George Ivan "Van" Morrison, tersanede elektrikçi olarak çalışan George Morrison'un tek çocuğu olarak, 31 Ağustos 1945'te Kuzey İrlanda'da dünyaya geldi. Babası George Morrison'un büyük bir plak koleksiyonu vardı. Daha çocukluk dönemlerinden itibaren Jelly Roll Morton, Ray Charles, Lead Belly, Sonny Terry gibi müzisyenleri dinlemeye başladı. Babasının plak koleksiyonu onun blues'un yanında farklı müzik türleri ile de tanışmasına fırsat verdi. Mahalia Jackson'ın gospel albümleri Charlie Parker'ın caz müziği; Woody Guthrie'nin folk tarzı derken daha çocuk yaşlarında bir çok farklı tarz ile tanışmış oldu.
Babası, Van Morrison'a on bir yaşındayken ilk akustik gitarını satın aldı. İlk önce basit akortlar ile başlayan müzik macerası "Sputniks" isimli ilk müzik grubunu kurması ile devam etti. Morrison şarkı söylemesinin yanında, şarkıların düzenlemelerinin bir çoğuna katkıda bulundu. Bu dönemlerde ömrü kısa süren bir çok grup kurdu veya gruplara girdi çıktı. Ortaokul dönemlerinde "Monarch" isimli gruba dahil oldu. Daha 17 yaşında Monarchs grubu ile Avrupa'yı gezdi. Neredeyse 1 yıl süren turne sonunda Kuzey İrlanda'ya döndüler ve grup dağıldı.
1964 yılında bir gece kulübünün bir grup arayışına girmesi, Van Morrison'un müzik kariyerindeki ilk büyük başarının habercisi oldu. Farklı yerlerde Gamblers adı ile sahneye çıkan bir gruba dahil oldu. Grup adını 50'lerden bir korku filmi olan "Them" ile değiştirdi. R&B çalan grup kısa zamanda yerel bir ün kazandı. Hatta Decca Records ile bir plak anlaşması bile imzalamayı başardılar. "Baby, Please Don't Go" (1964), "Here Comes the Night" (1965), ve "Mystic Eyes" şarkıları ile listelerde boy gösterdiler. Aynı zamanda Patti Smith, the Doors, the Shadows of Knight, Jimi Hendrix gibi müzisyenlerin şarkılarını yorumladılar.
Them grubunun 1965 yılında yayınladığı "Here Comes The Night" şarkısının yapımcısı ve bestecisi Bert Berns, Morrison'u yeni kurduğu plak şirketi Bang Records'tan tek başına bir plak yapması için ikna etti. Van Morrison New York'a geldi. Çeşitli kayıtlar yapıldı ancak devamlı sorun yaşanıyordu. Bu dönemde ortaya çıkan "Brown Eyed Girl" şarkısı Morrison'un en çok bilinen şarkısı haline geldi. Yapımcı Bern'in 1967'de vefat etmesinin ardından ölümünden dul eşi Ilene Berns ile sözleşmeler konusunda sorunlar devam etti. Sonunda köprüler atıldı. Van Morrison, New York'tan ayrıldı ancak maddi zorluklar ile karşılaştı. Hukuki olarak Bang Records'tan kurtulmak için mücadele uzun bir süre sürdü. Bu dönemde kaydedilen şarkılar 2017 yılında "The Authorized Bang Collection" adı ile piyasaya çıktı. Meraklılar mutlaka göz atsınlar! Bu dönemin en önemli havadisi Rock, R&B, blue-eyed soul türlerinin bir harmanı olan "Blowin' Your Mind!" albümüdür. Çok da güzel bir albümdür..
Astral Weeks, Van Morrison'ın ikinci stüdyo albümü. Ekim 1968'de New York'taki Century Sound Stüdyolarında kaydedildi. John Payne dışında, Morrison albüm kaydı için toplanan müzisyenler ile daha önce hiç çalmamıştı. Albümün kapak resmi, müzik ve şarkı sözleri, sembolizmi ve dünyevi sevgiyi, ilerleyen yıllarda Morrison'un birçok şarkısında göreceğimiz şekilde anlatır. Astral Weeks albümü plak şirketi sıkıntısından dolayı yeterince iyi tanıtılamadı ve yayınlandı dönemlerde hemen bir başarı elde edemedi. folk, blues, jazz ve hatta klasik müzik etkileri taşıyan albüm yavaş yavaş ilgi çekmeye başladı. Sonrası zaten malum...
Part One: In The Beginning
1. "Astral Weeks" 7:06
2. "Beside You" 5:16
3. "Sweet Thing" 4:25
4. "Cyprus Avenue" 7:00
Part Two: Afterwards
1. "The Way Young Lovers Do" 3:18
2. "Madame George" 9:45
3. "Ballerina" 7:03
4. "Slim Slow Slider"
Peki ne oldu da albüm bu denli popüler hale geldi...
Bağımsız müzik eleştirmeleri yavaş yavaş albüm hakkında yazı yazmaya başlayıp, ilk dönemlerde özellikle "Madame George" şarkısının sözleri ve Van Morrison'ın farklı vokalleri ilgi çekmeye başlayınca insanlarda albümü satın almaya başladılar. Albüm bir noktada konsept yapıdadır. Şarkıların sözleri modern, bir yandan empresyonist bir yanda da kendi içinde hipnotize edici yapıdadır. Zaten bu yenilikçi tarz, müzikseverlerden önce müzisyenlerin ilgisini çekmişti. U2'den Bono ve Bruce Springsteen albümü yere göğe sığdıramazlar örneğin. Yazıp çizilenlere göre Martin Scorsese'nin meşhur Taxi Driver filminin başındaki ilk 15 dakikalık bölüm bu albümden etkilenmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder