Beatles - Penny Lane/Strawberry Fields Forever


2017 Model Beatles 45'liği

Bundan tam 50 yıl önce, 1967 yılının Şubat ayında dinleyicisine merhaba demiş olan Beatles grubunun "Penny Lane/Strawberry Fields Forever" klasiği yepyeni baskısıyla 22 Nisan 2017 tarihinde kutlanan Record Store Day (Bağımsız plak dükkanları günü) nedeniyle tekrar piyasaya çıktı. Sizlere bu yazımda bir nevi 2017 model Beatles 45'liği olan bu plaktan biraz bahsedeceğim.

Record Store Day'den önceki yazılarımda bahsetmiştim, buradan ulaşabilirsiniz.

Hem Strawberry Fields, hem de Penny Lane gerçek mekanlardır. İlgili parçalar Lennon ve McCartney'in çocukluklarının geçtiği bu Liverpool mahallelerinin tasvirleriyle dolup taşmış. Sanatçılar yetiştikleri çevreyi, anılarını ve çeşitli nostaljik olay ve ögeleri 60'lı yılların "flower power" geleneğiyle şairane ve rengarenk bir anlatımla sunuyor. Saykodelik müzik tarzı, mellotron gibi o güne kadar müzikte kullanılmamış enstrümanlar, kullanılan loop'lar, tersten çalınan melodiler gibi yenilikçi metotlar kullanılmış. O dönem için olağanüstü, hatta şaheser düzeyinde çekilen video klipler de cabası.


John Lennon'ın kaleminden çıkan "Strawberry Fields Forever" "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band" 33'lüğü için 24 Kasım 1966'da kaydedilen ilk parça olma özelliğini taşıyor. "Penny Lane" ise Paul McCartney imzasıyla efsaneleşen "Pepper" albümü için 29 Aralık 1966'da kaydedilen üçüncü parça olarak tarihe geçmiş. Her iki parça da efsanevi Abbey Road stüdyolarında kaydedilmiş.

Bir önceki 33'lük "Revolver"den sonra girilen tatil rehavetine son vermek, yeni albümle aranın uzamasını önlemek, ticari bir boşluk bırakmamak adına Şubat 1967'de bir 45'lik çıkarma fikri doğar. A yüzü için "Strawberry Fields Forever" parçasında karar kılınır. B yüzüne de "Pepper" için henüz yazılmış olan "When I'm Sixty-Four" düşünülür. Ancak daha vurucu bir etki sağlamayı amaçlayan menajer Brian Epstein ve yapımcı George Martin rotayı "Penny Lane"e çevirir. Her iki parçayı da eşit derecede önemseyen ikili B yüzü olgusu yerine tarihte bir ilk gerçekleştirerek çift A yüz (double A-sided) yöntemini icat ederler.
O zaman için her iki parçanın kalitesini göz önüne aldığımızda Çift A yüzü olayının heyecan verici bir uygulama olduğunu düşünüyorduk, ama yanıldık. Keşke o iki parçayı bağımsız yayınlayıp B yüzlerine farklı birer parça koysaydık. İki ayrı satış pazarlama stratejisiyle daha başarılı olurduk.George Martin, Beatles yapımcısı
Çift A yüzlü, 7 inç formatında ve 7000 adet sınırlı sayıda basılan "Penny Lane / Strawberry Fields Forever" orijinal kapak tasarımına uygun olarak EMI/Apple Records etiketiyle basıldı. Plağın yeni stereo remixi orijinal plağın yapımcısı George Martin'in oğlu Giles Martin ve Sam Okell tarafından yapılmış.



Peki, bu şarkılar Sergeant Pepper 33'lüğünde niye yok?
Parçaların her ne kadar "Pepper"da yer almasına yönelik bir plan yapılmış olsa da bu şarkılarla 45'lik yapma kararı "Strawberry" ve "Penny Lane"i albüm dışına iter. Niye mi? Çünkü Beatles grubunun 45'lik yayınlama politikası gereği 33'lüğü tanıtıcı özelliği taşıyan 45'lik'ler albüme dahil edilmiyordu. Bu yüzden "Pepper"ı olduğundan da fazla uçuracak olan bu iki hit parça oyun dışı bırakılır. Bu ne gönlü bolluk, değil mi?

"Penny Lane / Strawberry Fields Forever" rock/pop tarihinde dünyanın görüp göreceği en başarılı 45'lik olduğunu düşünüyorum. Sınırlı sayıda 2017 baskısına sahip olabildiğim için de oldukça mutluyum.

Sevgiler, Aykut




----------YAYINLARIMIZA DESTEK VERENLER----------




Yorumlar