Camel - Moonmadness LP



Camel - Moonmadness
Decca 535 144-8 LP

Özellikle 1970'lerde yayınlanan Camel, Mirage, The Snow Goose ve Moonmadness albümleri sizler için bir anlam ifade ediyor ve heyecanlandırıyorsa doğru yazıyı okuyorsunuz demektir. Camel, İngiliz progressif rock topluluklarından ülkemizde de en çok sevilenlerinden bir tanesi. 1971 yılında Andrew Latimer tarafından kurulan topluluk ilk dört albümü bazı yazarlara göre göre ise ilkini pas geçip üç albüm ile her rock severin arşivinde yer alması gereken topluluklardandır. Hatta listeyi arttırayım biraz 1980'lere kadar olan tüm albümleri almakta fayda var. 90'lar ve 2000'ler ise bana göre pek gerekli değil. Rain Dances, Breathless ve I Can See Your House from Here albümleri başarılı kadro değişiklikleri ile çok güzel kotarılmış albümler ancak benim açımdan ilk dörtlünün yeri ayrı.

Görünen o ki, ülkemizdeki Camel severlere aslında progressif rock severlere Universal Müzik Türkiye'nin güzel sürprizleri var. Bu hafta ilk ele alacağım albüm Camel topluluğunun Moonmadness albümü. Ancak sırada Caravan, asıl önemlisi Van Der Graaf Generator albümleri var ve yeni Zappa'larda yolda! Asıl güzel olan tüm bu albümlerin fiyatları da pahalı olmaktan uzak, makul fiyatlara ülkemizde satışa sunulmuş olması. Bende şahsi arşivimde bu albümlerin bir çoğu olmasına rağmen yavaş yavaş yeni baskılarını da eklemeye çalışıyorum. Sebebi yazının sonunda!


Field tarafından çizilen konsept kapak. Sağ taraf üzerine topluluk logosu ve albüm ismi eklenmiş ve kapak olmuştur. Sol taraf ise plağın arka kapağıdır.


Camel hakkında yazıp çizmeye gerek var mı bilemiyorum ama bir kaç satır yazmamak olmaz. Gitarist Andrew Latimer, davulcu Andy Ward ve basçı Doug Ferguson üçlü bir topluluk olarak "The Brew" adıyla İngiltere'de yerel olarak müzik yapmaya başlarlar. 1970'lerin başında vokalist Phillip Goodhand-Tait'in katılımı ile 1971'de "I Think I'll Write a Song" albümünü yaparlar. Bu albüm için ayarlanan küçük konserlerde klavyelerde Peter Bardens toplulukta yerini alır. Müzisyenler arasında çok ilginç bir sinerji oluşur. Phillip Goodhand-Tait'in ayrılması ile dörtlü olarak konserlere devam ederler ve bu dönemde topluluğun ismi değişir. Artık kendilerini Camel olarak isimlendirirler. 1972 yılında ilk albümleri "Camel" yayınlanır. Bu albüm oldukça tartışmalı bir albümdür. Bir çok müzik eleştirmeni günümüzde de albümü çok beğenmez. Bana sorarsanız arşivlerde olması gereken bir albümdür ama fazla beklentiniz olmasın. Ayrıca albümün kapağı da ayrıca bir faciadır bence. Camel albümü topluluğa bir çok önemli grupla müzik yapmanın, konser vermeninin yolunu açar.

1974 yılında ikinci albüm "Mirage" geir. İlk albümü dinleyenler "Mirage" albümünü aynı adamların yaptığına inanamamıştır. Albüm İngiltere'de patlar, Amerika'da büyük ilgi görürür. "White Rider" ve "Lady Fantasy" uluslararası birer hit haline gelir. Andrew Latimer'in çaldığı flüt albüme ayrı bir tat katmıştır.

Albümün açılır iç kapağından görüntü


1975'e gelindiğinde konsept yapılı "Snow Goose" albümü gelir. Yine çok iyi tepkiler gelir. Bu dönemlerde yazılan çizilen yazılarda Camel topluluğunun pek boş adamlar olmadığından yazılır çizilir. Özellikle J. R. R. Tolkien gibi yazarlardan etkilenen topluluk "Lady Fantasy" ve "Nimrodel/The Procession/The White Rider" gibi şarkılarda bu etkileri müzik ile resmeder. Ülkemizde çok sevilen "Blind Guardian" topluluğunun atası dersek Camel için hiç yanlış olmaz.

Gelelim Moonmadness albümüne! Albümdeki müzisyenler şu şekilde. Andrew Latimer; gitar, flüt, "Another Night" ve "Air Born" şarkılarında vokaller. Peter Bardens; klavye "Spirit of the Water" şarkısında vokaller. Doug Ferguson bas, ve "Song Within a Song" şarkısında vokaller. Andy Ward; davul, perküsyon ve "Aristillus" şarkısında vokaller. Şarkı listesi şu şekilde;
A YÜZÜ
"Aristillus" (Andrew Latimer) – 1:56
"Song Within a Song" (Latimer, Peter Bardens) – 7:16
"Chord Change" (Latimer, Bardens) – 6:45
"Spirit of the Water" (Bardens) – 2:07
B YÜZÜ
"Another Night" (Latimer, Bardens, Andy Ward, Doug Ferguson) – 6:58
"Air Born" (Latimer, Bardens) – 5:02
"Lunar Sea" (Latimer, Bardens) – 9:11

1976 yılında yayınlanan albüm Gama/Decca plak firması tarafından yayınlanmıştı. Topluluğun dördüncü albümü ve yukarıda yazdığım gibi Latimer, Bardens, Ferguson, Ward ve kadrosu ile son albümü. Albüm bir önceki tamamen konsept yapıdaki "The Snow Goose"a göre tekrar vokallerin gelmesi ile dikkat çekiyor. Bu albümde bir konsept üzerinde yoğunlaşmak yerine topluluk elemanlarının hikayeleri etrafında dönen albümün her şarkısında vokallerin farklı isimler tarafından yapılmasının sebebi de budur. Albümün yeniden baskısı ile alakalı baktığım şeylerden bir tanesi albümün son şarkısı olan "Lunar Sea" oldu. Bazı baskılarda kesilen bu bölüm baskıda olması gerektiği gibi yerini almış. Çok özel bir iğne kullanmaya dostlarımız plağın sonunu loop'a alıp rüzgar sesi manyağı olabilirler....

Albümün baskısı gerçekten çok acayip. Eski Moonmadness baskılarına sahip okuyucularımız var ise, aradaki fark muazzam. Yazılan çizilene göre Abbey Road stüdyosunda bulunan analog teypler elden geçirilerek bu plak baskına hazırlanılmış. Ortaya da son derece derin bir sahnesi olan özellikle mikro detaylara odaklanabileceğiniz bir baskı çıkmış. 180gr'lık plak olması gerektiği gibi kaliteli bir gatefold kapak içerisine yerleştirilmiş. Albüm içerisinde ayrıca albümü MP3 olarak indirmek için gereken kod bulunuyor.

Yorumlar