Erroll Garner - Contrasts


Erroll Louis Garner (1921 - 1977) Amerikalı caz piyanisti. Bol swingli tarzı ve baladları ile tanınan müzisyen Pennsylvania'da ikiz kardeşi ile birlikte dünyaya geldi. Çok erken yaşlarda daha 3 yaşındayken piyano eğitim almaya başladı. Daha o yaşlardayken dinlediği bir şeyi çalabiliyordu. Eğitimi sırasında piyano çalmaya devam etti. Ancak kendi deyimi ile sadece kulaktan çalabiliyordu, çünkü nota okumayı öğrenememişti. Daha 7 yaşındayken çeşitli radyoların orkestralarında boy göstermeye başladı. 16 yaşında ise ilk kez bir caz orkestrasına katıldı.

Caz müzisyenlerin biyografilerinde sıklıkla gördüğümüz gibi yaşadığı kentten New York'a göç konusunu Erroll Garner'da yaşadı. İlk önce basçı Slam Stewart ile çalıştı. 1947 yılına ise Charlie Parker ile çalma fırsatı buldu. Bu sıralarda müzik hafızası çok gelişmişti. Bir klasik müzik konserine gidip, eve döndüğünde eserleri baştan sona çalabildiğini kendi biyografisinde söylemişti. 1940'lardan itibaren şarkı da söylemeye başlar. Böylelikle bazı kayıtlarında Erroll Garner'ı hem çalarken hemde söylerken duyabilirsiniz.




Erroll Garner ilk kayıtlarını 1944 yılında yaptı. 1940'lar boyunca "Fine and Dandy", "Skylark" ve  "Summertime" gibi 45'likler kaydetti. 1940'larda yaptığı bir çok plak kaydı, konser performanslarını içeriyordu. 1950'ler geldiğinde çok sayıda kayıt yaptı ancak asıl olay 1955 yılına kaydettiği "Concert by the Sea" albümü olmuştur.

---------------------------

Concert by the Sea" büyük bir başarı kazanmış ve hemen ardından Erroll Garner Columbia yerine EmArcy ile anlaşarak yeni bir albüm yayınlamaya karar verir. Her iki albümde 1955 yılında yayınlanır.
  1. "You Are My Sunshine" (Jimmie Davis, Charles Mitchell) – 3:26
  2. "I've Got the World on a String" (Harold Arlen, Ted Koehler) – 3:58
  3. "7-11 Jump" (Erroll Garner) – 7:16
  4. "Part Time Blues" (Garner) – 4:31
  5. "Rosalie" (Cole Porter) – 2:35
  6. "In a Mellow Tone" (Duke Ellington, Milt Gabler) – 4:17
  7. "Don't Worry 'Bout Me" (Rube Bloom, Koehler) – 5:01
  8. "(All of a Sudden) My Heart Sings" (Jean Marie Blanvillain, Henri Herpin, Harold Rome) – 3:19
  9. "There's a Small Hotel" (Lorenz Hart, Richard Rodgers) – 3:08
  10. "Misty" (Garner) – 2:45
  11. "I've Got to Be a Rug Cutter" (Ellington) – 2:19
Albümde Erroll Garner'a basta Wyatt Ruther, perküsyonlarda Candido Camero ve davulda Fats Heard eşlik etmiştir. Önceki albümünde başarı kazanan formülü bir şekilde zenginleştirmeye karar veren  Erroll Garner, oldukça iyi seçilmiş bir şarkı listesi üzerinde çalışmaya başlar. Bu kez vurmalıları daha ön plana çıkartmaya karar verir. Yeni oluşturduğu dörtlü ile çok sayıda şarkı kaydeder. Bu kayıtların bir bölümü "Contrasts" albümünde yayınlanır. Kısa bir süre içerisinde ise kalanlar yayınlanır.

Albümde ilerleyen yıllarda büyük bir hit haline gelecek olan "Misty" şarkısı ilk kez çalınmıştır. Plak belki müzikal manada büyük bir devrim yaratmasa da, Erroll Garner'ın neşeli tarzı ile keyifle dinlenebilecek bir albümdür. Belki de güzelliği de buradadır.








Yorumlar