Sonny Rollins - Saxophone Colossus


Sonny Rollins, 1930 yılında New York City kentinde doğdu. Eskilerin meşhur Harlem'inde büyüdü. Yazılanlara göre ilk saksafonunu yedi yaşında hediye aldı.  Sonny Rollins, müzik hayatına ilk olarak piyano ile başladı, arkasında alto saksafona geçiş yaptı ve 1940'ların ortalarında alto saksafonda karar kıldı. Okurken ilerleyen yıllarda caz dünyasında yıldızı parlayacak isimlerle beraber çalma ırsatı buldu; Jackie McLean, Kenny Drew, ve Art Taylor.

Okulunu bitirmesinin ardından Sonny Rollins müzik kariyerine profesyonel olarak devam etme kararı aldı. İlk kayıtlarını 1949 yılının sonlarında bebop şarkıcısı Babs Gonzales ile beraber yaptı. Birkaç ay sonra farklı çalma tekniği ile dikkatleri üzerine çekmeye başladı ve  dönemin önemli piyanistlerinden Bud Powell ve trompetçi Fats Navarro ile birlikte çalma imkanı buldu.


1950'lerin başlarında Sonny Rollins başını derde sokmaya başladı. İlk önce silahlı soygun suçuyla tutuklanarak hapishane günleri başladı. Hemen ardından salıverildi fakat rahat durmayıp uyuşturuculara bulaştı ve yeniden hapishanenin yolunu tuttu. Tüm bu hengamenin arasında Miles Davis, Modern Jazz Quartet, Charlie Parker ve Thelonious Monk gibi isimlerle beraber çalma fırsatı yakaladı. Biyografyasında bu dönemleri oldukça ilginç bir şekilde anlatır. 1954 yılında "Oleo", "Airegin" ve "Doxy" gibi çok ünlü olacak kompozisyonlarını kaydetti.



1950'lerin ortasında Sonny Rollins uyuşturucuyu bırakabilmek için rehabilitasyona başlar. Uzun uğraşların sonunda uyuşturucudan kurtulmayı başarır. Daha sakin bir hayat için Chicago kentrine taşınır ve trompetçi Booker Little ile sıkı bir arkadaşlık dönemi başlar.

1955 yılında Miles Davis Quintet içerisine dahil olur ve hemen bir sene sonra Clifford Brown–Max Roach beşlisinde görülür. 1956 yılında Clifford Brown bir trafik kazasında vefat edince Max Roach ile çalışmaya devam eder. Bu sıralarda Prestige Records ile çalışmaktadır. 1956 yılında Saxophone Colossus albümünün kayıtları başlar. Gelelim albümün hikayesine, ilk önce şarkı listesi..
A Yüzü
1. "St. Thomas" Sonny Rollins 6:49

2. "You Don't Know What Love Is" Gene de Paul, Don Raye 6:30

3. "Strode Rode" Sonny Rollins 5:17

B Yüzü

1. "Moritat" Kurt Weill, Bertolt Brecht 10:05

2. "Blue 7" Sonny Rollins 11:17
22 Haziran 1956 yılında kaydedilen albüm, Bob Weinstock ve Rudy Van Gelder prodüktörlüğünde New Jersey kentindeki Hackensack stüdyosunda kaydedilir. Sonny Rollins albümde piyanist Tommy Flanagan, basçı Doug Watkins ve davulcu Max Roach'tan oluşan bir dörtlünün liderliğini üstlenir. Saxophone Colossus haydının hemen ardından yıl içerisinde Prestige Records tarafından yayınlanır ve Sonny Rollins'in geniş kitlelerce hatta dünya çağında tanınmasını sağlar.



Albümdeki 5 şarkının üç tanesi Sonny Rollins bestesidir. Albüm yayınlanmdan önce "St. Thomas" başlı başına bir hit haline gelmişti. İlerleyen yıllarda da bir caz marşı haline geldi.

"You Don't Know What Love Is" albümde Sonny Rollins bestesi olmayan parçalardan bir tanesi. Don Raye ve Gene de Paul imzalı bu balad, Rollins'in düzenlemesi ile bambaşka bir hale gelmişti. "Moritat"  Bertolt Brecht ve Kurt Weill imzalı yine önemli bir şarkıdır. Orijinali "Die Moritat von Mackie Messer" şeklinde geçer. Muhtemelen bu dönemlerde Brecht–Weill müzikallerinini Amerika'da popüler hale gelmesinin bu şarkının albüme girmesiyle doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz.  Albümün kapanış parçası "Blue 7" Sonny Rollins'in blues'a bakış açısını yansıtır. Albüm genelinde olduğu gibi karşılıklı atışmalar, özellilkle davulun kullanımı ve müziğin alt yapısında kontrbasın kullanımı ile albüm, caz tarihinin önemli albümlerinden birisi haline gelmiştir.

Albümün 1990'lı yıllarda Steve Hoffman tarafından yeniden düzenlenmiş versiyonu ve Van Gelder, tarafından 2006 yılında yapılan genişletilmiş baskısı kayda değerdir. Plak versiyonu olarak Analogue Productions tarafından 2000'li yıllarda yapılmış 45 devirlik mono çift plaklık baskılar günümüzde oldukça değerli olarak görülüyor. Buna alternatif olarak yine aynı şirketten yayınlanan 200Gr'lık özel baskı günümüzde daha kolaylıkla bulunabiliyor. Daha standart bir baskı olarak Prestige plak şirketinin Original Jazz Classics serisinden yayınlanan plak versiyonu uygun fiyatı ve iyi baskısı ile tercih edilebilir.





Yorumlar