Charlie Haden Vefat Etti



Charles Edward "Charlie" Haden 11 Temmuz 2014 günü vefat etti. 1937 yılında Iowa/ Amerika'da doğan Haden, müzik ile alakalı bir ailenin içerisinde büyüdü. Ailesi Haden Family Band adı altında country ve Amerikan folk müziği çalıyordu. Erken yaşlarda müziğe adım attı ve ilk deneyimlerini vokalist olarak yaşadı. Ancak ilerleyen yıllarda yaşadığı sıkıntı sonucu sesini kontrol edememeye başladı ve vokal yapamaz hale geldi. Bunun üzerine kardeşinin basını çalmaya merak saldı. Özellikle radyoda dinlediği klasik müzik eserleri sayesinde Bach ile tanıştı ve klasik müziğe ilgi duymaya başladı.

Haden 1957 yılında piyanist Hampton Hawes'ın peşinden Los Angeles kentine taşındı. Bu dönemlerde müzik eğitimi almak üzere çalışmalarına bşladı. Ancak bu yıllarda ilk önce Paul Bley ile tanıştı ve birlikte çalmaya başladılar. Arkasından Art Pepper ile çaldılar ve Los Angeles kentine gelme sebebi olan Hampton Hawes ile çalıştı.

Bu dönemin hemen ardından Ornette Coleman ile tanışıp birlikte çalmaya başladılar. Çok önemli bir albüm olan "The Shape of Jazz to Come"da birlikteydiler. Haden'in folk etkileri taşıyan bası Ornette Coleman'ın Texas blues'u etkileri taşıyan müziği ile birleşince ortaya bambaşka bir albüm çıkmıştı. Coleman Quartet ile çalışmaya devam ederken New York'a taşındı. Bu dönemlerde free/ avant-garde jazz sahnesinini tam ortasına düşmüştü. Bu dönemlerde Ornette Coleman'dan çok etkilendi. Kendi sözlerine göre, sahne performanslarında Coleman bilindik şarkıların bile nota ezgilerini takip etmeyip istediği arzu ettiği gibi çalardı ve bende onu takip ederdim. Bu dönemlerde Haden aynı zamanda uyuşturucuya bulaşır!

Kendine gelmesi 190'ların ortasını bulurç Bu dönemlerde Archie Shepp ile özellikle Avrupa'da çalışır. 1960'larda Henry “Red” Allen, Pee Wee Russell, Attila Zoller, Bobby Timmons, Tony Scott, Thad Jones—Mel Lewis Orchestra ile çalışır. 1970'lere gelirken hala Ornette Coleman ile çalışmalarına devam etmektedir.

Arkasından Keith Jarrett triosuna katılır ve American Quartet adı altında Paul Motian ve Dewey Redman ile çalışır. 1970'lere gelindiğinde Don Cherry, Dewey Redman ve Ed Blackwell gibi isimler ile çalışmaya devam ederken Liberation Music Orchestra'da Carla Bley ile çalışmaya başlar. Bu topluluk müziğin içerisinde politik ve siyasi olaylara da sessiz kalmaz ve 70'lerde ortalığı kasıp kavurur. Haden bu dönemlerde siyasi söylemlerden geri durmaz ve Avrupa'da olduğu kadar Amerika'da da başını derde sokar. Özellikle devrimler ile alakalı özellikle de Latin Amerika devrimleri ile alakalı söylemlerinden dolayı başı FBI ile bile derde girer! Liberation Music Orchestra'da da durum farklı değildir ve özellikle Vietnam savaşı sırasında başları bol bol derde girer. Tüm bu karmaşanın ortasında Haden kendi sözleri ile kendisini çok güzel anlatıyor. Ona göre caz müzik, bir başkaldırı müziği. Müzik ile tüm bu sıkıntılara karşı durulabileceğini hatta isyan edilebileceğini anlatıyor.

Kariyerine yüzlerce başarılı albüm sığdırmış Charlie Haden'in toprağı bol olsun!

Yorumlar