Gerry Mulligan Chet Baker - Carnegie Hall Concert LP



Gerry Mulligan & Chet Baker: Carnegie Hall Concert
CTI 6054/5
Speakers Corner

Müthiş bir konser plağından bahsedeceğim sizlere bu yazımda. Gerry Mulligan konser plaklarını Stereo Mecmuası'nda daha önce yazmıştım. Hem The Concert Jazz Band hemde Gerry Mulligan and the Concert Jazz Band at the Village Vanguard plakları tam anlamı ile enfes kayıtlardı. Özellikle Village Vanguard konserinin kaydını edinmediyseniz büyük hata yapıyorsunuz hele ki Gerry Mulligan ismi sizin için bir şeyler ifade ediyorsa.

Yıl 1974 New York'ta bir Kasım akşamı. Gerry Mulligan ve Chet Baker bir arada. Zaman sanki 20 yıl geriye gitmiş ve öyle bir konser performansı ortaya çıkmış ki inanılmaz!

Tam adıyla Gerald Joseph “Gerry” Mulligan 1927′de doğan Amerikalı saksafoncu ve bestecidir. Saksafonun yanında klarnete de son derece hakim olan müzisyen ayrıca piyano da çalabilmekteymiş. 1996 yılında kaybettiğimiz müzisyen başta Miles davis olmak üzere Claude Thornhill, Stan Kenton gibi çok sayıda müzisyen ile çalışmış. Mulligan tam anlamıyla Cool Jazz döneminin parlayan isimlerinden bir tanesiydi. Özellikle piyano bulunmayan dörtlüsü ile yaptığı çalışmalar ilgi çekicidir. Buraya dikkat "bazı caz tarihçilerine göre 1950′lerde Chet Baker’ın grubu ile birlikte en iyi iki Cool jazz topluluğundan bir tanesiydi."

Tam ismiyle Chesney Henry “Chet” Baker, Jr. veya bizim tanıdığımız ismiyle Chet Baker 1929 doğumlu Amerikalı caz trompetçisi. Zaman zaman onu flugelhorn çalarken ve hatta şarkı söylerken de dinleyebilirsiniz. Chet Baker 1950′lerde özellikle vokal yaptığı albğmlerde yere göğe konulamayan bir isim. En güzel yorum caz tarihçisi David Gelly tarafından yapılmış olabilir kendisi hakkında, “Onun erken dönem kariyeri James Dean, Sinatra ve Bix’in bir karışımı olarak tarif edilebilir. 1970′ler ve 80′ler boyunca bol bol macerası ve hapishane muhabbetleri vardır. Her haliyle müzik açısından ilginç bir figürdür.

Oklahoma doğan Chet Baker aslında müzik içerisinde büyümüştü. Babası Chesney Baker, Sr. profesyonel bir gitarist annesi Vera ise bir parfüm fabrikasında işçi olarak çalışmasına rağmen kabiliyetli bir piyanist idi. Baker erken yaşlarda kilise korosunda müzik kariyerine başladı. babası onu bakır üflemeliler ile tanıştırdı ilk önce trombon arkasından ise trompet çalmaya başladı. İşte Baker'ın müzik kariyerinin en inişli çıkışlı yılları!

1. Line For Lyons
2. Song For An Unfinished Woman
3. My Funny Valentine
4. Song For Strayhorn
5. It's Sandy At the Beach
6. Bernie's Tune
7. K-4 Pacific
8. There Will Never Be Another You


İki çok önemli isim ve Amerika'nın batı yakasındaki en önemli konser mekanı Carnegie Hall. Konser dolayısıyla salon tıklım tıklım. İğne atsanız düşecek yer yok. İkili belki on senelerdir beraber çalmamış. Dedikodu bol, birbirilerine rakip olmalarından tutun, Baker'ın absürd düzensizlikteki hayatına kadar!

Konser öncesi bayağı dedikodu oluyor. Eski kurt müzisyenlerin, yeni müzisyenlerle uyumundan, performanslarına kadar her şey merak ediliyor. Sonunda beklnen oluyo ve konserde "Bernie’s Tune", "My Funny Valentine" ve "Line For Lyons" gibi klasiklerin yanında "Song For Strayhorn" ve "Song For An Unfinished Woman" gibi yeni şarkılar arkası arkasına çalınıyor ve sonunda ortalık birbirine giriyor. Konser ayakta alkışlanıp, günlerce gazetlerde yazılan çizilen bir olay haline geliyor. Albümdeki müzisyenler Ed Byrne, trombon. Bob James, piyano. John Scofield, gitar. Dave Samuels, vibrafon ve vurmalılar. Ron Carter, bas ve Harvey Mason, davul.

Albüm sıcağı sıcağına A.K. Müzik tarafından ülkemize getirildi. Çift plaklık albümde başarılı Speakers Corner remaster çalışmasını bir kenara koyarsak cool jazz'ın iki dev ismini müthiş bir konser kaydında bir arada dinlemek meraklılar açısından müthiş bir keyif olacaktır. İki plak olması sebebi ile birazcık pahalı gelebilir albüm ama arşivinizde en çok dinleyeceğiniz konser kaydı olmaya aday ben size şimdiden söyleyeyim!

Yorumlar