Eric Clapton & Friends - The Breeze An Appreciation of JJ Cale



Eric Clapton & Friends The Breeze An Appreciation of JJ Cale
Bushbranch Records / Surfdog 378776-4 2xLP


Eric Clapton'ın JJ Cale'e olan saygısı ve tutkusu bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla JJ Cale'in vefatının ardından onun anısına yapılmış bir albümü inceliyoruz. Kimdir bu JJ Cale, bilmeyenler için kısaca biyografisine bir göz atalım. JJ Cale veya daha doğrusu ile J.J.Cale, 1938 yılında doğmuş Amerikalı bir müzisyen. Asıl ismi John Weldon Cale. Ancak efsanevi Velvet Underground topluluğundan John Cale ile karıştırılmamak için JJ Cale adını kullanmıştır. JJ Cale'i insanlar daha çok besteleriyle tanımışlardır. Mesela "Cocaine" şarkısını mutlaka Eric Clapton'dan dinlemişsinizdir. Bestecisi ve ilk kaydeden JJ Cale'dir. Yine Clapton'ın çok bilinen "After Midnight" şarkısında da JJ Cale ismini görürsünüz. Uzun lafın kısası Lynyrd Skynyrd, John Mayer, Johnny Cash, Bobby Bare gibi bir sürü isim JJ Cale şarkılarını yorumlamıştır.

Bu arada Lynyrd Skynyrd'ın "Call Me the Breeze" yorumu pek güzeldir, bir kulak kabartınız. Ayrıca 1981 yılı Santana albümü Zebop!ta "The Sensitive Kind" Captain Beefheart'ın yorumuyla "Same Old Blues" şarkılarına bir bakmakta fayda var genel kültür açısından!

2013 yılında vefat eden JJ Cale'in ilginç özellikleri var. Tulsa Sound denilen ve Oklahoma eyaletinin Tulsa kentine özgü tonun en önemli isimlerinden birisi sayılır. JJ Cale'in yanında diğer önemli isimler, Rocky Frisco, Leon Russell, Elvin Bishop, Roger Tillison, Jack Dunham, Gene Crose, David Gates, The Tractors, Steve Ripley, David Teegarden, Dickey Sims, Dwight Twilley, The Gap Band, Jim Byfield, Clyde Stacy, John D. Levan, Bill Pair, Chuck Blackwell sayılabilir. Bu isimlerin çoğunu tanımıyorsanız merak etmeyin yalnız değilsiniz bende tanımıyorum..

Ayrıca drum machine denilen cihazların kullanımını da erken dönemlerde önemsemiş, bu sayede albümlerini neredeyse tek başına kaydedebilir hale gelmiştir.


Gelelim, Eric Clapton & Friends - The Breeze An Appreciation of JJ Cale albümüne. İçerik şu şekilde;
1. "Call Me the Breeze" Eric Clapton 3:07
2. "Rock and Roll Records" Eric Clapton & Tom Petty 2:19
3. "Someday" Mark Knopfler 3:48
4. "Lies" Eric Clapton & John Mayer 3:07
5. "Sensitive Kind" Don White 5:17
6. "Cajun Moon" Eric Clapton 2:28
7. "Magnolia" John Mayer 3:42
8. "I Got the Same Old Blues" Tom Petty & Eric Clapton 3:03
9. "Songbird" Willie Nelson & Eric Clapton 2:56
10. "Since You Said Goodbye" Eric Clapton 3:01
11. "I'll Be There (If You Ever Want Me)" Don White & Eric Clapton 2:37
12. "The Old Man and Me" Tom Petty 2:56
13. "Train to Nowhere" Mark Knopfler, Don White & Eric Clapton 4:51
14. "Starbound" Willie Nelson, & Derek Trucks 2:03
15. "Don't Wait" Eric Clapton & John Mayer 2:47
16. "Crying Eyes" Eric Clapton, Christine Lakeland Cale & Derek Trucks 3:31

Albümde Clapton'a bir müzisyenler ordusu eşlik ediyor. Sadece vokallerde bile büyük renklilik var, örneğin "Rock and Roll Records" Tom Petty, "Someday"de Mark Knopfler, "Lies"da John Mayer, Sensitive Kind"da Don White, "Songbird"te efsanevi Willie Nelson. Çılgın bir durum söz konusu. Yukarıdaki şarkı listesinde detayları özellikle ekledim.

Olay bununla kalmıyor. Gitaristler listesinin de maşallahı var, Tom Petty, Mark Knopfler, John Mayer, Willie Nelson, Don White, Reggie Young, Derek Trucks, Albert Lee, David Lindley ve Don Preston gibi bugünlerde bu tarz müzik dinleyen kimsenin burun kıvırmayacağı isimler var. Bu kalabalık listenin bir diğer güzelliği her birisinin farklı gitar tekniği ve yaklaşımı ile beraber basılan plağın kalitesinin de etkisiyle çok güzel tonlar duyacaksınız. Eric Clapton ve arkadaşlarından gerçekten çok güzel ve her dakikası keyifle dinlenecek bir albüm.

Gelelim plak baskısına. 180Gr'lık 2 plak harika tasarıma sahip bir gatefold (açılır) kapak içerisine yerleştirilmiş. Hem kapağın iç kısmı hemde plak koruma kılıfları bilgi ve/veya içerik dolu. Örneğin iç kapak zaman içerisinden JJ Cale fotograflarına ayrılmış. İlk plak kapağı kayıtlar sırasında çekilen fotoğraflar ile dolu, ikinci plak kapağında ise albümle alakalı tüm detaylara yer verilmiş. Özen ve kalite üst sınıf. Plak baskısı ile müthiş. Neredeyse test plağı kıvamında. Arşivlerde olması gereken albümlerden... Ekim ayı itibarı ile 80TL civarına satılan albüm her kuruşu hak ediyor...

Aşağıda albümün açılış şarkısı "Call Me The Breeze" için çekilen video var.

Yorumlar