Van Morrison - Roll with the Punches


Daha geniş bir Van Morrison biyografisini Astral Weeks albümü yazısında kaleme almıştık. Aşağıda bir özetini bulabilirsiniz. Yeni albüm incelemesi için ise en son bölüme gidiniz.

George Ivan "Van" Morrison, tersanede elektrikçi olarak çalışan George Morrison'un tek çocuğu olarak, 31 Ağustos 1945'te Kuzey İrlanda'da dünyaya geldi. Babası George Morrison'un büyük bir plak koleksiyonu vardı. Daha çocukluk dönemlerinden itibaren Jelly Roll Morton, Ray Charles, Lead Belly, Sonny Terry gibi müzisyenleri dinlemeye başladı.  Babasının plak koleksiyonu onun blues'un yanında farklı müzik türleri ile de tanışmasına fırsat verdi. Mahalia Jackson'ın gospel albümleri Charlie Parker'ın caz müziği; Woody Guthrie'nin folk tarzı derken daha çocuk yaşlarında bir çok farklı tarz ile tanışmış oldu.



Babası, Van Morrison'a on bir yaşındayken ilk akustik gitarını satın aldı. İlk önce basit akortlar ile başlayan müzik macerası "Sputniks" isimli ilk müzik grubunu kurması ile devam etti. Morrison şarkı söylemesinin yanında, şarkıların düzenlemelerinin bir çoğuna katkıda bulundu. Bu dönemlerde ömrü kısa süren bir çok grup kurdu veya gruplara girdi çıktı. Ortaokul dönemlerinde "Monarch" isimli gruba dahil oldu. 1964 yılında bir gece kulübünün bir grup arayışına girmesi, Van Morrison'un müzik kariyerindeki ilk büyük başarının habercisi oldu. Them isimli R&B çalan grup kısa zamanda yerel bir ün kazandı. Hatta Decca Records ile bir plak anlaşması bile imzalamayı başardılar.

Them grubunun 1965 yılında yayınladığı "Here Comes The Night" şarkısının yapımcısı ve bestecisi Bert Berns, Morrison'u yeni kurduğu plak şirketi Bang Records'tan tek başına bir plak yapması için ikna etti. Rock, R&B, blue-eyed soul türlerinin bir harmanı olan "Blowin' Your Mind!" albümüdür. Çok da güzel bir albümdür..

----------------------------------------------

Yeni plak şirketi, yeni anlaşma derken 1968 yılında Astral Weeks albümünü yayınladı. O zaten bambaşka bir hikaye. Buradan ayrıntısını okuyabilirsiniz.. 1970 yılında yayınlanan "Moondance" ile yükselişe devam eden  Van Morrison, gelecek 10 yıl boyunca arayışlarına ara vermeden albüm yapmayı sürdürdü. 1980'lere gelindiğinde müziğinde bir değişim rüzgarı esmeye başlar. İrlanda müziğinden daha fazla etkiler taşıyan şarkılar ve albümler ile tarzını dönüştürür. Müzik eleştirmeleri daha farklı bir boyuta geçen daha ruha hitap eden şarkılar konusunda farklı eleştiriler yapsa da, albümler özellikle İngiltere'de büyük ilgi görür.

90'lara gelindiğinde ise aslına bakarsanız bu 10 yıl ağırlıklı olarak "The Best Of" albümleri ile geçer. Bu yıllarda yapılan albümlerde özellikle de "The Healing Game" albümünde Van Morrison artık yoruldu denilirken, "Back on Top" ile yine büyük bir başarı kazanır.

2000'ler yine başarılı albümler ile geçer Country tarzının ön planda olduğu albümlerin yanında İrlanda kökenlerine atıfta bulunan albümler ve ilk kez yayınlanan şarkılar derken Van Morrison başarılı macerasına devam eder. 2017 yılında Roll With The Punches ile 37 albümüne imza attı Van Morrison...

1. "Roll with the Punches" 3:58
2. "Transformation" Van Morrison 3:31
3. "I Can Tell" Ellas McDaniel Samuel Smith 3:51
4. "Stormy Monday / Lonely Avenue" T-Bone Walker / Doc Pomus 5:30
5. "Goin' to Chicago" 5:22
6. "Fame" Morrison 5:06
7. "Too Much Trouble" 3:04
8. "Bring It on Home to Me" Sam Cooke 5:39
9. "Ordinary People" Morrison 4:41
10. "How Far from God" 3:47
11. "Teardrops from My Eyes" Rudy Toombs 3:53
12. "Automobile Blues" Samuel Hopkins 3:39
13. "Benediction" Mose Allison 3:12
14. "Mean Old World" T-Bone Walker 4:59
15. "Ride on Josephine" Ellas McDaniel 3:02

Albüm aslında Van Morrison açısından bir nevi geçmişe dönüş anlamı taşıyor. Babası ile müzik dinlediği zamanlar hatta ilk önemli grubu "Them" dönemlerine. Albümde 10 adet cover şarkı var. Bunların bir çoğu çocukluk dönemini etkileyen önemli rhythm and blues klasikleri. Bo Diddley, Mose Allison, Sister Rosetta Tharpe,  Lightnin’ Hopkins ve T-Bone Walker ilk dikkat çekenler. Yeni 5 şarkıda albümün genel konsepti ile tamamen uygun şekilde hazırlanmış.



Geçmişte de denk geldiğimiz Chris Farlowe, Georgie Fame, Jeff Beck, Paul Jones ve Jason Rebello gibi isimlerinde Van Morrison ile birlikte stüdyoya girdiği albüm, insanı heyecanlandıracak kadar başarılı. Zaten Van Morrison sevenler albümü ön sipariş ile almışlardır ama gözden kaçıranlar için aman diyeyim...







Yorumlar