Erroll Garner - Concert by the Sea


Erroll Louis Garner (1921 - 1977) Amerikalı caz piyanisti. Bol swingli tarzı ve baladları ile tanınan müzisyen Pennsylvania'da ikiz kardeşi ile birlikte dünyaya geldi. Çok erken yaşlarda daha 3 yaşındayken piyano eğitim almaya başladı. Daha o yaşlardayken dinlediği bir şeyi çalabiliyordu. Eğitimi sırasında piyano çalmaya devam etti. Ancak kendi deyimi ile sadece kulaktan çalabiliyordu, çünkü nota okumayı öğrenememişti. Daha 7 yaşındayken çeşitli radyoların orkestralarında boy göstermeye başladı. 16 yaşında ise ilk kez bir caz orkestrasına katıldı.


Caz müzisyenlerin biyografilerinde sıklıkla gördüğümüz gibi yaşadığı kentten New York'a göç konusunu Erroll Garner'da yaşadı. İlk önce basçı Slam Stewart ile çalıştı. 1947 yılına ise Charlie Parker ile çalma fırsatı buldu. Bu sıralarda müzik hafızası çok gelişmişti. Bir klasik müzik konserine gidip, eve döndüğünde eserleri baştan sona çalabildiğini kendi biyografisinde söylemişti. 1940'lardan itibaren şarkı da söylemeye başlar. Böylelikle bazı kayıtlarında Erroll Garner'ı hem çalarken hemde söylerken duyabilirsiniz.



Erroll Garner ilk kayıtlarını 1944 yılında yaptı. 1940'lar boyunca "Fine and Dandy", "Skylark" ve  "Summertime" gibi 45'likler kaydetti. 1940'larda yaptığı bir çok plak kaydı, konser performanslarını içeriyordu.

1950'ler geldiğinde çok sayıda kayıt yaptı ancak asıl olay 1955 yılına kaydettiği "Concert by the Sea" albümü olmuştur. Albüme geçmeden önce şarkı listesi;
A Yüzü
1. "I'll Remember April" Gene de Paul, Patricia Johnston, Don Raye 4:14

2. "Teach Me Tonight" Sammy Cahn, Gene de Paul 3:37

3. "Mambo Carmel" Erroll Garner 3:43

4. "Autumn Leaves" Joseph Kosma, Jacques Prévert, Johnny Mercer 6:27

5. "It's All Right With Me" Cole Porter 3:40

B Yüzü

1. "Red Top" Lionel Hampton, Ben Kynard 3:11

2. "April in Paris" Vernon Duke, Yip Harburg 4:47

3. "They Can't Take That Away from Me" George Gershwin, Ira Gershwin 4:08

4. "How Could You do a Thing Like That to Me" Tyree Glenn, Allan Roberts 3:59

5. "Where or When" Richard Rodgers, Lorenz Hart 3:06

6. "Erroll's Theme" Erroll Garner 0:46

Albüm Eylül 1955 yılında kaydedildi. Albüm bir okulun konser salonunda kaydedilmişti. Dinleyicilerin çoğunluğu yakınlardaki bir askeri üste görevli askerlerdi. Seyirciler konserin atmosferinde önemli bir katkı da bulunmuşlardı. Albümde piyanoda Garner'a kontrbasçı Eddie Calhoun ve davulcu Denzil Best eşlik etmişti. Kayıt albümün yayınlanacağı Columbia Records'un yetkililerinin eline ulaştığı zaman konser salonunun akustik olarak son derece kötü olduğu, piyanonun akordunun bozuk olduğu anlaşılmış. Ayrıca davul ve bas kaydı da son derece kötü olmuş.


Aslında konser öncesinde kayıt yapmak gibi bir fikir yokmuş. Erroll Garner'ın menajeri konser öncesinde sahne arkasında bir teyp bulur ve konseri kaydetmeye karar verir. Kaydı ise askeriye de görevli bir teknisyen yapar. Uzun bir tartışmanın arkasından kayıt yayınlanır. Bu arada kaydın yayınlanmasından seneler sonra 1969 yılında dönemin teknolojisi ile bir yeniden düzenleme çalışması yapılır.

Albüm yayınlanmasıyla büyük ilgi görür. Yayınlandıktan 3 sene sonra toplamda 1 milyon satış barajını geçecek kadar başarılı olur. Erroll Garner'ın kariyerindeki en başarılı albüm olmasının sebebi ise konserin atmosferidir bir çok eleştirmene göre. Bunun yanında şarkı listesine bakarsanız harika şarkılar görürsünüz.

2015 yılında Sony Legacy albümün 50. yılına özel bir set yayınladı. Albümün düzenlenmemiş tamamının kaydı, daha önce yayınlanmamış düzenlenmiş ek şarkılar, özel bir röportaj içeren setin plak olarak şimdilik bir karşılığı yok. Albümün ilk baskılarından ziyade 1969 baskısının daha başarılı olduğu da genel olarak kabul edilen bir görüş. Friday Music tarafından basılan 180gr'lık 2 plaklık restore edilmiş ve remaster çalışması yapılmış versiyonu en iyi ses kalitesini sunan versiyonu. Daha yaygın ve göreceli ekonomik fiyat etiketi ile ise Music On Vinyl baskısını satın alabilirsiniz.



Yorumlar