Richard Strauss'un Op. 35 numaralı eseri Don Quixote, bestecinin cello, viyola ve büyük orkestra için bestelediği orkestral bir şiirdir. Alt açılımı Phantastische Variationen über ein Thema ritterlichen Charakters yani kahraman karakterler teması için fantastik varyasyonlardır. Eser Miguel de Cervantes'in meşhur "Don Quixote de la Mancha" yani dilimizde yayınlandığı haliyle "Marifetli şövalye Don Kişot" hikayesi üzerine kurgulanmıştır. Strauss eseri Münih'te 1897 yılında bestelemiştir. İlk kez 1898 yılında Cologne şehrinde çellist Friedrich Grützmacher ve şef Franz Wüllner tarafından seslendirildiği tarihi kayıtlara geçmiştir.
Eser yaklaşık 45 dakikalık uzunluğa sahiptir. Eser incelendiğinde solo çello bölümlerinin "Don Kişot" karakterini, solo viyola, tuba ve bas klarnetlerin ise eğlenceli Sancho Panza karakterini tasvir ettiğini görürüz. Eserin bir diğer ilginç bölümü ikinci varyasyonda bir çoban ve sürüsünün Don Kişot'a yaklaştığında, kahramanımızın onları bir ordu zannettiği bölümdür. Strauss sürüyü betimleyebilmek için üflemelileri çok farklı bir şekilde kullanmış ve bu teknik ilerleyen yıllarda farklı besteciler tarafında da kullanılmıştır. Üflemeliler ile kendi içerisinde bir ahenk olmadan elde edilen bu ilginç yapı özellikle modern klasik bestecileri tarafından geliştirilerek kullanılmıştır. Strauss benzer bir yapıyı "Le bourgeois gentilhomme" eserinde de kullanmıştır. Strauss'un eseri tamamen Cervantes'in kitabına dayanır ve her bölüm ayrı bir varyasyon ile yansıtılmıştır.
Teil:Introduction
Thema
Variations I-III
Variations IV-X
Finale
Herbert von Karajan uzun seneler boyunca Strauss eserlerini incelemiş ve özellikle "Don Quixote" gibi karmaşık yapıya sahip eserleri yeniden plağa kaydetmiştir. Meraklıların tahmin edecekleri üzere Karajan yönetimindeki Berlin Philharmonic Orchestra (Berlin Filarmoni) eseri son derece teknik yorumlamış ve viyolada Giusto Cappone ve çello'da meşhur Pierre Fournier müthiş bir performans ortaya koymuştur.
Eserin CD'sinin yanında Japonya Universal Records tarafından yapılan 200Gr'lık plak baskısı bulunabilmektedir. Eğer imkan olursa plak baskısını özellikle tavsiye ederiz. Hem çözünürlük hemde sahne olarak müthiş bir baskıdır. Ayrıca meraklılar için alternatif iki youmu da eklemeden geçemeyeceğiz.
1964 yılında Mstislav Rostropovich (çello), L. Dvoskin (viyola), Kyril Kondrashin (şef) yönetiminde Moscow Philharmonic Orchestra (Moskova Filarmoni) ve 1969 yılında Lorne Munroe (çello); William Lincer (viyola); Leonard Bernstein (şef); New York Philharmonic (New York Filarmoni) kayıtları.
Yorumlar
Yorum Gönder