Cem Nasuhoğlu - Still Life
AK 1412-2
A.K. Müzik CD
Cem Nasuhoğlu'nn ikinci albümü "Still Life" bugünkü konuğumuz. 2005 yılında yayınlanmış olan "Yolculuk" albümünden tam 10 yıl sonra yayınlanan ikinci Cem Nasuhoğlu albümü. Albümde Cem Nasuhoğlu'na bas gitarda İsmail Soyberk, davulda Alpdoğan Türeci, piyanoda Koray Üşgülen ve saksafonlarda Anıl Şallıel eşlik ediyor. Geleneksel olduğu üzere müzisyenlerin web sitelerinde çok fazla bilgi olmadığından burayı yüzeysel geçeceğim. Cem Nasuhoğlu'nun ilk albümü "Yolculuk"u çok iyi hatırladığımı söyleyemeyeceğim ancak çeşitli müzisyenlerle yaptığı çalışmaları biliyorum. İsmail Soyberk ismini meraklılar hatırlayacaklardır. Dostlar Orkestrası'nı hatırlayanlar vardır, 1970'lerde ismini çok duyanlar vardır. Çok farklı tarzlarda çok farklı müzisyenlerle çalışmış bir isim İsmail Soyberk. Bir nevi albümdeki sürpriz diyebilirim. Her ne kadar çok fazla bas solo duymayacak olsanız da, şarkıların alt yapılarına bakmak yeterli. Davulcu Alpdoğan Türeci yine kendisi hakkında çok bilgi bulamadığım bir müzisyen ancak yine çok farklı tarzlarda baget başında canlı performanslardan kendisini hatırlayanlar olacaktır. Anıl Şallıel'i çok farklı tarz albümlerde dinleme fırsatı bulmuş olabilirsiniz ancak bu albümde gerçekten çok başarılı bir performans ile dinleyicilerin karşısına çıkmış.
Bestelerin tamamı Cem Nasuhoğlu'na ait. Albümdeki şarkı listesi şu şekilde;
1. Hareket (Action)
2. Buğday Tarlaları (Wheat Fields)
3. Bisiklet Turu (Bicycle Tour)
4. Sonbahar (Autumn)
5. İstanbulda Gece (Night In Istanbul)
6. Durağan Hayat (Still Life)
7. Aşk İçin Vals (Waltz for Love)
8. Nostalji (Nostalgia)
İlk şarkı olan "Hareket" ismine uygun şekilde oldukça dinamik bir yapıya sahip. Kısa bir davul girizgahı ile giriş yapılan şarkının oldukça akılda kalıcı bir üflemeli bölümü var. Oliver Nelson'ın savaş öncesi kayıtlarında da zaman zaman karşımıza çıkan ısrarla devam eden, adım adım uzayan melodinin üst üste çalınması sisteminin hemen arkasından Cem Nasuhoğlu'nun gitarından çıkan notalar ve Anıl Şallıel soloları ile örülen şarkı oldukça hızlı bir altyapıya sahip. Bu şarkının özellikle bas bölümleri çok hoşuma gitti. Dinamik davul tarzı ile Alpdoğan Türeci şarkının dinamizmine çok olumlu katkı yapmış. İkinci şarkı "Buğday Tarlaları" ile daha yavaş bir tempoya ilerliyoruz. Daha az nota ve daha incelikli bir gitar tekniği dikkat çekiyor. "Bisiklet Turu" yine yüksek tempolu bir şarkı. Davul bölümleri çok keyifli hemen onu belirtmekle başlayayım. Şarkıyı büyük ölçüde Anıl Şallıel'in saksafonununda süzülen melodiler geliştiriyor. Bu şarkıya Koray Üşgülen'in klavyesi daha fusion bir tat kazandırmış. "Sonbahar" şarkısı yine "Bisiklet Turu"nda olduğu gibi caz ile fusion tarzı arasında bir yapıya sahip.
"İstanbulda Gece" bana sorarsanız harika bir şarkı. Harika bir gitar bölümü ile başlayan şarkı ilginç bir derinliğe sahip. Bir balad şeklinde devam edecek diye beklerken davulun girişi ve arasından Anıl Şallıel notaları şarkıyı başka bir yere alıp götürüyor. Durağan Hayat, daha elektronik tarzlara selam çakıyor. Çok bozulmamış daha elektronik bir gitar şarkıyı albümün önceki şarkılarına göre farklı kılıyor. Abartı yok bence çok güzel olmuş. "Aşk İçin Vals" yine çok güzel bir girizgaha sahip. Bu girizgahın arkasından şarkı bir anda hoş bir balad'a dönüşüyor. Şarkının gelişimini sevdim. Kapanış şarkısı "Nostalji" yine daha çok fusion'a göz kırpan yapısı ile dikkat çekiyor.
Still Life, derli toplu bir albüm kesinlikle. Yoğun bir kabiliyet gösterisi yerine makul mantıklı şarkı yapıları ile cazın hemen her alt ailesinden keyif alan dinleyicilerimiz albümü seveceklerdir. Albümün özellikle gitar kaydı çok başarılı. Özellikle "Aşk İçin Vals"a bir bakış atmak yeterli... Albüm A.K. Müzik tarafından CD formatında yayınlandı. Albümden bölümler dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder