Bulut Gülen - Su



Bulut Gülen - Su
A.K. Müzik AK1502-2


Ülkemizde caz sahnelerinde çok fazla trombon çalan müzisyen olmadığı için Bulut Gülen'in yeni albümünü CD çalarıma yerleştirdiğimde hangi albümde dinlemiştim acaba düşünürken Ece Göksu'nun Masal albümünde çaldığını hatırladım. Bulut Gülen'in ilginç bir müzik yaşamı olmuş, kendi anlatımına göre konservatuvara kabul edildiğinde trombon bölümüne seçilmiş. Klasik müzik alanında yavaş yavaş ilerleyen müzisyen ilerleyen senelerde caz müziğine merak sarmış ve Berklee College of Music'te eğitimine devam etmiş. 2015 senesi içinde yayınlanan ilk albümü A.K. Müzik tarafından müzikseverlere sunuldu. Yanlış hatırlamıyorsam ülkemizde son yıllarda ilk kez bir ana enstrümanı trombon olan bir müzisyenin albümünü dinleyeceğiz.

Trombon aslında kolay bir enstrüman değil. Caz müzik içerisinde ilk olarak erken dönemde görülmeye başlasa da, asıl daha geniş kullanım 1930'lu yılalrda büyük orkestralar döneminde oluyor. Bu dönemlerde en öne çıkan isim muhtemelen Jack Teagarden olmuştur. Ayrıca çok yönlü bir müzisyen aynı zamanda orkestrası olan Billy Eckstine'ı da unutmayalım. İlerleyen dönemlerde de orkestralarda kendisine yer bulan trombonun bana sorarsanız en ön plana çıktığı dönemler cazın serbestleşmeye başlaması dönemidir (!) Hal böyle olunca trombon deyince benim aklıma gelen müzisyenler ilk olarak çok farklı çalma tekniği ile Albert Mangelsdorff ve Grachan Moncur III olur herhalde. Arkasından Roswell Rudd ve Italian Instabile Orchestra'dan Giancarlo Schiaffini yine ilk adıma aklıma gelenler.

Bulut Gülen'in Su ismini verdiği albümündeki şarkı listesi şu şekilde;
1. Su 07:00
2. Yağmurlu Kasım 05:45
3. Devoıd 05:24
4. Erik 04:32
5. Siyah Vosvos 07:49
6. Eylül 06:08
7. Sarı 06:00
8. Bus 06:24
9. Ayrılık 06:24

Albümde Bulut Gülen'e hemen hemen tamamını yakından tanıdığımız bir müzisyen kadrosu eşlik ediyor. Can Çankaya, piyano. Ozan Musluoğlu, kontrbas. Ferit Odman, davul. Ayrıca "Ayrılık" parçasında Önder Focan, gitar. "Devoid" ve "Bus" parçalarında Şenova Ülker trompet ve "Sarı" parçasında Engin Recepoğulları, tenor saksofonuyla albüme konuk olmuş.

Su albümünde daha ilk şarkıdan itibaren parçaların üzerinde kafa yorulduğu belli oluyor. Hem sololarda arka plandaki enstrümanların kullanımı, hemde ritm hatlarının düzenlenmesinde bile oldukça incelikli bir çalışma yapılmış olduğu belli. Detaylara verilmiş özeni üzerine çok iyi müzisyenlerin albüme katkıda bulunması ile gerçekten müzikal manada son derece karşımıza keyifli bir albüm çıkmasını sağlamış. Albümde genel olarak bir konsept üzerinden yürümek yerine şarkı şarkı ele alınmış bir yapı seziliyor. Ancak enerji her şarkıda hiç durmuyor. Özellikle "Devoid" şarkısına bir göz atabilirsiniz. Ayrıca albümün açılış parçası da son derece dikkat çekici. Albümde bir de tanıdık bir melodi var, "Ayrılık" Bu tarz düzenlemeler aslında tehlikelidir çok bilindik parçalar söz konusu olduğunda.  Önder Focan'ın gitar riff'leri parçayı alıp bambaşka bir yere götürüyor. Ancak bir de gerçek var ki, ben "Ayrılık" düzenlemesi yerine bir tane daha Bulut Gülen bestesini tercih ederdim doğrusu. Ayrılık sevdiğim bir melodi veya şarkı değildir :)

İlk albüm olarak son derece başarılı, trombon kullanımı açısından takdir edilecek çok özenli bir caz albümü olmuş "Su" Albümü satın almak için tıklayınız.

Yorumlar

  1. Su hayatımız için ne kadar önemli değil mi? Bu albümü de zirveye taşıyacaktır. Severek dinledim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder