Vijay Iyer Trio - Break Stuff




Vijay Iyer Trio - Break Stuff
ECM 2420 CD


Vijay Iyer  Stereo Mecmuası'nda zaman zaman konuk ettiğimiz bir müzisyen. Kendisini kısaca yakından tanıyalım.  Vijay Iyer 1971 doğumlu bir piyanist. Piyanistliğinin yanında besteci, topluluk lideri, prodüktör ve işin ilginç yönü elektronik müzik ile uğraşan bir müzisyen. Günümüzde Harvard University’in hoca olduğunu da ekleyelim.

New York Amerika’da doğan müzisyen ismi ve soyisminden anlayacağınız üzere farklı bir kökene sahip bir müzisyen. Hindu Tamil bir aileden geliyor. Erken yaşlarda müzik eğitimine keman ile başlayan Vijay Iyer arkasından piyanoya geçiyor. İlginç bir şekilde matematik üzerine Amerikanın en iyi üniversitelerinden bir tanesinde okuyan müzisyen ilerleyen yıllarda müzik konusunda ilerlemeye karar veriyor.

Müzisyen hem içerisinde büyüdüğü farklı kültür hemde ilerleyen yıllarda birlikte çalışacağı müzisyenlerin de etkisi ile farklı tarzlarda albümler yapmış. Çalıştığı müzisyenlerin bir kısmını listelemek gerekirse; Amiri Baraka, Steve Coleman, Roscoe Mitchell, Wadada Leo Smith, dead prez, Amina Claudine Myers, Butch Morris, George E. Lewis, Miya Masaoka, Trichy Sankaran, Pamela Z, Burnt Sugar, Karsh Kale, Tyshawn Sorey, Oliver Lake, DJ Spooky, Das Racist, Ethel, Imani Winds sayılabilir. Bu arada Vijay Iyer’in çok sayıda makalesi olduğunu da ekleyeyim. Antropoloji ile müzik arasındaki ilişkiden tutun, Amerikan caz tarihi konusuna kadar çok sayıda makalesi var. Anlayacağınız ilginç bir müzik adamı…

"Break Stuff" Vijay Iyer'in kısa zaman içerisinde ECM plak firmasından yayınlanan üçüncü albümü. ECM kayıtlarında daha çok üçlü formasyonu tercih eden müzisyen yine aynı konsept üzerinden ilerlemiş.



Albümdeki müzisyenler. Vijay Iyer: piyano. Stephan Crump: double bas ve Marcus Gilmore: davul. Daha önceden de birlikte çalışan üçlü Vijay Iyer'in belirli bir konsept üzerinden yürüyen albüm yapısında yine iyi bir iş çıkartmışlar. Albümde modern müzikten, klasik caza kadar bir çok etkiden bahsedilebilir. Şarkı listesi şu şekilde;
01 Starlings 3:52
02 Chorale 4:35
03 Diptych 6:47
04 Hood 6:10
05 Work 6:14
06 Taking Flight 7:15
07 Blood Count 4:34
08 Break Stuff 5:26
09 Mystery Woman 6:21
10 Geese 6:38
11 Countdown 5:57
12 Wrens 6:47

Albümdeki üç parça daha önce Vijay Iyer Large Ensemble Project için ortak çalıştıkları Teju Cole etkisine sahip. Görsel çalışmada kuşları ön plana çıkartıkları bu çalışmanın etkisiyle üç parçaya kuş isimleri verilmiş. Albümü dinlemeye başladığınızda dördüncü parça olan "Hood" her şeyiyle farklı bir yapıya sahip. Pek alışagelmediğimiz en azından caz albümleri için bir davul altyapısına sahip olan şarkı Detroit'li techno müzik DJ'i Robert Hood'tan etkilenerek bestelenmiş. .Aslına bakarsanız son derece eğlenceli olmuş. Thelonious Monk'a atıf "Work" son derece keyifli bir oarça. Aynı şekilde John Coltrane'nin "Countdown"ı son derece başarılı şekilde yorumlanmış. Albümde yer verilen bir diğer klasik Billy Strayhorn'ın "Blood Count"u. Zaten son derece etkileyici olan parça Vijay Iyer'in tek başına solo çaldığı ve daha da lirik hale getirdiği bir eser olarak özellikle dikkat çekiyor.

Daha klasik caz üçlülerini sevenler ve Vijay Iyer tarzını sevenlerin memnun kalacağı bir albüm. Piyano kaydı son derece başarılı. Klasik bir ECM kaydı... Albüm hem plak hemde CD formatında yayınlanmış durumda ve ülkemizde bulunuyor. Albümü satın almak için tıklayınız.

Yorumlar