Cassandra Wilson - Traveling Miles



Cassandra Wilson - Traveling Miles
Blue Note 602537813735 Gatefold 2xLP


Cassandra Wilson 1955 doğumlu Amerikalı bir müzisyen. Ülkemizde de çok sevildiğini çok iyi bildiğim Wilson çok farklı bir ses rengine sahip. Daha çok onun caz albümlerini biliyor olsak da, blues, country ve Amerikan folk müzik etkileri içeren albümleri de var. Hatta "Another Country" albümünde Amerika sınırlarının dışına da göz kırpıyor.

Cassandra Wilson gitarist ve müzik öğretmeni bir babanın kızı. Annesi Motown müziğini çok severken babası ise caz dinliyormuş. Tüm bu etkileri ilerleyen yıllarda Wilson'ın müziğinde görmek mümkün. Ailesinin söylediğine göre Cassandra Wilson çok erken yaşlarda müziğe meyletmeye başlamış. Bu dönemlerde piyano derslerine başlamış ve arkasından klarnet çalmaya başlamış. Bu dönemlerde ortaokul talebesi ve konserler ve okul bandosunda görev almış. Arkasından babasından gitar dersleri almaya başlamış. Çok hızlı şekilde gitar çalmayı öğrenen Wilson ilk adaptasyonlarını yapmaya başlamış.

Arkasından üniversite eğitimine başlamış. Yazılan çizilenlere göre bu dönemlerde akşamları çeşitli kulüplerde farklı müzik tarzlarında şarkı söylemeye başlamış. R&B, funk, ve pop cover'ları yaparken kader onu New York kentine götürüyor ve ilk caz performanslarını bu şehirde yapıyor. Bu noktada bir kırılım gerçekleşiyor ve vokal emprovizasyonu konusuna merak sarıyor. Tahmin edeceğiniz üzere Abbey Lincoln'dan çok etkileniyor. Arkasından tromboncu Grachan Moncur III ile tanışıyor. Bu tanışma ona büyük kapılar açıyor. Piyanist Sadik Hakim, ve ilerleyen yıllarda albümlerinde sıklıkla göreceğimiz Steve Coleman ile çalışıyorlar. Bu dönemlerde kendi şarkılarını da yazmaya başlıyor. Ayrıca funk, soul ve klasik caz üzerine eğitim almaya devam ediyor. Bu listede aslında avant-garde cazda var.

Cassandra Wilson'un diskografisi oldukça kalabalık. Neden daha güncel "Loverly" "Silver Pony" veya "Another Country" gibi albümleri yerine 1999 yılı albümü "Traveling Miles"ı mercek altına aldığımı merak ediyor olabilirsiniz ama önce şarkı listesi;
"Run the Voodoo Down" (Miles Davis, Cassandra Wilson) – 4:36 *
"Traveling Miles" (Wilson) – 4:52
"Right Here Right Now" (Marvin Sewell, Wilson) – 5:57
"Time After Time" (Rob Hyman, Cyndi Lauper) – 4:08
"When The Sun Goes Down" (Wilson) – 6:05
"Seven Steps" (Victor Feldman, Davis) – 6:44
"Someday My Prince Will Come" (Frank Churchill, Larry Morey) – 3:53
"Never Broken" (Wayne Shorter, Wilson) – 5:13
"Resurrection Blues (Tutu)" (Marcus Miller, Wilson) – 6:11 *
"Sky & Sea (Blue in Green)" (Davis, Wilson) – 5:24 *
"Piper" (Wilson) – 5:03
"Voodoo Reprise" (Davis, Wilson, Angelique Kidjo) – 4:15

1999 yılında yayınlanan albüm Cassandra Wilson'un 13. albümü. Albüm listesine şöyle bir baktığınızda bazı çok bilindik şarkılar olduğunu göreceksiniz. Evet Miles Davis şarkıları. Bu albüm Cassandra Wison'un Miles Davis'in özellikle Columbia Records kayıtlarına bir sayfgı duruşu diyebiliriz.

Albüm 1999 yılında yayınlanmış olsa da, 2014 yılında 75. yıl etkinlikleri dolayısıyla acayip bir plak baskısı yapılmış durumda. Albüm bana sorarsanız zaten gayet başarılı idi bu baskı gerçekten çok acayip olmuş. Aslında albümü çok uzun seneler önce edinmiştim. "Glamoured" albümünü elime geçmişti ve geçmişte neler yapmış diye dönüp bir baktığımda en çok sevdiklerim arasında "Traveling Miles" vardı. Hazır böyle bir baskı elime geçmişken albümden de kısaca bahsedeyim sizlere.

Albümde şarkıdan şarkıya geniş bir müzisyen topluluğu dikkat çekiyor. Cecil Taylor'ın büyük orkestrasında da yer almış Steve Coleman'tan yazının en başlarında zaten bahsetmiştim. Liste Pat Metheny, Dave Holland diye devam ediyor dersem sanırım geniş müzisyen topluluğunun başlı başına bir olay olduğunu görebilirsiniz. Hele birde kemancı Regina Carter var ki, "Someday My Prince Will Come" şarkısını alıp bambaşka bir yerlere götürmüş. Ayrıca albümde en dikkat çekici şeylerden bir tanesi albüme ismini veren "Traveling Miles" gibi şarkıları Cassandra Wilson'ın yazmış olması ve şarkılar gayet başarılı. Benzer bir durumu aslında vokal olmayan şarkılara yazılan sözlerde de görebiliyoruz. Bir örnek vermek gerekirse "Seven Steps" şarkısını dinlemeniz yeterli!



Gelelim plak baskına. Öncelikle üst sınıf kaliteye sahip gatefold (açılır) kapak hemen dikkat çekiyor. İçerisinde her şarkı için ayrıntıların yanında sözlerde bulunuyor. Plak baskısı ise ayrı bir coşku 180gr'lık plakların baskı kalitesi çok üst düzey. Hatta 1999 yılında yayınlanan CD'den on adım ötede diyebilirim. Nasıl bir re-master çalışması yapıldıysa artık! Albüm ülkemizde 70TL civarına satılıyor, iki plaklık bir albüm için gayet mantıklı bir fiyat olduğu gibi albümde çok güzel gerçekten! Bu arada plak basıldığından hemen yukarıdaki kapak ile yayınlanmıştı, 2014 yeni baskısının kapağı ise sayfanın en yukarısındaki fotoğraf!

Yorumlar