Jeroen van Veen – Glass: Mad Rush



Jeroen van Veen – Glass: Mad Rush
Brilliant Classics 90003
180Gr 2xLP

Philip Morris Glass 1937 doğumlu Amerikalı besteci. 20 yüzyılın en etkileyici müzisyenlerinden birisi olarak nitelendirilir. Genel olarak minimal müzik kategorisi içerine sokulur hatta La Monte Young, Terry Riley ve Steve Reich ile birlikte akımın en önemli isimlerinden birisi kabul edilir.

Ancak Philip Glass, "minimalist" etiketinden uzak durmayı sever ve kendisini daha çok tekrar eden yapılarla müzik yapan bir besteci olarak tanımlar. Kendi müziğinin özellikle de erken dönem müziğinin "minimalist" olduğunu da belirtmekten geri durmaz. İlerleyen yıllarda ise Franz Schubert, Johann Sebastian Bach ve Wolfgang Amadeus Mozart gibi önemli bestekarların müziğini inceleyip çıkarımlarını bestelediğini söyler. Philip Glass, müzikal yaklaşım anlamında kendisine özgü garipliklere sahiptir. Philip Glass Ensemble isimli bir topluluk kurmuş ve klavye/piyanoları kendisi çalar ve bu toplulukla opera, müzikal tiyatro performansları, senfoniler, odam müziği hatta film müzikleri kaydetmiştir.

1937 yılında Amerika'da doğan Philip Glass, Lithanyalı göçmen bir ailenin çocuğudur. Babasının bir plak mağazası olduğundan Philip Glass genç yaşlarında dükkanda satılmayan plaklar sayesinde büyük bir mğüzik arşivine sahip olmuştu. Özellikle modern müzik (Hindemith, Bartók, Schoenberg, Shostakovich) ve batı klasik müziği (Ludwig van Beethoven ve Schubert'in kendisinde çok etkisi olduğunu belirtir) tanışması oldukça genç yaşta olmuştu. Eğitimini matematik ve felsefe üzerine yapar ve bu yıllardan itibaren müzikle daha içli dışlı olur. Kendi atlatımına göre Paris gezisi sırasında Jean Cocteau filmlerini seyredip etkisinde kalır ve gidip tanışır. Bu olayın arkasından müzik eğitimine başlar.

Brilliant Classics plak şirketinden yayınlanan Glass: Mad Rush plağında şu eserler bu bulunuyor;
A Yüzü
1Metamorphosis I 2Metamorphosis II 3Metamorphosis III
B Yüzü
1Metamorphosis IV 2Metamorphosis V 3Wichita Vortex Sutra
C Yüzü
1Glassworks – Opening 2‘The Hours’ from The Hours 3‘Morning Passages’ from The Hours
D Yüzü
1Olympian 2Mad Rush

Albümdeki eserler Jeroen Van Veen tarafından yorumlanmış. Jeroen Van Veen, minimal müzik sözkonusu olunca Hollanda’nn en önde gelen ismi diyebiliriz. Erken dönemlerde piyanoya çalmaya başlayan Van Veen ilerleyen yıllarda konservatuar eğitimini tamamlayıp farklı ülkelerde konserler verir. Ancak minimal müziğe karşı özel bir ilgisi vardır ve tarzında jazz, blues, soundscape, Avant-garde, techno, trance ve pop tarzlarından etkileşimler bulunur. Müzisyenin bir çok plak şirketinden yayınlanmış hem yorumları hemde özgün besteleri var…

Tıpkı geçtiğimiz hafta mercek altına aldığım Jeroen van Veen – Satie; Slow Music plağında olduğu gibi kayıt başarılı. Bu plakta Philip Glass daha az bilindik solo piyano eserleri yorumlanmış. Philip Glass'ın müziği modernlik ile minimal yaklaşımın ve kendini tekrarlayan melodilerin bir karışımı gibi. Metamorphosis seçkisinde bunu görüyoruz. Bu albümde de bunu görebiliyorsunuz. Wichita Vortex Sutra eserinde ise kendisini "Yahudi-Taoist-Hindu-Toltek-Budist" olarak tanımlayan Glass'ın iç dünyasına giriyoruz. Albüm ülkemize A.K. Müzik tarafından ithal edilmiş ve makul fiyata alınabiliyor. Meraklısına...

Yorumlar