Derdiyoklar İkilisi - Disko Folk


Derdiyoklar İkilisi
Guerssen Records
GUESS092

Derdiyoklar, Derdi Yoklar veya Grup Derdiyoklar ikilisi... 1980'lerden gerçekten kült bir ikili. İkili Malatya´nın Fethiye ilçesinde, Yukarı Tencı köyünde doğmuşlar. Aynı köyde yaşayan ikili erken yaşlarda müzik ile ilgilenmeye başlamışlar. Derdiyoklar diskografisindeki ilk 45'likleri 1972 yılında yayınlanmış. Emin olmamak ile beraber bu yayınlanan 45'likte Ali Ekber Aydoğan'ı görüyoruz. Bu yıllarda farklı enstrümanlarla canlı performanslara imza atmış Ali Ekber Aydoğan. Kendi biyografyasına göre 1970'lerin başlarında bağlama ile birlikte bateri, gitar ve klavyeyi birleştirmiştir. 1970'lerin ortalarına gelindiğinde ise Almanya macerası başlar. İhsan Güvercin ile birlikte Almanya'da bir ikili oluştururlar ve Türküola firmasından 1979 yılında ilk albümlerini yayınlarlar. Albümün ismi "Şu Dünyanın Halkı"dır..


İkili'de Ali Ekber Aydoğan saz, gitar ve vokalleri üstlenirken, İhsan Güvercin davul ve vokaldedir. 1980'lerin başlarında Almanya'da özellikle de Türkler arasında oldukça ilgi çekerler. Kendi biyografyalarında şu satırlara yer vermişler;
"gerek müziğimiz, gerek özel müzik aletlerimiz, gerek yöresel giysilerimiz, gerek ise kendimize ait sahne şovlarımızla tüm izleyenler tarafından beğeniler kazandık"
1979 yılında yayınlanan albümleri oldukça ilgi çekicidir. Özellikle Alevi deyişlerini yeniden ele alarak elektro saz, davul ve o dönemler için oldukça farklı bir vokal tekniği ile yorumlarlar.



Asıl başarı ise 1980 yılında yayınlanan "Disco Folk" ile gelir. Ali Ekber Aydoğan albümün tarzını Anadolu düğün kültürünü sazımız ve sözümüzle Avrupa´ya taşınması olarak anlatır. Albüm çok büyük ilgi ile karşılanır ve ilerleyen yıllarda Alman müzik eleştirmenleri tarafından, Almanya'da azınlıkların alt müzik kültürünün erken dönem en önemli örneklerinden bir tanesi olarak görülmeye başlar. Yine yazılan çizilenlere göre John Zorn, çeşitli radyo programlarında ikilinin müziğinden örnekler vermiştir.

1980'lerde özellikle Almanya'da gençlerin müziğe özellikle Anadolu müziğine tekrar ilgi duymalarında büyük etkilerinin olduğu yazılır çizilir. Hatta yazılan çizilenlere göre Derdiyoklar yorumlarını alıp çalan, kaset dolduran bir çok Türk hatta Alman Türk gençlerden oluşan karma topluluklar ortaya çıkar.

İlerleyen yıllarda  İhsan Güvercin ile Ali Ekber Aydoğan'ın yollarını ayırması, kadro değişiklikleri derken Derdiyoklar büyük ölçüde unutulup gider... En azından müzik anlamında daha az bahsedilir olurlar ama sosyal medyada özellikle de video sitelerinde popülerlikleri devam eder. Aşağıdaki video, bu tespitin temelini anlatacaktır...



Derdiyoklar İkilisi'nin albümlerine baktığınızda karşılaştığınız durumla, canlı performansları arasında gerçekten farklılılark vardır. Özellikle ilk albümlerde müzikal anlamda son derece etkileyici ve farklı yorumlar duyarsınız. Konser performanslarında ise bu yorumlara ilginç kıyafetler, hareketler ve doğaçlama bölümler eklenir ve bana sorarsanız bambaşka bir  hale gelir. Bu müzisyenlerin tarzı budur. Nasıl Jimi Hendrix gitarla binbir türlü numara yapıp alkışlanıyor, Malmsteen arada gitar çalmayı bırakıp omzunun çevresinde döndürmeye başlayıp hayranlıkla seyrediliyorsa, farklı numaraları Derdiyoklar İkilisi'nin bir nevi imzalarıdır. Nedense bugünün gençler dalga geçmeye bayılıyorlar böyle şeylerle ama o yılları gözönüne aldığınızda bunların büyük şeyler olduğunu hele ki gurbette yaşayan iki Türk için görmek gerekir.

Gelelim, Disko Folk albümüne. İlk önce içerik;
A Yüzü
1 Yadoy

2 Alman Marki
3 Fethiyem
4 Halay
5 Soför Gardas
B Yüzü
1 Eminem
2 Ata Sözleri
3 Dervis Emmi
5 Karadeniz Türküsü
Albüm ilerleyen yıllardaki Derdiyoklar albümlerine göre biraz daha farklı. Müzikal manada, özellikle de yorum ve yapı anlamında bana sorarsanız daha başarılı. Bu albümde dahil olmak üzere prodüksiyonlar ne yazık ki çok çok başarılı olmasa da, "Eminem"  veya "Halay" gibi şarkılar bence çok çok etkileyici. Hatta bugün bile...

Guerssen Records tarafından yeniden yayınlanan Disko Folk üzerinde bir miktar iyileştirme yapılmış olsa da, çok beklentiniz olmasın demek lazım. Ancak o yıllar için böyle bir müzik inanılmaz bir şey. Ecnebiler bu tarzın bizden çok daha önce farkına varıp, disco, folk, psychedelia ve Türk müziği karışımı diyerek memlekette plak bırakmadılar. Hatta Alman müzik eleştirmenlerine göre Derdiyoklar müziğinin içerisinde eser miktar Krautrock etkisi de var. Bizde şimdi şimdi arşivlerimizdeki eksiklikleri dışarıdan topluyoruz. Pharaway Records topluluğun ayrıca "Coban Mamos" albümünü de plak formatında bastı. Eğer denk gelirseniz 1970'lerin sonlarından 80'lerin ortalarına kadar yayınlanmış Derdiyoklar kaset veya plaklarını gözü kapalı satın alabilirsiniz...


Yorumlar