Ahmad Jamal - The Piano Scene of Ahmad Jamal LP



Ahmad Jamal - The Piano Scene of Ahmad Jamal
Epic LN 3631
Speakers Corner LP

Ahmad Jamal (doğuş ismi Fritz Russell Jones) 1930 doğumlu Amerikalı caz piyanisti, eğitimci ve besteci. Bir çok müzik eleştirmenine göre 1945 sonrası caz müziğin gelişiminde en önemli isimlerden bir tanesi ve hemen her dönem küçük caz formasyonlarının en başarılı liderlerinden bir tanesi. Tüm bunlara katılmamak elde değil!

Jamal Pennsylvania'da doğdu. Üç yaşında piyano çalmaya başladı. 7 yaşında ise piyano eğitimine başladı. Bu dönemlerde kabiliyeti ile hemen dikkat çekti ve daha erken yaşlarda çeşitli gazete ve dergilerde kendisine yer buldu. Art Tatum gibi bazı müzisyenlerde O'nun kabiliyetini erken yaşlarda takdir ettiler.

Jamal müzik eğitimini tamamlayınca George Hudson Orkestrası ile çalmaya başladı. 1950'lerde Chicago'ya taşındı Von Freeman ve Claude McLin gibi isimlerle çeşitli kulüplerde çalmaya başladılar. İsmini de değiştirmesi bu yıllara rastlar. Dinini değiştirip İslam'ı kabul etmiş ve arkasından Ahmad Jamal ismini almıştı. 50'li yılların ortalarına geldiğinde meşhur Blue Note kulubünde bile sahne almıştı. Bir New York City performansı sırasında John Hammond onu dinledi. Hammond bu dönemlerde çok önemli bir plak yapımcısı Benny Goodman, Billie Holiday, ve hatta Count Basie gibi isimleri üne kavuşturan kişi olarak tanınıyordu. John Hammond, Ahmad Jamal'i doğru bir çizgiye soktu ve ona bir üçlü kurmasında yardım etti. "But Not for Me" ilk kayıtları idi ve büyük bir başarı sağladı. Bu kaydın ardından bir çok turne ayarlandı ve Ahmad Jamal geniş kitleler ile buluştu.

The Piano Scene of Ahmad Jamal albümüne gelirsek ilk önce içerik;

A1 Old Devil Moon
A2 Ahmad's Blues
A3 Poinciana
A4 Billy Boy
A5 Will You Still Be Mine
A6 Pavanne
B1 Crazy He Calls Me
B2 The Surrey With The Fringe On Top
B3 Aki And Ukthay
B4 Slaughter On 10th Avenue
B5 A Gal In Calico
B6 It's Easy To Remember


Burada bir parantez açmak gerekiyor. Yukarıda John Hammond'ın Ahmad Jamal'ın müzik kariyerinde önemli bir isim olduğunu söylemiştim. İlişkilerinin başlamasının ardından ilk önce Parrot plak şirketi ile anlaşma sağlamışlar hemen ardından 1955 yılında Epic plak şirketi ile anlaşma sağlamışlar. Özellikle Epic'ten yayınlanan albümler uzun zaman yeniden basılmadığı için "The Piano Scene of Ahmad Jamal" albümü çok nadir olmuş ve az yazı yazılmış hakkında. Speakers Corner arşivlerden albümü çıkartıp bir de üzerine harika bir re-master çalışması yapmış.

Ahmad Jamal'in erken önem piyano, bas ve gitar üçlüsü. Ray Crawford gitar, Eddie Calhoun bas ve Walter Perkins davul. Arasında efsanevi "Poinciana"nın olduğu harika bir seçki ve müthiş bir yeniden basım. Albüm sıcağı sıcağına A.K. Müzik tarafından ülkemize getirildi. Meraklılar kaçırmasınlar...

Yorumlar