonunda karikatür çizmeye başlar ve bu sayede Hammersmith Sanat Okulu'na kabul edilir. Ancak 1965'ten itibaren müzik onun için daha cazip hale gelir. Sanat okulundaki eğitimi ilerleyen yıllarda kendi plak kapaklarında kendisini gösterecektir.

Bu dönemlerde Bob Dylan, Nina Simone, blues müzisyenleri Lead Belly ve Muddy Waters gibi isimlerden çok etkilenir. Ira Gershwin ve Leonard Bernstein gibi müzikaller yazan besteciler de onun için çok önemlidir. Hayallerinde hep müzikal yazmak vardır.



Cat Stevens, 1960'lara gelindiğinde Londra'da cafe ve ve barlarda müzik yapmaya başlar. İlk önce bir grup kurmaya çalıştı ancak kısa süre sonra solo devam etmeyi tercih ettiğini fark etti. Bu dönemlerde Steven Georgiou ismini kullanıyor olsa da, kendisine daha kolay telaffuz edilir bir isim aramaya başlar ve Cat Stevens ismini bulur. Bir kız arkadaşı ona bir kedi gibi gözlerin var demiş ve bu durum Cat Stevens'ın aklında kalır. Sonunda sahne ismi buradan ortaya çıkar. Bu dönemlerde ilk başarılı şarkıları ortaya çıkar ve bu sayede 2 yıl boyunca Jimi Hendrix ve Engelbert Humperdinck gibi bir çok müzisyen ile İngiltere'de dolaşma ve çalma fırsatı yakalar.

----------------------------------------------------------
1960'ların sonlarında yayınladığı albüm ile başarısız olan Cat Stevens, 1970 yılında "Mona Bone Jakon" ile bu durumu tam tersine çevirir. Ancak yıl daha bitmeden bir albüm daha gelir. Bu albümde Cat Stevens'a Alun Davies (akustik gitar,geri vokaller) Harvey Burns (davul, konga ve tamburin) John Ryan (bas) Del Newman (yaylı düzenlemeleri) ve Jack Rothstein (keman) eşlik eder. Yeni albümün adı Tea for the Tillerman'dır Şarkı listesi;


A YÜZÜ
1. "Where Do the Children Play?" (Recorded July 1970 at Morgan Studios) 3:52
2. "Hard Headed Woman" (Recorded July 1970 at Morgan) 3:47
3. "Wild World" (Recorded July 1970 at Morgan) 3:20
4. "Sad Lisa" (Recorded July 1970 at Morgan) 3:45
5. "Miles from Nowhere" (Recorded June 1970 at Olympic Studios) 3:37
B YÜZÜ
6. "But I Might Die Tonight" (Recorded May 1970 at Island Studios) 1:53
7. "Longer Boats" (Recorded June 1970 at Olympic) 3:12
8. "Into White" (Recorded June 1970 at Olympic) 3:24
9. "On the Road to Find Out" (Recorded May 1970 at Island) 5:08
10. "Father and Son" (Recorded July 1970 at Morgan) 3:41
11. "Tea for the Tillerman" (Recorded May 1970 at Island) 1:01


"Tea for the Tillerman" Cat Stevens'ın dördüncü stüdyo albümüdür. Bu albüm ilginç bir şekilde 1970 yılında yayınlanan ikinci Stevens albümü olur. Albümde en bilinen  Cat Stevens şarkıları vardır. "Where Do the Children Play?", "Hard Headed Woman", "Wild World", "Sad Lisa", "Into White" ve "Father and Son". Albümdeki tüm şarkılar bir şekilde hit haline gelmeyi başarmıştır. Albümden bir çok şarkı, bir çok filmde boy göstermiş, defalarca farklı müzisyenler tarafından yorumlanmıştır.


Biyografisinde de belirttiğimiz gibi Cat Stevens çizim yeteneklerini, albümün kapağında gösterme fırsatı bulmuştur.

Albümün bu denli başarılı olma sebebi, her ne kadar basit gibi gözükse de, aslında derinliği olan şarkı sözlerinin etkisini arttıracak melodiler ile harmanlanmasıdır. Albüm daha yayınlandığı sene büyük başarı kazanmış ve Cat Stevens döneminin önemli bir pop yıldızı haline gelmiştir. Birçok müzik eleştirmeni albümü en iyi albümler listesine aldığı gibi, gerek 1970'ler gerekse de sonraki yıllarda folk ile rock tarzının yönünü tamamen değiştirmiştir.

Yorumlar