Kool And The Gang – Spirit Of The Boogie
"Spirit of the Boogie", efsanevi grubun diskografisindeki 6. albümüdür. De-Lite Records etiketiyle 1975 yılında piyasaya sürülen bu Funk türündeki çalışma, New Jerseyli grubun önemli ve ticari anlamda oldukça başarılı bir müzik harikası. Açılır kapaklı plağın ön ve arka yüzündeki fotoğraf Henry Arvinger’e ait. Her parça kendine ait güzellikler sunsa da “Jungle Jazz” adlı parçanın bende yeri ayrıdır. Hatta sırf bu parçayı çok sevdiğim için plağın koleksiyonuma yılın baskısı olarak girmesini özellikle arzu etmiştim. Bu nedenle, 3 yıl önce Discogs'ta uzun araştırmalar sonucu cover ve plak kondisyonu VG+ olan ABD baskısına kavuştum ve bu 33'lüğü rafımdaki en özel yerlerden birine yerleştirdim.
Tek grup ve iki farklı dönem
Kool & The Gang ya da 1979 öncesi yazılışıyla Kool And The Gang grubunu tıpkı Parliament ve Funkadelic gruplarına benzetebiliriz. Yani, özünde aynı grup olsalar da farklı müzik türlerine yönelmiş olmaları, Kool And The Gang grubunu kısmen böyle bir konseptin içine sokuyor. Kısmen dememin nedeni Kool & The Gang’in müzik tarzındaki tercihinin dönemsel oluşundan ötürüdür.
Bunu en güzel tarif eden “Funk Essentials” adlı CD yayıncısı olmuş. 90'lı yılların ortalarında Soul/Funk türünde Best Of/Greatest Hits albümleri yayınlayan ve yaptığı derlemelerde çok başarılı bulduğum "Funk Essentials", grubun bu iki farklı döneme ait birer CD’sini yayınladı. İcra edilen müzik türlerini aşağıdaki yıl aralıklarını vererek isabetli bir “isimlendirme” işine imza atan yapımcılar, buradaki hastalığı çok iyi tespit etmişler.
1) 1969–1976 Funk ve Jazz-Funk dönemi
2) 1979–1987 RnB ve Pop dönemi
Ben 80'li yıllarda büyüdüğüm için yaşım itibariyle Kool & The Gang'in Pop akımına denk geldim. Solist James 'JT' Taylor'ın büyülü sesinden “Celebration”, “Get Down On It”, “Fresh”, “Joanna” ve saymakla bitmeyen nice hit ve albümlerini çoğu yaşıtım gibi pek severek dinledim, hala fırsat buldukça dinliyorum. Yabancı dergilerin memleketimizde (gazete kuponu karşılığında bile olsa) yaygınlaşmasıyla birlikte “çift kişilikli” Kool & The Gang gerçeğini biraz daha ayrıntılı olarak öğrendik. İnsanı sürükleyen bu pop müzik grubu uzun metrajlı bir "filmin" adeta son bölümüymüş. Giriş bölümünü tamamıyla kaçırmışız. Grubun bütün enerjisiyle fırtına gibi estiği 70'li yıllarda da var olduğunu öğrendik ve dinledikçe bambaşka bir konseptle karşılaştık. Kool & The Gang ilk yıllarında Funk ve cazı harmanlayarak fusion türündeki albümleri peşin sıra yayınlayıp, Funk dünyasında kendi tarzlarıyla nam saldıktan sonra ticari kaygılardan dolayı Pop müziğe doğru kaymış.
Albümdeki parçalar
Plak, 33'lüğün ismini taşıyan ve 1975'te Soul listelerinde 1 numaraya kadar çıkan nefes kesici "Spirit Of The Boogie" ile başlıyor. "Ride The Rythm" ve "Jungle Jazz" ile albümün temposu düşmek bilmiyor. Albümdeki favorilerimden "Jungle Jazz" aslında tanıdık bir şarkının tekrar yorumundan ibaret. 1973'de Funk dünyasını kasıp kavuran "Jungle Boogie" altyapısı baz alınıp flüt ve perküsyon takviyesi yapılmış, yani enstrümental ögelere daha fazla yer verilmiş. Bunun sonucu olarak kıpır kıpır, funky, dansa davetkar havası ile "Jungle Jazz" meydana gelmiş. Yerinde durabilene aşkolsun derim.
Plağın yüksek temposu B yüzünde "Winter Sadness" ile hüzne dönüşüyor gibi olsa da "Caribbean Festival" imdada yetişiyor. Caz ögeleriyle beraber Karayipler’e özgü enstrümanların hakim olduğu parça, albümü başladığımız gibi bitiriyor. Neşeli ve funky!
1964’de New Jersey’de Robert "Kool" Bell (Muhammad Bayyan) ve Ronald Bell (Khalis Bayyan) tarafından temeli atılan bu grup, 50 yılı aşkın süren müzik kariyerini Amerika ve Avrupa’da çeşitli konser ve turnelerle devam ettiriyor, birçok caz festivaline konuk olmayı ısrarla sürdürüyor.
Tracklist
A yüzü
1. Spirit of the Boogie
2. Ride the Rhythm
3. Jungle Jazz
4. Sunshine and Love *
5. Ancestral Ceremony
B yüzü
1. Mother Earth
2. Winter Sadness
3. Caribbean Festival
*Bu şarkı yerine albüm kapağının iç yüzündeki tracklist’te yanlışlıkla bir sonraki albüm “Love & Understanding”de bulunan “Cosmic Energy” adlı parça listelenmiş.
Albüme katkıda bulunanlar
Amir-Salaam Bayyan - Gitar
Khalis Bayyan - Piano, Aranjör, Saksafon (Tenor), Vokal, Clavinet, Kalimba, Arp
Robert "Kool" Bell - Bas, Vokal
Donal Boyce - Vokal
George "Funky" Brown - Perküsyon, Piyano, Davul, Vokal
Robert "Spike" Mickens - Perküsyon, Trompet, Flügelhorn, Vokal
Otha Nash - Trombon, Vokal
Dennis "D.T." Thomas - Flüt, Saksafon (Alto), Vokal
Ricky West - Vokal, Clavinet
Claydes E.X. Smith - Gitar
Something Sweet – Geri Vokal
R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Aykut Öğer
Harika bi yazı. Kool and the gang in hep fresh gibi parçaları olduğunu bilirdim. 50 yillik grupmuş meğerse
YanıtlaSilTeşekkürler Ali Bey :))
YanıtlaSilHarikasınız Aykut bey...
YanıtlaSil