Saska - Remixes & Reworks



Saska - Remixes & Reworks
MH-G14-027

İnsan hafızası çok garip bir şey! Bu aralar Müzik Hayvanı'ndan yeni yayınlanan albümleri taşınabilir müzikçalarıma yükledim ve kafama göre karman çorman alıp dinliyorum.  Saska topluluğunun albümüne sıra gelince Remixes & Reworks  albümünün açılış parçası "kapsul - debet" şarkısını dinlerken ben bunu biliyorum dedim kendi kendime. Topluluğun ismine baktım ve hatırladım bir anda. 2000'li yıllarda albümlerini aldığımı hatırladım ancak bir türlü CD'nin nerede olduğunu bulamadım. O dönemlerde daha Orta Asya müziğine pek merakım yoktu ve daha sonra içine girip bir türlü çıkamadığım bir dünya haline geldi. Sanırım her şey  “Genghis Blues” belgeselini de seyretmem ile başladı, ulan bazı şeyler anlaşılıyor sanki diyerek odaklandıkça bir sürü topluluk ile tanıştım. Aslında belgesel 2000'li yıllların başındaydı ama benim denk gelmem sanırım bir 6-7 sene sonrasında oldu. Çevredeki dostlardan kolilerce albüm edindiğimi hatırlıyorum. Kongar-Ool Ondar , Huun-Huur-Tu, Abert Kuvezin, Yat-Kha ve Sainkho Nahchylak gibi isimler ile tanışmam bu sayede olmuştur ve genel olarak bu tarz müziği de sever hale gelmiştim.

Saska - Remixes & Reworks albümünü dinlemeye başladığımda bu yeni bakış açısını pek sevdim doğrusu. Valla müziği isimlendirmek gerekirse bunu en iyi müzisyenler yapabilirler. Etnik öğeler içeren, bir yanıyla elektronik akımlardan beslenen serbest aslında ilerici bir çalışma demek mümkün. İşte müziği kategori altına sokmaya gerek var mı bilemiyorum zaten gördüğünüz gibi olmuyor. Aslında CD bir yerlerdedir mutlaka, olmaz ise iTunes vesaire üzerindeki dijital kopyalarını satın alırım en kötü ihtimal. Ama hayal meyal kapağı hatırlıyorum. Şarkı sözlerinin çevirisi filan vardı galiba. Emin değilim...

Albümün içeriği şu şekilde;
1. kapsul - debet
02. acid fake - hua çaçak uza tolu baldı
03. arrogalla - munung uçun yalbarıb yadım
04. x.u.p.e.m - huraskerten şurıskere
05. great republic of south - tay ulak
06. style-ist & umut çağlar - yarıguru bolgag

Topluluğun çalışması 2006-2013 yıllarını kapsıyor yani "Sokkur Saska" isimli albümlerinin sonrasını. Muhtemelen Savaş Çağman Coşkun, Burkay Dönderici, Sarp Keskiner ve Orçun Baştürk'ten oluşan kadronun işleri.. Aslında Müzik Hayvanı'nı web sitesinde veya blog bölümünde biraz daha fazla bilgi olması lazım. Kim kimdir, ne oluyor, geçmişteki işler vesaire gibi.. Çünkü günümüzde dağılmış topluluklarla alakalı yazılı bilgi bulmak çok zor. Belki şu an bir çok şeyi hatırlayabiliyoruz ama 3-5 sene sonra müzisyenler yeni topluluklar kurup diğerleri eski kalınca yine kaynak bulamayacağız ve bu döngü devam edecek. Bir noktada dur demek lazım bu duruma...

Albümdeki çalışmalar Çuvaşça.  Türk dillerinin Ogur grubundan olan dil özellikle Çuvaşistan’da konuşuluyormuş. Yaklaşık 2 milyon kişi tarafından konuşulan dil ile alakalı Wikipedia'dan bilgi alabilirsiniz. Tabii ki meraklısına İngilizce ve Rusça bilgiler daha zengin!

Farklı projeleri ile tanıdığımız Sarp Keskiner'in el attığı Kronovox Archives serisi anlaşılan unuttuğumuz bir çok eski projeyi yeniden hatırlamamızı sağlayacak. Şimdi sizi albümü bilgisayarınıza indirmek üzere MH sitesine doğru uğurlayayım. Albüm Vol.1 olarak isimlendirildiğine göre devamını da merakla bekliyoruz.

Yorumlar