Jamiroquai



Farklı müzik türlerine meraklı insanlara Jamiroquai dediğinizde, bir çoğu topluluğun varlığından haberdardır ve büyük ihtimalle müziğini de dinlemiştir. Eğlenceli tarzları ve türün içerisinden kolaylıkla sıyrılan kaliteleri ile Jamiroquai ülkemizde de sevilen bir müzisyenler topluluğu. Yaz aylarında bir ülkemizde de bir konser verecek olan topluluğa kısaca göz atalım.

İlk önce genel bir yanılgıdan başlayalım.  Jamiroquai sanılanın aksine topluluğun solistinin değil tüm topluluğun ismidir. Topluluğun müziğinde sağlam grubun daha doğrusu kaliteli müzisyenlerin varlığı çok hakim bir etkiye sahiptir. Muhtemelen bu denli tanınmalarında ve sevilmelerinde bir çok müzisyenin ortak çalışması çok etkili olmuştur.


Jamiroquai, İngiltere kökenli bir caz funk ve acid caz topluluğu. 1990'ların başında kurulan topluluk bu yıllarda Londra'da başlayan acid caz hareketinin içerisinde kendisine yer bulur. Caz etkileşimlerinin yanında pop, rock ve electronik tarzlarını da kendi müziğinde harmanlayan topluluk kısa zamanda tüm dünyada tanınır haline gelir. Jamiroquai topluluğunun yazması biraz zor bir ismi var. Bu isim “Jam Session”ın Jam kısmı ile "iroquai" kelimesinin birleşiminden oluşuyor. Iroquai, bildiğiniz gibi Kuzey Amerika'da yaşayan bir yerli kabilesi. Topluluğun kadrosu yıllar içerisinde defalarca değişmiş olsa da, solist Jason "Jay" Kay ve davulcu Derrick McKenzie ilk albümlerden bu yana hep topluluğun içerisinde yer aldılar.


Jason "Jay" Kay toplulukta en çok öne çıkan isim. Şarkıların büyük bir bölümü de o yazıyor. Bir ara kendi solo projesini de oluşturan müzisyen pek başarılı olmadı hatta hezimete uğradı. Belki kendi solo projesi başarıya ulaşsa Jamiraquoi ismini pek hatırlayan kalmayacaktı ancak yaşanan hezimet sonrasında Jason "Jay" Kay topluluğa dört elle sarıldı. Bu arada “Brand New Heavies” ve kendi solo projelerinden uzak durmanızı tavsiye ederim.

“Brand New Heavies”  nereden çıktı derseniz bu da Jason "Jay" Kay’in alternatif topluluğu. Kesinlikle uzak durulası :) Jamiroquai'ın ilk ilgi çekmesi "When You Gonna Learn" şarkısı ile 1992 yılında olmuş. Bu başarılı single'ın ardından Sony BMG Music ile 8 albümlük bir kontrat yaparlar. İlk Sony albümü “Emergency on Planet Earth” 1993 yılında yayınlanır.


Hemen arkasından 1994 yılında “The Return of the Space Cowboy” albümü yayınlanır. Bu albümden "Space Cowboy" tam anlamı ile patlar ve kulüplerde ve radyolarda bol bol dönmeye başlar. Asıl patlama 1996 yılında yayınlanan "Travelling Without Moving" ile olur. Albüm tüm dünyada önemli bir başarı kazanır. "Travelling Without Moving" albümünün bu denli popüler olmasında albümün etkisi çok büyüktür. Virtual Insanity" ve  "Cosmic Girl" gibi çok iyi şarkıların yanında albümün geniş kitlelere ulaşması müzik kanallarında durmadan dönen "Virtual Insanity” videosu çok etkili olmuştur.

Jonathan Glazer tarafından çekilen video Jason "Jay" Kay’in kendisine özgü garip dans figürlerinin yanında hareketli sahne yapısı ve efektleri ile dikkat çekmişti. Bugünün standartlarında bile kesinlikle çok başarılı bir video olduğunu söylemek mümkün. Jamiroquai topluluğunun en güçlü olduğu yan ise konserler ve canlı performanslar. Neredeyse şarkıların albümlerdeki versiyonlarından çok daha iyi çalındığını söylersem yanlış olmaz. Sony BMG etiketi ile raflarda bulunan ve son derece uygun fiyat etiketi olan Verona konseri DVD’sinde bu durumu kendi gözlerinizle ve kulaklarınızla duyabilirsiniz. Bu arada Haziran sonunda Jamiraquoi İstanbul’da bir konser verecek. Acid caz, funk severlerin zaten bu konseri kaçırmayacağını biliyorum. Ancak farklı türleri dinliyorsanız bir şekilde bilet bulma şansınız olursa bir göz atmanızda fayda olacaktır. Sıkılmayacağınıza eminim.

Not: Bu yazı aslında Stereo Mecmuası Sayı 28 içeriğinde yayınlanmıştı. Ancak siteye eklenmesi unutulmuş. 5 senelik bir gecikme ile yerine yerleştiriliyor :) Geç olsun güç olmasın!

Yorumlar