İlhan İrem ve Albümleri


Türk popüler müziğinin farklı ismi İlhan İrem 1955 yılında Bursa'da doğdu. Ortaokul sırasında ailesinin de desteği ile müzik dersleri almaya başladı ve okul orkestralarında boy göstermeye başladı. 1970'lerde ülkemizde son derece popüler olan Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği meşhur Liselerarası Müzik Yarışması'nda  Marmara bölgesi birinciliği kazandı. Bu dönemlerdeki okul orkestrasının ismi Meltemler Orkestrası idi. Yarışmadaki performansı ses getirdi ancak okul eğitimine devam etmek için gelen teklifleri reddetti. Hem kendisi hemde orkestrası, 1970'lerin başında Bursa'da çeşitli mekanlarda çalmaya devam etti.

Bursa döneminin arkasından müzik kariyerine İstanbul'da devam etmek için çalışmalara başladı. 1973 yılında "Birleşsin Bütün Eller - Bazen Neşe Bazen Keder" 45'liğini yayınladı ancak başarısız oldu. Bu dönemde kendi vokal yeteneğinden şüphe duymaya başladı ve yazdığı şarkıları başka müzisyenlere vermek istedi. Bu konuda da başarılı olamayınca "Yazık Oldu Yarınlara - Haydi Sil Gözlerini" 45'liğini yayınladı ve şarkılar bir anda patladı. 1975 yılına gelindiğinde ise "Anlasana" 45'liği ile genç yaşına rağmen çok büyük popülerlik kazandı.


1976 yılına gelindiğinde ise "Kuklacı Amca" 45'liği yayınlanır. O dönemin Türk müzik piyasasına göre "ağır" bir çalışmadır. bir varmış bir yokmuş, bu dünyada hiç kimseler yokmuş, derken bir kuklacı amca, gelmiş bu sessiz dünyaya, önce dekorlarını yapmış, sonra kuklalarını salmış, "işte size kocaman bir dünya yaşayın burada dostlukla.." sözleri o dönemlerde şiddetli tartışmaları beraberinde getirmiş. Tepkiler sertleşmeye başladığında plak şirketi müzisyenin arkasında duramaz ve plaklar toplatılmaya başlanır.


Bu dönemin ardından aynı yıl "İlhan İrem 1973-1976" plağı yayınlanır. Plak çok büyük başarı kazanır. İstanbul Gelişim Orkestrası eşliğinde seslendirilen ve 11 şarkıdan oluşan plak başlı başına bir olay haline gelir ve albümden yayınlanan "Havalar Nasıl", "İşte Hayat", "Son Selam", "Ayrılık Akşamı", "Sen Bilirsin", "Bal Ağızlım" 45'likleri büyük satış rakamlarına ulaşır. 1976 yılından 1979 yılına kadar bu albümden yayınlanan 45'likler ve eklenen şarkılar ile müzik yaşamı devam eder.


1979 yılına gelindiğinde "Sevgiliye" albümünü yayınlar. Esin Engin bu albümde aranjör koltuğuna oturur ve orkestrayı yönetir. Daha önceki 45'liklerinden müzikal anlamda tamamen farklı bir çalışma olan '"Sevgiliye" albümünün açılış parçası "Hoşgeldin" olur. Bu aslında bir Nazım Hikmet şiiri olan "Hoşgeldin Kadınım"ın bestelenmiş halidir.


1980'li yıllara gelindiğinde "Bezgin" albümü ile müzik macerası başlar. Bu albüm adından anlaşılabileceği gibi içine dönük bir albümdür. Türkiye'de yaşanan gelişmeler ve özellikle 12 Eylül 1980 Darbesi ile sözler ve melodilerde ciddi bir farklılaşma süreci var ve bu durum 1983 yılında yayınlanan "Pencere" albümü ile en üst noktasına çıkar. Bu dönemlerde sahne çalışmalarını askıya alır ve kendi tabiriyle "kendi içine, iç uzaylarına derin yolculuklar yapmaya" başlar. Bu durumu çeşitli dergilere verdiği röportajlarda hep bu durumdan dem vurur. 1983 yılında yayınlanan "Pencere" albümü bir üçlemenin ilk parçasıdır ve 1985 yılına yayınlanan "Köprü" ve 1987 yılında yayınlanan "Ve Ötesi" albümleri ile üçleme tamamlanır.

Üç albüm aslında bir bütünün parçasıdır ve Türk müziği açısından o döneme kadar böylesine bir çalışma yapılmamıştır. Albümlerde yaşam, ölüm ve ölüm ötesi anlatılır. İrem albümü bir rock senfonisi olarak tanımlar. Bir çok Türk müziksever için bu üçleme “Bütün Zamanların En İyi Albümü”dür. Bu üçleme bizzat İlhan İrem'İn kaleminden yazılmış kitaplar ile konsept anlamında desteklenir.



Tüm bu içsel dönemin içerisinde 1984 yılında Altın Orfe Müzik Yarışması'na Türkiye adına katılır ve hemen 2 yıl sonra Türkiye'nin Eurovizyon macerasında o döneme kadar elde ettiği en yüksek puanı alan "Halley" şarkısının sözlerini yazar. Kendi anlatımına göre TRT ile olan sorunları yüzünden yurt dışındaki yarışmaya gitmez.


1988 yılında "Dünden Yarına" albümü yayınlanır. Albümün hedefi eski ve yeni İlhan İrem dinleyicilerini buluşturmak olsa da, birkaç yıl önce son derece "ağır" diyebileceğimiz üçlemeyi dinleyen ve yere göğe koyamayan dinleyiciler "Ali-Veli-Maria" gibi bir açılış parçası ile başlayan albümde ufak çaplı bir şok yaşarlar. Albüm her ne kadar eski ve yeni İlhan İrem dinleyicilerini buluşturmak amacında olmasına rağmen ayrıştırıcı olur.


Hemen bir yıl sonra 1989'da "Uçun Kuşlar Uçun" albümü yayınlanır. O dönemlerin Kültür Bakanlığı sansürüne "Blues For Molla" şarkısı takılır. Albümün yayını için izin verilmesi için şarkı albümden yayınlanır. İki üç arkadaş yürüyoruz, Karşıdan karşıya geçiyoruz, Dopdolu caddeler üstümüzde gözler, sanki düşman gibi yürüyoruz dizeleri ile başlayan şarkı, uzun seneler sonra 2000'lerde internetin de hayatımıza girmesiyle ortaya çıkar.


1990'lı yıllar "İlhan-ı Aşk" albümüyle başlar ve 1994 yılında yayınlanan “Koridor” ile devam eder. Koridor albümü üzerinde uzun seneler kafa yorulmuş yine bir ölçüde içsel bir albümdür. 1995 yılında yayınlanan "Sevgililer Günü / The Best Of İlhan İrem 1" albümü ilerleyen dönemlerde 4 plağa tamamlanacak bir "best of" albümleri dizisinin ilk parçası olur ve albümlerin yayınlanması aralıklarla 2003 yılında tamamlanır. "Aşk İksiri & Cadı Ağacı / The Best Of İlhan İrem 2" "Hayat Öpücüğü / The Best Of İlhan İrem 3" ve "Bir Meleğe Aşık Oldum / Best Of İlhan İrem 4" albümleri ile baskısı tükenmiş albümlerin yeni nesillere ulaşması sağlanır.


2004'te "Işık ve Sevgiyle 30 Yıl" albümü ile 30. sanat yılını kutlar. Albüm, 1973 ile 2004 yılından bir seçkiyi İlhan İrem sözleri yanında Nazım Hikmet, Özdemir Asaf, İlhan İrem, Hansu İrem dizelerini de içerir. Zamanında yasaklanan "Kuklacı Amca" şarkısı da bu albümde ortaya çıkar.... 

Bu arada "Bezginin Gizli Mektupları", "Uçuk Mavi Pencere", "Bulutlara Köprü" ve "Düşler ve Ötesi" albümlerini ekleyelim. Bu albümler sırasıyla "Bezgin", "Pencere", "Köprü", "Ve Ötesi" albümlerinin orijinal kayıtlarının elden geçirilerek yayınlanmış versiyonlarıdır.

2006 yılında yayınlanan “Cennet İlahileri” albümü 2000'li yıllarda yazılan şarkılardan oluşturulmuştur. Yeni albüm ile konserlere başlamış. Her sene büyük şehirlerde bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda konser vermeye başlar.

İlhan İrem plakları raflarda boy göstermeye başladı. Müzikseverlerin ilk önce satın alacaklarını tahmin ettiğim albümler "Uçuk Mavi Pencere", "Bulutlara Köprü" ve "Düşler ve Ötesi" olacaktır. Şu an 80'li yılların ilk albümü ve bu üçlemenin habercisi "Bezginin Gizli Mektupları" ismiyle marketlerde bulunabiliyor. Ayrıca "Işık ve Sevgiyle 30 Yıl"lık müzik macerasının bir özeti olarak gözden kaçırılmamalı.

Sevgiyle kalın
Esra

Yorumlar