Ahmet Sönmezler - Koyunbaba
A.K. Müzik AK1508-2
Ahmet Sönmezler son ayda Stereo Mecmuası'nda konuk ettiğimiz ikinci Kıbrıslı müzisyen. Sönmezler Doğu Akdeniz Üniversitesi Müzik Bölümü'nü bitirdikten sonra eğitimine yurtdışında devam etmiş. Meşhur Berklee Müzik Okulu'ndan da Steve Vai Specialist sertifikasını diplomalarının arasına ekleyen müzisyen çok sayıda turne ve konser içerisinde yer almış. Girne Amerikan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölüm başkanı olan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sönmezler ilk albümü "Koyunbaba"yı A.K. Müzik etiketi ile yayınladı.
Bana sorarsanız oldukça iyi bir seçki ile albümün içeriği oluşturulmuş. İsterseniz ilk önce listeyi ekleyelim, arkasından detaylara bakalım;
Carlo Domeniconi
1. Variations on an Anatolian Folk Song (Uzun İnce Bir Yoldayım) 8:21
Heitor Villa-Lobos Suite populaire Bresilienne
2. Mazurka - Choro 3:36
3. Valsa - Choro 4:22
4. Chorinho 3:57
Johann Anton Logy
5. Capriccio 1:02
6. Aria 0:58
7. Sarabanda 1:18
8. Ballet 0:49
9. Gavotte 1:14
10. Gigue 1:12
Konstantin Vassiliev
11. Snowdrop 3:23
Anonim
12. Katibim - Üsküdar'a Gider iken 5:39
Joao Pernambuco
13. Sons de Carrilhoes 2:32
Sergei Rudnev
14. To the Road I Go Alone 5:21
Carlo Domeniconi Koyunbaba Op. 19
15. Moderato 2:56
16. Mosso 1:31
17. Cantabile 3:38
18. Presto 5:38
Albümün açılış parçası 1947 doğumlu İtalyan gitarist ve besteci Carlo Domeniconi'den seçilmiş. 1970'lerde Türkiye'ye gelen Domeniconi bir süre İstanbul'da akademik kariyerine İstanbul'da devam etmiş ve Türk müziği üzerinde çalışmalar yapmış. Albümün açılış parçası "Uzun İnce Bir Yoldayım" üzerine yapılmış bir varyasyon. İkinci bölüm ise Heitor Villa-Lobos'tan seçilen süit ile oluşturulmuş. Heitor Villa-Lobos, 1887 yılında doğmuş 1959 yılında vefat etmiş döneminin Latin Amerika'sının en popüler bestecisidir. Çok sayıda eser yazan Villa-Lobos özellikle Brezilya halk müziğinden çok etkilenmiş ve Avrupa klasik müzik geleneği ile harmanlayarak son derece özgün bir yapı oluşturmuş. 1650 ila 1721 yılları arasında yaşamış Jan Antonín Losy veya Losinthal Kontu Bohemyalı aristokrat ve besteci. Tarzında hem İtalyan hemde Fransız etkilerini harmanlayan Jan Antonín Losy yaşadığı dönemlerde lut enstrümanın popüler olması konusunda önemli bir isim olmuş. Bu seçim albüme çok yakışmış. Ben Ahmet Sönmezler'in özellikle "Gavotte" bölümündeki performansını çok keyifli buldum.
Rus gitarist besteci Konstantin Vassiliev'in Snowdrop'unu ilk kez dinledikten sonra bizden bir melodiyi "Katibim - Üsküdar'a Gider iken"i
Ahmet Sönmezler düzenlemesi ile dinleyebilirsiniz. Oldukça başarılı olmuş!
Brezilyalı gitarist ve besteci Joao Pernambuco ilginç bir yaşam hikayesi olan bir isim. Demircilik yaparken mahlas ile müzik yaparken yavaş yavaş tanınmaya başlanmış ve ilerleyen yıllarda sanatı anlaşılarak çok popüler olmuş. Brezilyalı besteciden seçilen "Sons de Carrilhoes"in ardından Rus gitarist Sergei Rudnev'ten benim ilk kez dinlediğim "To the Road I Go Alone" ile devam eden albüm açılışında olduğu gibi Carlo Domeniconi ile sona eriyor. Kendisinin en tanınan eseri aynı zamanda albüme ismini vermiş "Koyunbaba"
Solo gitar albümleri, çok geniş kitlelerin ilgisini çekmez ancak Ahmet Sönmezler çok keyifli bir seçki ile bu durumu tersine çevirir mi bilemem ancak ben büyük bir keyifle dinledim. Latin Amerika, Rusya, Akdeniz ve Avrupa'dan farklı zaman dilimlerinden seçilen eserler ile Ahmet Sönmezler'in abartıdan uzak tarzı birleşince ortya a çok güzel bir albüm çıkmış. Kayıtta son derece başarılı.
Albümü satın almak için tıklayınız.
Yorumlar
Yorum Gönder