Acid Jazz Classics Vol. 1


Acid Jazz Classics, Vol. 1 (The Finest Club Jazz Tracks from the 90's Till Now)


Yazın etkisini iyiden iyiye göstermesiyle yazlık albümleri yazıp çizmek lazım. Yaz deyince ilk akla gelen tarzlardan bir tanesi Acid Jazz. Peki nedir bu Acid Jazz.

Aynı zamanda "club jazz" olarak da isimlendirilen, caz, ruh, funk ve disko unsurlarını bir araya getiren bir müzik tarzdır. Asit caz, 1980'lerin ortalarındaki Londra kulüp sahnesinde ortaya çıkmış hemen arkasından Amerika,  Japonya, Doğu Avrupa ve Brezilya'ya yayılmıştır. Acid Jazz' deyince ilk akla gelen isimler arasında İngiltere'den Brand New Heavies, Incognito, Us3 ve Jamiroquai, ABD'den ise Buckshot LeFonque ve Digable Planets'i sayabiliriz. 1990'larda elektronik kulüp müziğin yükselmesi farklı tarzları da ortaya çıkarmış ve bu türlerde kendi içinde bölünmüş ve zaman içerisinde caz funk, neo soul veya caz rap gibi birçok birbiri içine girmiş müzik tarzı ortaya çıkmış.


Asit cazın, 1980'lerin ortalarında Londra kulüp sahnelerinde fazla bilinmedik, tozlu raflarda kalan albümlerin çalınması ile temelleri atılmaya başlanmış. Bu dönemlerde jazz fusion, jazz funk, soul jazz gibi tarzların 1950'lerin sonlarındaki ve 1960'lardaki ataları ilgi görmeye başlamış. Özellikle Blue Note kataloğundan alınan kayıtlar Londra'da çeşitli kulüplerde popüler olmaya başlamış. İlk dönemlerde kulaktan kulağa fısıldanan bu yeni hareket, korsan radyolar ve arkasından da Kiss-FM gibi göreceli büyük radyo istasyonlarının da bu müzik tarzına yer vermeleriyle popüler hale gelmeye başlar. Yavaş yavaş bağımsız plak şirketleri plaklar yayınlamaya başlar. B dönemlerde bir kavram karmaşası haline gelir bu kayıtlar, Pharoah Sanders albümleri alınır, Stereo MC tarzı içerisine gömülür, Fransız rapçi rapper MC Solaar'den melodiler eklenir ve ortaya garip bir müzik çıkar.



Bu karmaşanın içinde "Brand New Heavies" topluluğu ilk liste başarılarını kazanır. Arkasından Us3 adlı İngiliz grubu "Cantaloop (Flip Fantasia)" isimli şarkıları ile listeleri sallar. Ancak asıl Jamiroquai, dünya çapında başarı kazanarak akımın dünyada ilgisini çekmeyi başarır. İlk önce 1996 yılında yayınlanan "Travelling Without Moving" albümünden "Virtual Insanity" şarkısı listeleri vurur ve tabii ki devamı gelir. Videosu yukarıda...

1990'larda bu akım İngiliz DJ'ler tarafından New York'a ulaştırılır. İlk dönemlerde ilgi çekmez ama Brooklyn Funk Essentials gibi grupların popülerlik kazanmasıyla Amerika'da da popüler hale gelir ve akım buradan Japonya'ya arkasında da tüm dünyaya ulaşır.


Acid Jazz Classics (The Finest Club Jazz Tracks From the 90's Till Now) albümü ağırlıklı olarak Avrupa Acid Caz sahnesinden gruplara yer verilmiş bir albüm. Farklı tarzlara sahip ve farklı yıllardan örnekler bulabileceğiniz albümde Jestofunk, Sarah Jane Morris, 2 Men 4 Soul, Bossa Nostra, Gazzara, Black Mighty Orchestra, Black & Brown, Ohm Guru gibi müzisyenler dinlenebilir.


Yorumlar