Anne-Sophie Mutter - Vivaldi: The Four Seasons


Anne-Sophie Mutter Vivaldi: The Four Seasons
Warner Classics/Parlophone

1963 doğumlu Alman kemancı Anne-Sophie Mutter'ın 1980'li yıllarda kendisinden bol bol söz ettirdiği Vivaldi 4 Mevsim yorumları yeniden yayınlandı. Kariyerinin ilk dönemlerinde meşhur Alman şef Herbert von Karajan tarafından keşfedilen ve desteklenmeye başlayan Mutter ilerleyen yıllarda Sebastian Currier, Henri Dutilleux, Sofia Gubaidulina, Witold Lutosławski, Norbert Moret, Krzysztof Penderecki, André Previn ve Wolfgang Rihm beste ve kompozisyonlarında Herbert von Karajan ile çalışma fırsatı bulmuştu.

Küçük bir Alman kasabasında doğan Mutter erken yaşlarda piyano çalmaya başlar. Kısa bir süre sonra kemanı keşfeder ve kemana geçer. Eğitimini ilk önce özel öğretmenler arkasında da konservatuarda devam ettirir. Konservatuar yıllarında katıldığı yarışmalarda aldığı ödüller ile dikkat çeken Mutter daha 13 yaşında Herbert von Karajan tarafından Berlin Filarmoni ile çalması için davet edilir. Bu davetin ardından çeşitli festival ve konserlerde boy göstermeye başlar. 15 yaşında ise Herbert von Karajan ve Berlin Filarmoni ile ilk kayıtları yayınlanır.


1980'lere geldiğinde yeni kıtanın fethi başlar. İlk önce  New York Filarmoni ile Zubin Mehta yönetiminde çalışmaya başlar. 20'li yaşlarına geldiğinde dünyanın dört bir tarafından konserler veren bir müzisyen haline gelmiştir. Geniş kitleler tarafından tanınması 1998 yılında Amerikalı piyanist  Lambert Orkis ile birlikte kaydettikleri Beethoven Keman Sonataları sayesinde olur. Bu kayıtlar esnasında bir DVD yayınlanmış ve dünyanın dört bir yanındaki televizyonlarda yayınlanmıştı.


Geniş bir repertuvara sahip olan Mutter sayısız kayda imza atmıştır. Bunlardan belki ilk dikkat çekeni bugün bahsedeceğimiz Vivaldi Dört Mevsim kaydıdır. Herbert Von Karajan yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası tarafından eşlik edilen Mutter, bu plak sayesinde ilk kez geniş kitlelere ulaşmış ve platin plak kazanmıştı.

Kayıtlar ilk yayınlandığı dönemlerden itibaren genel olarak beğenilmiştir. Normalde çok teknik olması ve zaman zaman soğuk olarak yorumlanan Herbert Von Karajan orkestrasyonlarının aksine oldukça sıcak ve solisti ön plana çıkartan bir kayıt olarak değerlendirilir. Herbert Von Karajan orkestranın tamamını kullanmak yerine seçtiği müzisyenler ile kayda girer. Genç Alman kemancı ise performansı ile göz doldurur.

Albüm 1984 yılına yayınlandığından beri plak formatında basılmamış farklı EMI serilerinde CD formatında yayınlanmıştı. Uzun seneler sonra ilk kez plak formatında yayınlanan albüm muhtemelen Anne-Sophie Mutter  hayranlarını sevindirecektir.  Özel bir kayıt veya remaster çalışması yapılmamış olmasına rağmen son derece keyifli bir baskı olmuş. İlgi çekici bir Dört Mevsim performansı için mercek altına alınabilir...

Aşağıdan albümü dinleyebilirsiniz...


----------YAYINLARIMIZA DESTEK VERENLER----------





Yorumlar