konstruKt & William Parker ‎– Live At NHKM



Konstrukt ve William Parker'ın 12 Eylül 2014 tarihinde İstanbul'da Nazım Hikmet Kültür Merkezinde verdiği konserin kaydı plak formatında yayınlandı. Holidays Records tarafından yayınlanan albüm 2 adet 180gr'lık plaktan oluşuyor.

İlk olarak William Parker'dan bahsedelim azıcık. Arkasından albümle alakalı yorumlarımı yazarım. Parker, 1952 yılında doğmuş Amerikalı bir basçı. Sadece bas değil aslında bir çok enstrüman çalabiliyor. Bunun yanında şair ve bestekar. Parker aslında klasik müzik eğitimli bir basçı olmamasına rağpmen arşeyi çok başarılı şekilde kullanabiliyor. Bunun en önemli sebebinin Jimmy Garrison, Richard Davis ve Wilbur Ware gibi isimlerden aldığı eğitim ve geleneği öğrenmesi olarak gösteriliyor. Parker bir çok enstrümanı çalabiliyor demiştim, dünyanın dört bir tarafından farklı enstrümanlara karşı özel bir ilgisi var ve özellikle batı Afrika sazı koraya özel bir alakası var.

William Parker, 1970'lerin başlarından itibaren caz sahnesinde kendisine yer bulur ve özellikle 1990'ların başında göreceli geniş bir hayran kitlesi edinir. New York kentinin deneysel caz camiasının önde gelen isimlerinden bir tanesidir. Parker'ın müzik hayatına girmesi daha doğrusu tanınır hale gelmesinde en önemli pay sahibi piyanist Cecil Taylor olmuştur. Zaman içerisinde David S. Ware dörtlüleri ve Peter Brötzmann'ın farklı topluluklarında boy göstermiştir.

İlginç bir diğer ayrıntı Parker "Who Owns Music?" "Müziğn Sahibi Kim" isimli bir kitap yazmıştır. Politik görüşlerini, müziğe yaklaşımını, denemelerini ve şiirlerini yayınlamıştır. 2011 yılında yayınladığı "Conversations" "Konuşmalar" ise Afro-Amerikalı caz müzisyenleri, eleştirmenleri ile röportajlarını ve sohbetlerini içerir.

William Parker ve konstruKt İstanbul konserinden bir enstantane fotograf: Reha Arcan[

Albümde daha doğrusu konserde William Parker'a konstruKt'un alışageldiğimiz kadrosu eşlik ediyor. Double Bas, vurmalılar; Özün Usta. Davul Korhan Argüden. Elektro gitar, Synthesizer [Moog], Flüt, Zurna, Perküsyon Umut Çağlar. Farklı saksofonlar ve üflemeliler, Korhan Futacı. Şarkı listesi şu şekilde;
A1 Part I 19:01
B1 Part II 20:44
C1 Part III 17:24
D1 Part IV 17:39

Plağın her yüzünde bir şarkı bulunuyor. Albümü yorumlamaya geçmeden önce ben Nazım Hikmet Kültür Merkezindeki konseri seyretmek yerine William Parker ve konstruKt'un Bodrum yolculuğuna dahil oldum ve çok acayip "şeylere" kulak kabartma fırsatı buldum. İzlenimlerimi de kendi bloğumda çok kapsamlı şekilde sizlerle paylaşmıştım. Bir göz atmanızı tavsiye ederim...


Konstrukt ve William Parker'ın 12 Eylül 2014 tarihinde İstanbul'da Nazım Hikmet Kültür Merkezinde verdiği konserde performansta aslında bir nevi William Parker'ın farklı coğrafyaların müziğine ve seslere ilgisi ile konstruKt'un doğuyla batı sentezi müzik anlayışının bir araya gelmesi olarak özetleyebiliriz. Bu tarz müziği anlatmak çok zor olduğundan en güzelini yapıp aşağıya bir video ekledim ve meraklılar bir göz atsınlar.

Albümün baskısına gelirsek elimde bu kaydın ham halinden bazı parçalar var idi ve plak ile kıyaslama fırsatım oldu. Anladığım kadarı ile çok az oynama yapılarak konser performansı plağa basılmış. Ancak iş plağa gelince öylesine bir ses farkı oluyor ki, bu durumu anlatmak çok kolay. Benim bile anlamam çok zor oluyor... Albümün plak baskısı Milano/Italya'da Alessandro Di Guglielmo (Elettroformati) tarafından yapılmış, ilginç kapak çalışması ise Canedicoda'ya ait.

Yorumlar