Ajda Pekkan – Hoş Gör Sen (Yeni Plak Baskısı 2017)



Ajda Pekkan – Hoş Gör Sen (Yeni Plak Baskısı 2017)

Yeni baskı plaklar arasında Ajda Pekkan’ın “Hoş Gör Sen” plağı pembe rengiyle, 70’li yılların modasını yansıtan ön ve arka kapak görselleriyle hoş ve pozitif bir etki bırakıyor, dikkatlerden kaçmıyor.

2017 Mart sonu / Nisan itibariyle müzik marketlerde yerini almaya başlayan bu longplayi geçtiğimiz günlerde koleksiyonuma kattım. Ama öncesinde bu plak neyin nesi, içeriği ve konsepti nedir, yine gereksiz toplama albümlerden biri midir diye kısa bir araştırma yaptım. Ve aslında oldukça ilginç sayılabilecek şeyler öğrendim.

“Hoş Gör Sen” esasında 1975’te yayınlanmış olan “Ajda” isimli plağın yeniden basımından ibaret. Ancak ilk baskısına göre şarkı listesinde bazı değişiklikler yapılmış. İstanbul Plak etiketiyle yayınlanan 33’lük (1979 İsrail baskısını saymazsak) ilk çıktığı 1975 yılından bu yana ilk defa plağa basılmış. Önemli bir not da şöyle: Albüm, 1992 yılında aynı İstanbul Plak tarafından farklı kapak görselleriyle CD formatında ve sanatçının izni olmaksızın yayınlanmış. Peki bu yeni baskıda Ajda’dan izin alınmış mıdır, ne dersiniz? :)


“Ajda”, yani plağın ilk baskısı sanatçının müzik kariyerindeki dördüncü, derleme plak olarak da birinci plağı olma özelliğini taşıyor. İlk 3 plakta şarkı sözleri noktasında Fecri Ebcioğlu ile çok sıkı çalışan sanatçıyı burada ağırlıklı olarak Fikret Şenes ile çalışmış olduğunu görüyoruz. Parça düzenlemeleri Norayr Demirci tarafından yapılmış. Şarkı bestelerini sanırım konuşmaya gerek yok, zira Ajda uzun yıllar boyunca yabancı bestelere söz yazdırarak o meşhur “aranjmanlarla” şöhrete kavuşmuştu.


Derleme veya başka tabirle toplama plak dedik, ancak burada farklı bir derlemeyi deneyimliyoruz. Genel olarak bilinen “Best of” tarzındaki albümlere hiç ama hiç benzemiyor. Ülkemizde faaliyet gösteren veya göstermiş olan plak şirketlerin kendi arşiv karmaşalarını düşündüğümüzde bu çalışmanın (tracklistte yapılan tadilata rağmen) “özel” olup gerçek anlamda bir “arşiv değeri” taşıdığını düşünüyorum. Zira plağı farklı kılan önemli bir özellik var. Bu derleme Ajda’nın İstanbul Plak firmasına geçtiği 1972 yılından başlayarak 1972 – 1975 yılları arasında çıkmış önemli Ajda 45’liklerinin A veya B yüzlerini barındırıyor. Tekrarlamakta fayda var, bu çalışma alelade bir “best of” plağı değil.

Halihazırda şu an piyasada aynı fiyat bandında 2015 çıkışlı “Best Of Ajda” adında başka bir toplama plak daha var, ancak bu çalışmada şarkıların orijinal yorumlarına sadık kalınmamış. Albüm, günümüz modern enstrüman ve yeni Ajda vokalleri yeniden düzenlenip yorumlanmış. Barış Manço’nun “Mançoloji”si ve diğer kötü örnekleri görünce bu tarz çalışmalardan uzak durmanın en doğru yol olduğunu düşünerek rotayı pembe albüme çevirdim.

Çıktığı dönemde bu plağa iki tane isim takılmış. Birincisi, renginden dolayı “pembe plak”, ikincisi ise “çantalı plak”. Çantalı plak denmesinin de haklı bir nedeni varmış. Açılır kapağı olan plağın her iki plak gözüne çanta veya poşette olan birer tutamak / kulp yerleştirilmiş, çanta veya poşet gibi taşınması amaçlanmış. Kullanıcı dostu olmaktan öte ilginç bir pazarlama stratejisi olduğu kesin. Bakınız 1975 yılındaki arkalı önlü “çantalı plak” fotosu:


Kartonet, baskı, etiket:
Yeni baskıda kartonet gayet kaliteli, dönem baskısı gibi açılır kapak kullanılmış. İç taraftaki tam boy Ajda fotoğrafında fotoşop birazcık fazla kaçırılmış olsa da orijinaline uygun davranılmış. Ön ve arka kapak görsellerinin baskısı oldukça temiz. Plaktaki göbek etiketleri orijinale uygun değil, yeni bir tasarımla karşımıza çıkıyor. O klasik İstanbul Plak etiketi tarihte kalmış.


Sound:
Ses kalitesi oldukça başarılı ve tatmin edici. Ancak keşke Double LP olarak basılsaymış diye aklımdan geçmiyor değil. 16 parçayı daha rahat, daha geniş geniş ses kanallarla 2 plağa sığdırmaları daha şık olurmuş. Son olarak; Kayıt dijital mi analog mu sorusuna cevap bulamadım. Bilen yoktu, İstanbul Plak’la dahi iletişime geçtim, ama cevap alamadım. Neyse dediğim gibi sound yerli yerinde, fazla kurcalamaya gerek yok.

Tracklist :
Dönem baskısında 12, yeni baskıda 16 parça bulunuyor. Eski baskıdan 2 parça çıkarılıp 6 yeni parça ilave edilmiş. Eski baskıdan çıkarılanlar: “Haram Olsun” ve “Erkek Adın”, ilave olanlar aşağıda kalın olarak işaretlendi. Buna göre “Hoş Gör Sen” 2017 baskısına ait tracklist şöyle:


  • A1 Sana Neler Edeceğim (1974)
  • A2 İnanmam (1974)
  • A3 Tanrı Misafiri (1973)
  • A4 Kaderimin Oyunu (1973)
  • A5 Sana Ne Kime Ne
  • A6 Palavra, Palavra (Ajda & Cüneyt Türel) (1973)
  • A7 Varsın Yansın (1972)
  • A8 Al Beni (1975)


  • B1 Nasılsın İyimisin (1974)
  • B2 Seninleyim (1973)
  • B3 Hoşgör Sen (1975)
  • B4 Kimler Geldi Kimler Geçti (1973)
  • B5 İçme Sakın (1973)
  • B6 Olanlar Oldu Bana (1972)
  • B7 Çapkın Satıcı (1972)
  • B8 Dert Bende Derman Sende (1972)

“Hoş Gör Sen” plağını Ajda’nın dönem müziğini özümseme ve anlama bakımından kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak görüyorum. Aklımızda yer etmiş olup dilimizden düşürmediğimiz 70’li yılların Ajda şarkılarını, üstelik orijinal yorumlarıyla başka nerede bulabiliriz? Eğer bir plakseverseniz bu plağı koleksiyonunuza katmanın bir yolunu bulun derim.


R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Aykut Öğer

Yorumlar

  1. Öncelikle merhaba, bende bu plağı dönem baskı olarak aldım içinde 12 şarkı var fakat kartonetin B yüzünde 3. şarkı Al Beni 6. şarkı Aşk Budur yazıyor. Fakat plakta Hoş görsen ile Erkek Adın şarkıları var. Baskı hatası yapılmıştır diye düşünüyorum kartonette ama sizinde fikrinizi almak istedim. Umarım yorumumu görürsünüz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder