Shostakovich Cello Concertos 1 + 2




Shostakovich Cello Concertos 1 + 2
Alexander Ivashkin, Moscow Symphony Orchestra, Valery Polyansky
Brilliant Classics CD

Shostakovich, ilk çello konçertosunu 1959 yılında bestelemiş. Tam adı Cello Concerto No. 1 in E-flat major olan eserin sınıflandırması Opus 107 olarak geçiyor. Biliyorsunuz biz Neo-Latin nota sistemi kullandığımız için "E" bizim sistemimizde "Mi" olarak kodlanıyor. Dmitri Shostakovich eseri yakın arkadaşı Mstislav Rostropovich için yazar.  İkili bu süreç sırasında beraber çalışır. Eserin bilinen ilk performansı 1959 yılında Leningrad konservatuarında seyirci karşısına çıkar. İlk kayıt ise bizzat Rostropovich ile Moskova Filarmoni orkestrası tarafından yapılır. Bu kayıtta şef Aleksandr Gauk'tur.

Shostakovich'in ikinci çello konçertosu Opus 126 koduyla 1966 yılında Kırım'da bestelenmiş. İlk konçerto gibi Mstislav Rostropovich için yazılmıştır. İlk olarak bestecinin 60. yaş gününde Moskova'da seslendirilen eser müzik tarihçilerine göre Shostakovich'in geç dönem stilinin başlangıcını işaret eder. Her iki eserin bölümleri aşağıda görülebilir.
1 Cello Concerto No. 1 in E-Flat Major, Op. 107: I. Allegretto
2 Cello Concerto No. 1 in E-Flat Major, Op. 107: II. Moderato –
3 Cello Concerto No. 1 in E-Flat Major, Op. 107: III. Cadenza –
4 Cello Concerto No. 1 in E-Flat Major, Op. 107: IV. Allegro con moto
5 Cello Concerto No. 2, Op. 126: I. Largo
6 Cello Concerto No. 2, Op. 126: II. Allegretto
7 Cello Concerto No. 2, Op. 126: III. Allegretto

Eserler hakkında bilgilerin ardından Alexander Ivashkin'e bir parantez açmalıyız. 1948 doğumlu Rus müzisyen 2014 yılında vefat etmişti. Rus Çellist aynı zamanda akademisyen ve orkestra şefiydi. Rusya'da Moskova Konservatuarında müzik eğitimine başlayan Alexander Ivashkin farklı enstrümanları çalabilen bir müzisyen idi. İlk olarak genç yaşta Bolshoi Theatre Orchestra'sında baş çellist olmuş arkasında da bir oda orkestrası kurmuştur.

1990'lı yıllarda kendisini genç müzisyenleri eğitmeye adayan Alexander Ivashkin, özellikle RUs bestekarların eserlerinin icrasında önemli bir isim haline gelmiş, bu alanda çok sayıda kitap ve makale yazmıştır.

Ivashkin'i önemli kılan bir diğer özelliği çello için bir çok yeni dönem eserini seslendirmiş olması, modern akımlara çok çabuklukla adapte olmasıdır. Alfred Schnittke gibi besteciler ile çalışmanın yanında John Cage, George Crumb, Mauricio Kagel, Krzysztof Penderecki, Peter Sculthorpe, Brett Dean, Edison Denisov, Sofia Gubaidulina, Giya Kancheli, Arvo Pärt, Rodion Shchedrin, Nikolai Korndorf, Dmitri Smirnov, Elena Firsova, Alexander Raskatov, Vladimir Tarnopolsky, Augusta Read Thomas, James MacMillan, Lyell Cresswell, Roger Redgate, Gabriel Prokofiev ve Gillian Whitehead gibi modern dönem besteci, müzisyenleri ile ortak çalışmalara imza atmıştır. Kendi kayıtlarında ise Rus bestecilere özel bir önem vermiş ve başta Rakhmaninov, Prokofiev, Shostakovich olmak üzere Roslavets, Tcherepnine, Gubaidulina, Schnittke ve Kancheli gibi bestecilerin tüm çello eserlerini kayıt altına almıştır.

Bu kayıtta kendisine Moskova Senfoni orkestrasının başında Valery Polyansky eşlik ediyor. Valery Polyansky, şefliğinin yanında akedemisyen olması ile ön plana çıkan ve Rusya için önemli bir müzisyen. Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra Rusya Federasyonu döneminde müzik kurumlarının yeniden düzenlenmesinde rol almış bir isim.

Her iki çello konçertosu son derece bilindik ve keyifli eserler. Bunun yanında önemli bir şef yönetimindeki Rus besteciler alanında uzmanlaşmış bir orkestra ve Alexander Ivashkin gibi büyük bir müzisyen ile ortaya çıkan albüm son derece başarılı. Buna bir de başarılı kayıt eklenince ortaya harika bir kombinasyon çıkmış. Şiddetle tavsiye ederim...

Albümü satın almak için tıklayınız.

Yorumlar