Gerry Mulligan and the Concert Jazz Band at the Village Vanguard LP



Gerry Mulligan and the Concert Jazz Band at the Village Vanguard
Verve V6 8396 Speakers Corner 180Gr LP


Tam adıyla Gerald Joseph "Gerry" Mulligan 1927'de doğan Amerikalı saksafoncu ve bestecidir. Saksafonun yanında klarnete de son derece hakim olan müzisyen ayrıca piyano da çalabilmekteymiş. 1996 yılında kaybettiğimiz müzisyen başta Miles davis olmak üzere Claude Thornhill, Stan Kenton gibi çok sayıda müzisyen ile çalışmış. Mulligan tam anlamıyla Cool Jazz döneminin parlayan isimlerinden bir tanesiydi. Özellikle piyano bulunmayan dörtlüsü ile yaptığı çalışmalar ilgi çekicidir. Bazı caz tarihçilerine göre 1950'lerde Chet Baker'ın grubu ile birlikte en iyi iki Cool jazz topluluğundan bir tanesiydi.

Gelelim albümümüze. Bu albüm Gerry Mulligan'ın kısa ömürlü big band'i ile yaptığı ilk canlı kayıt. Albüm 1960 Aralığındaki New York kentinde Village Vanguard'ta kaydedilmiş. Bu noktada bir parantez açalım. Mulligan'ın 1960 baharında kurduğu Concert Jazz Band" oldukça önemli. Büyük orkestra müziğini çalabilen ancak akıllı aranjmanlar sayesinde daha az kişi ile çalınabilen şarkılar ile ve yüksek ritmli yapısı döneminde çok büyük sükse yapmış. Dönem dönem Mulligan orkestrasını yeniden topladıysa da, 1960 yılında kurulan ilk orkestranın performansını hiçbiri tutmamış. Bu kayıtta şu müzisyenleri dinleyebile-ceksiniz. Trompetlerde, Don Ferrara, Clark Terry, Nick Travis, valfli tormbon Bob Brookmeyer, trombonlar Willie Dennis, Alan Raph, alto saksafonlar, Gene Quill ve Bob Donovan, tenor saksafon Jim Reider, bas klarnet ve saksafon Gene Allen basta Bill Crow ve davulda Mel Lewis.

Albüm, Art Farmer'dan tanıdığımız Blue Port ile başlıyor. Hızlı ritmdeki şarkıda Gerry Mulligan ile Clark Terry arasındaki atışmalara özellikle dikkat. Ayrıca basta Bill Crow'un performansı harika. Aranjmanlarda cazın en önemli formüllerinden bir tanesi dikkat çekiyor. İyi ritm hattı üzerine iki solocular şarkıları resmen uçuruyor. Klasik Body And Soul, Bob Brookmeyer aranjmanı ile seslendirilmiş. Aynı zaman ilgi çekici bir Brookmeyer trombon solosunu da gözden kaçırmamak lazım. Black Nightgown'da (balad) ise Terry, Brookmeyer ve Mulligan atışmaları çok keyifli. Bu düşük tempolu şarkılarda keyifli sololar dikkat çekiyor. Albümdeki asıl bomba kapanış parçası Let My People Be. Mulligan'ın piyano çaldığı şarkıyı Clark Terry bambaşka boyuta taşıyor. Albümün kayıt kalitesi mükemmel. Konser olduğunu anlamak mümkün değil. Hazır albüm ülkemizde bulunuyor iken büyük orkestra cazı seven okuyucularımız aman kaçırmasınlar. Şiddetle tavsiye edilir.

Hakan
M:8/10 K:9/10

Yorumlar