Anouar Brahem - Souvenance



Anouar Brahem - Souvenance
ECM 2423/24
2x CD


Anouar Brahem, 1957 doğumlu Tunus asıllı önemli bir  udî ve besteci. Özellikle kuzey Afrika Arap müziği ile, folk ve caz öğelerini birleştirmesi ile tanınıyor. Kuzey Afrika'da 1980'li yıllarda oldukça popüler olan ancak Avrupa'da 90'larda tanınan bir müzisyen haline geliyor. Erken yaşlarda konservatuvar eğitimine başlayan Anouar Brahem ilerleyen yıllarda Paris'te yeni yollar, tarzlar aramaya başlar. Bu dönemde farklı müzik tarzları ile yolları kesişir ve yeni tarzları keşfeder. Bu dönemlerde Tunus'ta sinema ve tiyatro eserleri için müzikler yazmaya devam etmektedir.

1980'lerde yeniden Tunus'a döner ve farklı tarzlarda orkestralarla çalışır. 1980'lerin sonlarında bir konser turnesiş sırasında ECM plak şirketi ile tanışır ve anlaşma imzalar. Bu süreç Anouar Brahem'in müzik kariyerinde önemli bir sıçrama noktası oluşturur. Başta  "Thimar" albümü ile oldukça önemli tepkiler alır. Bu albümde saksafoncu John Surman ve basçı Dave Holland gibi önemli iki isimle çalışma fırsatı bulmuştur.

Anouar Brahem, ud konusunda sık sık Lübnanlı Rabih Abou-Khalil ile kıyaslanır. Her ikisinin de çok iyi müzisyenler olması gerçeği bir tarafa Anouar Brahem'in çok sesli müziğe olan ilgisi aralarında önemli bir fark yaratmaktadır. Anouar Brahem diskografisine bir göz atmak isteyenler "Conte de l'Incroyable Amour" albümüne bir bakış atabilirler. Klarnette Barbaros Erköse ve neyde Kudsi Erguner'i göreceğiniz bu albüm oldukça keyifli bir albümdür. Ayrıca "Astrakan Café" albümü de bir bakış atmanızı tavsiye ederim...

Gelelim 2014 tarihli Souvenance albümüne. Şarkı listesi şu şekilde;
Disc: 1
1. Improbable day
2. Ashen sky
3. Deliverance
4. Souvenance
5. Tunis at dawn
6. Youssef's song
Disc: 2
1. January
2. Like a dream
3. On the road
4. Kasserine
5. Nouvelle vague, var.

Albümde Anouar Brahem'e piyanoda François Couturier, bas klarnet ve soprano saksafonda Klaus Gesing ve basta Björn Meyer eşlik ediyor. Albümde Pietro Mianiti yönetiminde "Orchestra della Svizzera italiana" da yer alıyor.

Albüm A.K. Müzik tarafında elime ulaştırıldığında ilk önce kapağı dikkatimi çekti. Oldukça tanıdık olan bu manzara Kuzey Afrika'yı etkileyen Arap baharından bir görüntüydü. Albüm bu süreç boyunca Tunus ve komşularını etkileyen bu süreç, belli ki Anouar Brahem'i de etkilemiş. Bu konuda biraz ayrıntıya gireriz belki. Bu albümde duygularını daha farklı ifade etmek isten Anouar Brahem, yaylıları müziğinin içerisine sokmaya karar vermiş ve görevi "Orchestra della Svizzera italiana"  üstlenmiş.

Öncelikle şuradan başlayalım. Tunus'ta bizim Arap Baharı dediğimiz hareketlere Yasemin Devrimi deniyor. Tunus'ta gıda enflasyonu, siyasi yozlaşma, ifade özgürlüğü ve kötü yaşam koşullarını protesto eden halkın gerçekleştirdiği bir devrim. Olaylar meyve sebze satıcısı olan işsiz bir üniversite mezununun, satış arabasına polisin el koymasından sonra kendini ateşe vermesi ile başladı. Tabii ki arkasından olaylar başladı. Tabii ki ölenler ve yaralananlar olduysa da, Tunus bu süreci gerek komşuları gerekse de diğer Arap ülkelerine göre daha az can kaybı ile atlattı ve yeni düzen daha hızlı şekilde ve sıkıntısız kuruldu. Velhasıl kelam bizim adına Arap Baharı dediğimiz süreç Tunus'ta başladı ve tüm coğrafyayı sardı.

Kayıt, ECM standartlarında yine çok başarılı. Ancak kayıttan önce albüm benim çok hoşuma gitti. Kuzey Afrika melodileri, klasik caz, Avrupa cazı bir arada harmanlanmış ancak asıl önemlisi enteresan bir duygu yoğunluğu var albümde.

Aşağıda albümden "January" şarkısı için ECM plak firması tarafından yayınlanan tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Yorumlar