Jacksons – Victory (1984)


Jacksons – Victory (1984)

80’li yılların en önemli pop müzik ikonlarından biri kuşkusuz Michael Jackson’di. Onun hakimiyeti altında geçen bu dönem Jacksons grubunun tekrar gündeme gelmesi için iyi bir fırsattı.

“Victory”, Michael Jackson’un oldukça hiperaktif bir dönemine denk gelmişti. “Thriller”in etkileri hala sürüyordu; TV şovları, turne, MTV, Grammy’ler, diğer ödüller, vb… “Thriller” fırtınası ikinci senesinde de bir türlü dinmek bilmiyordu. Albümlerin efendisi “Thriller”den sonra MJ’in yeni albümü acaba nasıl olur diye düşünürken Epic Records Jacksons grubuna ait “Victory”yi çıkardı. Ve herkes şunu biliyordu; Jacksons demek MJ demekti. Yeni bir MJ albümü çıkana kadar sevenleri “Victory”iyle idare edecekti. Haliyle performansı ve albüme olan katkısı büyük bir merak konusuydu.


Uzun uzun Michael ve/veya kardeşlerinin biyografileriyle zaman harcamayalım. Başlasak da kesinlikle bitiremeyiz. O halde parçalara bi’ göz atalım.

Albümü alıp götüren 4-5 tane güçlü şarkı var. A yüzünün açılışındaki “Torture” daha önce Jackie-MJ ikilisi için düşünülmüş, ama daha önce gruptan ayrıldığını bildirmiş olan Jermaine’in son anda tekrar dahil olmasıyla birlikte planlar değişmiş. Bu “hayırlı” plan değişikliği sonucunda ortaya çok etkileyici bir Jermaine-Michael düeti çıkar.

Torture videosu:



“Be Not Always” yumuşak, duygu yüklü, yıllardır hep geri planda kalmış veya bilerek bırakılmış solo bir MJ baladı. Aralıklarla dinleyince insanın daha bir hoşuna gidiyor sanki. 33’lüğün listelerdeki en başarılı parçası, aynı zamanda “Victory” albümünün en çizgi dışı parçası olan “State Of Shock” Mick Jagger ve Michael Jackson tarafından seslendiriliyor. Bu düet aslında “Thriller” repertuvarı için Freddie Mercury ile birlikte söylenmek üzere hazırlanmış, ancak parça dönüp dolaşarak “Victory”de yerini almış, üstelik Mercury yerine Jagger versiyonuyla. Daha az bilinen Freddie & Michael düetini aşağıdaki klipte dinleyebilirsiniz.

State Of Shock alternatif versiyon:




Albümün lokomotif parçalarından “Wait” Jacksons ve Toto işbirliği ile meydana gelmiş. David Paich ve Jackie yazmış, tüm Jackson kardeşler ve Toto grubu katkı vermiş. Bir diğer Jacksons-Toto parçası “The Hurt” ise sıradan bir parça olma özelliğinin ötesine gidemiyor. Albümdeki en favori parçam ise bir Randy prodüksiyonu olan “One More Chance”dir.

Kardeşler arasında gerginlikler yaşanıp kişisel egoların çakışması sonucu albüm bir araya gelinmeden tamamlanır. Ayrı ayrı yazılıp yapımı gerçekleşen parçalar en son aşamada birleştirilir. Bazı müzik eleştirmenlerine göre bu albümdeki “zoraki” birliktelik “Triumph” veya “Destiny” albümlerinin ruhu ve frekansını yakalayamamış. Ama o heyecan verici dönemi bilen bilir. MJ’den herhangi bir şarkı, yeni bir görüntü, hatta gölgesi bile o albümü almaya ve dinlemeye yetiyordu.

Jacksons grubunun sondan bir önceki albümü “Victory” sonuç olarak vasatın üstüne çıkabilen, benim de dinlemekten keyif aldığım iyi bir pop/soul albümü. Satın aldığım ilk plaklardan biri olduğu için “Victory”nin bende sanırım her zaman farklı bir yeri olacaktır.



Discogs veritabanındaki Plak kaydı şuradadır.

Albümü Spotify’den dinlemek için;



R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.

Sevgiler,
Aykut Öğer


Yorumlar