Chic - Risqué (1979)



Chic - Risqué (1979)

Size bu yazıda daha yakından tanıtacağım "Risqué" albümü Chic grubunun diskografisindeki üçüncü albümüdür. New York kentindeki Power Station stüdyolarında kaydedilip 1979 yılında Atlantic Records tarafından  yayınlanmıştır.



Chic grubunun biyografisi

Grup, Nile Rodgers ve arkadaşı Bernard Edwards tarafından 1976 yılında New York'ta kuruldu. Sonradan davulcu Tony Thompson'un da katılmasıyla birlikte sıradan bir R&B grubunun ötesini hedefleyen; etnik kökenleri gereği sadece soul, gospel ve blues'la var olmayı kabullenemeyen grup bu yönde fark yaratma arayışlarını sürdürdü. Bu arayış kısa zamanda grubun "New York Funk" adında bir soundu yaratmasıyla mutlu sona ulaştı. Nile Rodgers’ın “chucking” olarak tarif ettiği kendi gitar tekniği ve Bernard Edwards’ın sıra dışı basgitar çalışı bu soundun özel olmasını sağladı. Kendi yöntemleriyle disko ve funk tarzlarını birleştirerek bolca Fransız söylemlere yer veren ikili sounddan dolayı "havalı", Fransızcadan dolayı da "gizemli" bir sonuç elde etti. Bu tarz ve temayla kendini bulan grup kendi deyimleriyle daha "sofistike" bir statüye kavuştuğunu iddia eder ve hit üstüne hit üretmeye başlar.

Chic grubu kariyeri boyunca kendi çalışmalarına paralel olarak başka sanatçıların yapımcılığını da üstlendi. Rodgers ve Edwards yapımcılık hüviyetleriyle Sister Sledge (We Are Family albüm ve parça), Diana Ross (diana), Sheila and B. Devotion (Spacer ve King Of The World) ve Debbie Harry (KooKoo) gibi birçok sanatçı/grubun büyük başarılar elde etmesinde büyük etken oldu.

Chic’in ana kadrosu aşağıdaki müzisyenlerden meydana geliyor:
Bernard Edwards – basgitar, vokal
Nile Rodgers – gitar, vokal
Tony Thompson – davul
Alfa Anderson – ana vokal
Luci Martin – ana vokal
Tom Coppola – keyboard

Grup, disko/funk müzik sahnesine iki albümle bomba gibi bir giriş yaparak disko dünyasını kasıp kavurmaya başlar; 1977'de "Chic", 1978'de ise "C'est Chic" adlı çalışmalarla yeni bir çığır açılır. R&B listelerinin zirvesine "C'est Chic" albümü ve "Le Freak" 45’liği ile ABD içerisinde 6 milyonluk satış rakamına ulaşılır. Artık grubun bir sonraki uzunçaları müzikseverlerde merak konusu olmuş, başarının devamı gelecek mi sorusu gündeme gelmeye başlamıştır.

Üstte bahsettiğim “Le Freak” parçasını hatırlamak isteyenler buraya tıklasın.

Parçaları incelemeden önce grubun vokal icrasıyla ilgili 2 önemli not düşelim istiyorum. Birincisi; Chic grubunun bazı Funk kökenli gruplarda da rastladığımız üzere birden fazla lead (ana) vokalist bulundurması az rastlanan bir durum. Vokalle ilgili ikinci detay ise tüm parçalarda güçlü bir geri vokalin bulunması olayıdır. “Risqué” albümünde Alfa Anderson ve Luci Martin ağırlıklı olarak vokalleri üstlenmişken, onlara bir önceki albümde vokal yapmış olan Bernard Edwards eşlik ediyor. Kalabalık bir yaylı grubun da eşlik ettiği bu yoğun vokal icrasına doyum olmuyor açıkçası.


İlk iki albümle şöhreti perçinlenen Chic’in üçüncü albümü “Risqué”i biraz daha detaylı inceleyelim.

Albümün açılış parçası 8 dakika 13 saniyelik kült bir parça: "Good Times". Bu şarkı ve sound doğduğu an itibarıyla müzik kültürüne, ama özellikle Hip-Hop sektörüne yön vermesiyle adından söz ettirdi. Parçadaki gitar ve basgitar rif ve sample'leri sayısız hip-hop ve pop sanatçısı tarafından kullanıldı. Bunlardan; Sugarhill Gang’in "Rapper's Delight", Queen’in "Another One Bites The Dust" ve Daft Punk’ın "Around The World" parçaları sadece birkaç tanedir. Onlarca parçada kullanıldı, hala kullanılmaya da devam ediyor.

Popüler müzik kültüründe önemli bir yeri olan “Good Times” videosunu izlemek için burayı tıklayın.

Albümde listelere girmeyi başaran üç tane 45’lik var. Dans pistlerinin aranan parçaları arasında yer bulan A yüzündeki "Good Times" ve "My Feet Keep Dancing"; B yüzünün ise açılış parçası "My Forbidden Lover". Rodgers/Edwards ikilisinin son bahsettiğim parçayı esasında Sister Sledge grubu için yazdığını bir yerde okumuştum. Son anda Sledge kız kardeşlerine vermeyince de şarkı Chic repertuvarına geçmiş. Sister Sledge'e bu parça yerine “He’s The Greatest Dancer” uygun görülmüş. Hakkaniyetli bir takas kanımca :)). Bu iki parçayı dinlemeniz için şarkı isimlerinin altına ilgili linkleri gömdüm. Tıklamanız yeterli.

7 parçadan oluşan albümde çok sevemediğim “Can’t Stand To Love You” ve oldukça beğendiğim “What About Me” adında 2 tane orta tempolu parçaya yer verilmiş. Ancak tracklistte sadece hızlı ve orta tempoda parçalar yok. “A Warm Summer Night” ve “Will You Cry (When You Hear This Song)”la çok başarılı iki tane downtempo/yavaş parça dinlemek de mümkün.
Nile Rodgers Chic dağıldıktan sonra yalnız devam etti


Bu bölümde yapımcı/gitarist/besteci/şarkı sözü yazarı Nile Rodgers'un solo başarılarına da kısaca değineceğim. 50 yıllık bir müzik geçmişi olan Nile Rodgers (grubu Chic'le değil) bireysel olarak 8 Nisan 2017 günü “Rock’n Roll Hall Of Fame”e kabul edildi. Yani müzik endüstrisine önemli katkıları olan diğer kişilerin seçildiği bir nevi “şöhretler kulübüne” alındı diyebiliriz.

Chic grubu 83-84 yıllarında dağıldıktan, Rodgers da ortağı Bernard Edwards’la yollarını ayırdıktan sonra Madonna (Like A Virgin), David Bowie (Let's Dance), Duran Duran (The Reflex) ve INXS (Original Sin) gibi büyük isimlerle çalıştı ve pop müziğin aranan yapımcısı oldu. 1996’da Bernard Edwards’ın trajik ölümüyle hem arkadaşını hem de iş ortağını kaybeden sanatçı 2000’li yılları nispeten sessiz geçirdi. Ta ki 2013 yılına kadar.

Daft Punk grubunun o yıl çıkardığı ve kısa zamanda efsaneleşen "Random Access Memories" albümünden sonra popüler müzik ve popüler kültürün ilgisi yine onda toplandı. Nile Rodgers ismini uzun zamandır anmayanlar Fransız ikilisi Daft Punk'ın bu başarılı albümünde "Get Lucky" ve "Lose Yourself To Dance" dahil üç önemli parçaya imzasını atan Rodgers'ın olağanüstü başarısına şahit oldular. Daft Punk'ın da bir nevi (özellikle ABD'de) daha fazla tanınmasına neden olan bu önemli yapım Nile Rodgers'ın tekrar geri dönüşünü müjdeliyordu adeta. Son 4 yılda sanatçıya gösterilen ilgi, sevgi, ödüller; Japonya, Amerika ve Avrupa konserleri bunun en büyük kanıtı olsa gerek.

Chic / Nile Rodgers - ödüller (Kaynak: Wikipedia)
2005: Dans Müzik Şöhretler Kulübü (CHIC - Dance Music Hall of Fame)
2014: Grammy Ödülü (Nile Rodgers - Random Access Memories)
2015: Grammy Şöhretler Kulübü (CHIC- Le Freak)
2017: Rock and Roll Hall of Fame’e Kabul (Nile Rodgers - Rock and Roll Şöhretler Kulübü)

Tracklist (Kaynak: Wikipedia)
A Yüzü
1 - "Good Times"
2 - "A Warm Summer Night"
3 - "My Feet Keep Dancing"
B Yüzü
1 - "My Forbidden Lover"
2 - "Can't Stand to Love You"
3 - "Will You Cry (When You Hear This Song)"
4 - "What About Me?"

Bu albüme katkıda bulunanlar 
(parantezdekiler sanatçıların ana vokal yaptıkları şarkı numaralarıdır): (Kaynak: Wikipedia)
Alfa Anderson - ana vokal (A1, B1, B3, B4)
Luci Martin - ana vokal (A1, A3, B1, B2)
Bernard Edwards - ana vokal (A3), basgitar
Nile Rodgers - gitar, vokal
Tony Thompson - davul
Fonzi Thornton - vokal
Michelle Cobbs - vokal
Ullanda McCullough - vokal
Robert Sabino - keyboard
Andy Schwartz - keyboard
Raymond Jones - keyboard
Sammy Figueroa - vurmalı çalgılar
Gene Orloff - orkestra şefi
Chic Yaylıları: Karen Karlsrud - Cheryl Hong - Karen Milne - Valerie Haywood
Jon Faddis - trompet
Ellen Seeling - trompet
Alex Foster - saksafon
Jean Fineberg - saksafon
Barry Rogers - trombon

Spotify’dan dinlemek isteyenler için:
Not: Spotify’da “Good Times”in kısa versiyonu bulunuyor. Albüm versiyonu üstteki YouTube videosundadır.


R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Aykut Öğer

Yorumlar