Eric Clapton - 461 Ocean Boulevard LP



Eric Clapton - 461 Ocean Boulevard
Universal LP

461 Ocean Boulevard, Kanada asıllı İngiliz müzisyen Eric Clapton'ın ikinci stüdyo albümü. 1974 yılında yayınlanan albümün kapağındaki ev Eric Clapton'ın o dönem yaşadığı Golden Beach kasabasındaki bulvarın resmi!Albüm defalarca farklı formatlarda basıldı ve genişletilmiş edisyonları da mevcut.

Eric Clapton'ın uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelesi devam ederken Derek and the Dominos basçısı Carl Radle'ye bir demo kaset verir. Demo kaset içerisinde Carl Radle haricinde klavyeci Dick Sims ve davulcu Jamie Oldaker bulunmaktadır. Bu kayıt beğenilir ve albüm için çalışmalar başlar. Vokallerde Yvonne Elliman ve gitarist George Terry ekibe dahil olur. Bu dönemin hemen öncesinde George Terry Bob Marley and the Wailers'ın Burnin' albümünde gitar çalmıştır. Albümle alakalı konuşmalar yapılırken ortaya "I Shot the Sheriff" şarkısının cover'ı çıkar ve 45'lik olarak yayınlanır. Bu 45'lik büyük ilgi görür ve Billboard Hot 100 listesinde bir numaraya oturur. Arkasından albüm yayınlanır. İçerik şu şekilde;

Side one
"Motherless Children" (Traditional; arr. by Eric Clapton, Carl Radle) – 4:55
"Give Me Strength" (Clapton) – 2:51
"Willie and the Hand Jive" (Johnny Otis) – 3:31
"Get Ready" (Clapton, Yvonne Elliman) – 3:50
"I Shot the Sheriff" (Bob Marley) – 4:30
Side two
"I Can't Hold Out" (Elmore James) – 4:10
"Please Be With Me" (Charles Scott Boyer) – 3:25
"Let It Grow" (Clapton) – 4:57
"Steady Rollin' Man" (Robert Johnson) – 3:14
"Mainline Florida" (George Terry) – 4:05


Albüm ile alakalı farklı eleştiriler var. Bazı eleştirmenler albümün oldukça sıradan olduğunu ve öne çıkan tek şarkının "I Shot the Sheriff" olduğunu söyler. Bazıları "Let It Grow", şarkısının Led Zeppelin'in "Stairway to Heaven" şarkısının oldukça etkisinde kaldığını söyler. Bir diğer eleştiri Clapton'ın gitar konusunda bu albümde son derece başarısız olduğunu eklerler. Sanırım tüm bu eleştiriler zaman içerisinde biraz yumuşamış ve albüm dinleyicilerden olumlu eleştiriler almıştır.

461 Ocean Boulevard güzel bir albüm. Universal Müzik tarafından ülkemize getirilen yeniden baskısı hem başarılı hemde makul bir fiyat etiketine sahip. Fazla keskin çizgileri olmayan blues müzik sevenler ve tabii ki Eric Clapton hayranları gönül rahatlığı ile arşivlerine ekleyebilirler.

Yorumlar