The Beatles - Sgt Pepper 50. Yıl Plak Baskısı


The Beatles - Sgt Pepper 50. Yıl Plak Baskısı
Beatles grubunun 8. stüdyo albümü “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” Kasım 1966 – Nisan 1967 tarihleri arasında, 129 gün ve 400 saat süren bir kayıt maratonu sonucunda meydana geldi. Dünya müzik tarihi için kıymetli ve akım belirleyici (trendsetter) bir çalışmadır.

26 Mayıs 1967’deki ön satışlarla başlayarak piyasaya çıkan albüm İngiltere’de resmi olarak 1 Haziran, ABD’de ise 2 Haziran 1967 tarihinde müzikseverlerle buluştu. Müziğin yanı sıra moda, yaşam biçimi, gençlik, savaş ve barış, politika gibi A’dan Z’ye toplumsal hayatın her alanına dokunmuş olan kültürel bir hikaye, hatta bir karşıkültür hikayesidir. 1967 yılının yazında “Summer Of Love” (Aşk-Hippi Yazı) denen hippi hareketini tetikleyen ana faktör olduğu da söylenir.


Bir albüm incelemesinden ziyade “Sgt Pepper”ın kısa bir özetini geçip 50. yıl özel stereo baskısına göz atalım. Bu yazıda plak formatıyla birlikte paketten çıkan ekstraları (insert, vs.) anlatmayacağım, zira bunu yazının alt bölümüne eklediğim, kendi imkanlarıyla çektiğim bir unboxing videosunda anlatayım istedim.

Sgt Pepper 50. yıl albümü Abbey Road stüdyosu arşivlerindeki 1967 tarihli orijinal dört kanal “mono” kayıtları baz alınarak gerçekleşti. Efsane yapımcı George Martin’in oğlu Giles Martin ve miks teknisyeni Sam Okwell “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” albümünü “stereo” olarak yeniden miksleyip albümü 26 Mayıs 2017 tarihinde, yani tam yarım asır sonra hayranlarıyla tekrar buluşturdu.

Albüm çıkalı henüz 1 hafta olmasına rağmen Beatles’le özdeşleşen mono ve stereo kavramlarının yine bolca konuşulduğunu görüyoruz. Bundan önceki Mono box-set ve çeşitli albümlerinde olduğu gibi. Bir de buna ilave olarak remiks – remaster kavramları da gündeme oturdu.

Proje sahipleri orijinal mono kayıtlarına sadık kalarak müthiş bir efor sarf etmişler. Bundan kuşkum yok, ama çok da tehlikeli bir işe giriştiklerini, büyük bir risk aldıkları bir gerçek. Zira işin sonunda vezir olmak da vardı rezil olmak da. Rezil olmadıkları kanıtlandı, en azından benim nezdimde . Çok sevdim arkadaşlar.

Remiks işleminin ise bir çeşit remastering işlemi olmadığını, her enstrüman ve vokalin tek tek ele alınıp üzerinde çalışılmış olduğunu unutmamakta fayda var.

50. yıldönümünü birçok format (CD, plak, DVD, BluRay) yayınlandı. “Bir “Super Deluxe Box-Set” var ki tadından yenmez. Ama dikkat, bu yazıda/videoda bahsettiğim plak(lar) bu box-sette plak yer almıyor.



Ben double LP’sini (Almanya’dan) temin edip dinledim, dinliyorum. Bir önceki 2009 Remaster albümüne göre bazı önemli farklılıklar anlamamak mümkün değil. Fazlaca örnek var, ama dikkatimi çeken 2 farklılık iletmiş olayım;


  • Paul McCartney’in “Sergeant Pepper (Reprise)” şarkısında 01:12 – 01:19 dakikalar arası duyulmayan nidaları ve bağrışları.
  • John Lennon’un “A Day In The Life” şarkısındaki vokali önceki stereo kaydında en sağdan duyulurken daha ortaya yanaştırılmış.
50. yıl baskısının özellikle sound yönünden beni şaşırttığını söylemem gerekir. Plaklar oldukça yüksek bir soundla kaydedilmiş, ama bu gerçek seste bir distortion yarattı şeklinde anlaşılmasın. Hatta gayet keyifli olduğunu itiraf edeyim, her an daha önce duyulmayan veya dikkatlerden kaçan bazı sekansları algılamak mümkün olabiliyor. Zira Beatles grubuna ait her yeni ses bulunmaz hint kumaşı değerinde, öyle değil mi? Bunun dışında basgitar, davul ve vokaller de eskisine göre daha fazla ön plana çıkarılmış.

İkinci plakta parçaların enstrümantal versiyonlarını bolca dinlemek mümkün. Stüdyodaki grubun arasındaki konuşmalar, gülüşmeler, yapımcıyla olan diyaloglar ve McCartney’in dominant tavırları tarihi değer taşıyor kanımca.









Özetle imkan doğrultusunda her Beatles koleksiyoncusunun alması gereken bir çalışma. Gönül isterdi üstte bahsettiğim “Super Deluxe Box-Set”i de alalım, ama şimdilik plakla idare ediverelim. Umarım plak yakında ülkemize de gelir temennisiyle sözlerimi bitiriyor sizi unboxing videomla baş başa bırakıyorum.



Not: Yine yapımcı Giles Martin imzasını taşıyan ve 2 ay önce çıkan “Penny Lane / Strawberry Fields Forever” 45 liği ile ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.




Sevgiler ve nice 50 yıllara Pepper :)))
Aykut




----------YAYINLARIMIZA DESTEK VERENLER----------









Yorumlar

Yorum Gönder