Belphegor - Totenritual


Normalde elimden çok fazla albüm geçiyor ama Stereo Mecmuası'na gerçekten özel bir şeylere denk geldiğimde ufak bir yazı atıyorum. Onlar da sağolsun yayınlıyorlar. Memlekette böyle bir şey var mıdır  bilmiyorum ama bu yazıyı yazarken Cat Stevens 'ın Tea for the Tillerman ve Van Morrison'ın  Astral Weeks albümlerinin yazıları yayınlanmıştı bense Belphegor yazısı yazıyorum. :)

Belphegor, Avusturya'lı bir ekstrem metal grubu. 1990'larda Betrayer olarak ortaya çıkan grup ilerleyen yıllarda ismini Belphegor olarak değiştirmişti. Belphegor, 1991'de vokalist ve basçı Maxx, gitaristler Helmuth, Sigurd ve davulcu Chris tarafından kuruldu. Dediğim gibi o dönemlerde ismi Betrayer'dı. 1990'lar boyunca birçok demo albümü kaydeden Grup, demo'ların arkasından Perverted Taste Records diye küçük bir şirket ile anlaşarak ilk albümleri "The Last Supper"ı yayınladı. Albüm dönemi için çok büyük yenilik içermiyordu. Ancak daha önce yayınladıkları demolarda yayınladıkları Black Sabbath'ın meşhur "Sabbath Bloody Sabbath" şarkısının cover'ı ile bir miktar ilgi çekmişlerdi. Grubun ikinci albümü Blutsabbath, 1997'de yayınlandı. Albüm ilgi çekmeyi başardı ve grup bir Avrupa turnesine çıktı.

Hemen bir yıl sonra "Necrodaemon Terrorsathan" albümü ile daha büyük konserlerler ve festivallerde sahneyi çıkmayı başardılar. Bu albümler yayınlanırken haldır haldır kadro değişiklikleri devam ediyordu. Bir yandan da plak şirketleri ile sorun yaşamaya devam ediyorlardı.

Sorunlar sonunda plak firması değişikliğine yol açtı. Daha büyük bir plak firması olan Napalm Records ile anlaşıldı. Kadro değişikliklerinin gölgesinde 2003 yılında "Lucifer Incestus" albümü yayınlandı. Bir sene sonra yayınlanan "Goatreich - Fleshcult" albümünün arkasından bu defa yeni plak şirketi ile kavga ettiler.


Bu kez daha büyük bir bir plak şirketi olan Nuclear Blast ile anlaşan grup "Pestapokalypse VI" albümünü yayınladı. Yine kadro değişiklikleri devam ederken ortaya çıkan bu albüm benim açımdan en başarılı Belphegor albümüdür. Arkasından yayınlanan "Walpurgis Rites – Hexenwahn" bir önceki albümün başarısını devam ettirse de, 2011 yılında yayınlanan "Blood Magick Necromance" gibi çok kayda değer bir albüm olarak nitelendirilemez. Bu iniş çıkışların arasında 2014 yılında yayınlanan "Conjuring the Dead" albümü gerek başarılı kaydı gerekse de yapısı ile ilgi çekmeyi başardı.

Aslında Belphegor, blackened death metal grubu olarak albümlerinde iyi şarkılar olan, hatta hemen her albümde 2-3 başarılı şarkısı mutlaka olan ancak albümün genelini dinlediğinizde sıkıldığınız bir tarz sahip. Hatta bir süre sonra "ulan bu ne ya" deyip kenara atılıyor albümler. Sonra o bir kaç şarkı hatırına yeniden dinleniyor sonra yeniden rafa.. Kısır döngü...


Grubun kurulmasından neredeyse 25 yıl sonra bu kısırdöngü sonunda "Totenritual" ile bozulmuş durumda. Albümün kaydı başarılı. Albümde çalan kadro muhtemelen en iyi Belphegor kadrosu. Helmuth: gitar ve vokaller; Serpenth Bas ve Simon "BloodHammer" Schilling Davul. Riff'ler ve vokaller iyi hoş ama davul bambaşka bir boyutta. Eh birader böyle müzik yapabiliyordunuz da, 20 küsür senedir ne halt ediyordunuz demek lazım bu adamlara...

Tolga

Yorumlar