Pentagram - MMXII Plak



Pentagram - MMXII
Sony Müzik
888430443310 LP

Sony Müzik Türk,ye Pentagram topluluğunun 2012 yılı albümünün plak baskısını daha önce duyurmuştu ve Haziran başı itibarı ile plak raflardaki yerini aldı. Albüm topluluğun son stüdyo albümü. Albüm ile alakalı ayrıntılı bir şeyler yazmadan önce biraz hikaye anlatacağım. 1990 yılında topluluğun ilk albümü "Pentagram"ı kaset olarak çıktığı andan aldığımı hatırlıyorum hatta hala kaset duruyor. O dönemlerde demo'Lar vesaireler derken işlk kez bir albümü müzik marketten almak hepimizi çok mutlu etmiş ve büyük olay olmuştu. Albüm döneminin Türk toplulukları açısından en iyisi değildi belki ama kesinlikle başarılıydı. Arkasından yayınlanan 1992 yılında yayınlanan "Trail Blazer" ile Pentagram müzikal gelişimine devam etti. Ancak asıl bomba 1997 yılında yayınlanan Anatolia oldu. İsminden anlaşılacağı üzere Anadolu motiflerini ilk kez kalın çizgilerle altını çizerek kullandıkları albüm ile Pentagram'dan beklentiler artmaya başladı. 2001 yılında yayınlanan "Unspoken" ve 2002 yılında yayınlanan "Bir" albümleri bende dahil dinleyiciler arasında bol bol tartışma yarattı ve albüm anlamında farklı dinleyici kitlelerinin ilgisini çekti.

Bu dönemden tam 10 yıl sonra "MMXII" albümü ile dönüş yapan topluluk dinleyiciler arasında yine bol bol tartışma yarattı. Açıkçası benim albümde bir miktar yumuşama olacağı ile daha öze dönüş albümü olacağı konusunda düşüncelerim vardı. Son yıllardaki büyük toplulukların yeniden yayınladıkları albümlerde çok ciddi sertleşme trendi olsa da, benim Pentagram'dan beklentim aksi yöndeydi. Albümden beklentilerimi aldım mı tam emin değilim. Ben hala çok sert müzik dinlemeyi seviyorum ancak her albüme kendi içerisinde bakmak lazım. Bana sorarsanız farklı beğenilere ve günümüzde daha dominant hale gelen tarzlara göz kırpan bir albüm olmuş. Şarkı listesi şu şekilde;

1- Sand
2- Now And Nevermore
3- Geçmişin Yükü
4- Beyond Insanity
5- Wasteland
6- It’s Dawn Again
7- Disturbing The Peace
8- Àpokalips


Albümdeki isimler Gökalp Ergen - Vokal. Hakan Utangaç - Gitar. Metin Türkcan - Gitar. Tarkan Gözübüyük - Bas. Cenk Ünnü - Bateri. Malum en büyük tartışma vokaldeki değişiklik üzerinden yürüyor. Aslına bakarsanız albümdeki şarkıların tarzı açısından vokal daha Anadolu tarzı olsa konsept açısından daha iyi olabilirdi gibi geliyor bana. Kötü mü hayır asla değil.

Albümün CD baskısı bana sorarsanız çok başarılı değildi, özellikle davul ve gitar kaydı bence sıkıntılıydı. Plak baskısı benim tespitime göre tam anlamı ile tıpatıp baskı değil. Bazı düzenlemeler ve re-master çalışmaları yapılmış gibi duruyor. Bence CD yerine plak kesinlikle tercih edilebilir. Plak baskısı ile alakalı en sevindirici şeylerden bir tanesi çıkış fiyatının makul olması. Son zamanlarda çeşitli firmalar çok kötü baskıları bana sorarsanız fahiş fiyatlardan satarken Sony Müzik'in 35TL'nin altında tuttuğu fiyat albümü arşive katmak için önemli bir sebep.

Tolga

Albüm 7/10
Plak Baskısı: 8/10 CD Baskısı: 6/10

Yorumlar