Charles Mingus - Tijuana Moods LP



Tijuana Moods, büyük caz müzisyeni Charles Mingus'un bir sürü şansızlıklar yaşadığı garip bir albüm. Aslında 1957 yılında kaydedilen albüm, ancak 1962 yılında yayınlanabiliyor. Charles Mingus öyle ilginç bir müzisyen ki, el atmadığı alan kalmadığı gibi hikayeleri ile de çok meşhurdur. Hatta dev bir adam olması, güçlü kuvvetli olması olması ile beraber sinirli ruh hali ile dönem dönem seyircilerden müzisyenlere kadar herkesin korkulu rüyası olmuş, vukuatları bazen abartılarak dilden dile bugünlere kadar gelmiştir. Müzik yaşantısının ilk dönemlerinde klasik caz topluluklarında çalmış, hard bop dönemine dahil olmuş, üçüncü büyük akım içerisinde bulunmuş, free jazz akımının tam içerisine düşmüş. Klasik müzik dünyasına el atmış, soul müzikten etnik öğelere kadar hemen her alanda eserler vermiştir. Kendisine sorarsanız Duke Ellington ve kilise müziğini en önemli ilham kaynağı alırmış!

Albüm 1962 yılında yayınladıktan sonra 1996 yılında elden geçirilmiş bir edisyonu yayınlanmış ve o dönem arşivlerde bulunan 4 farklı yorumlanan şarkı (re-take) CD formatında meraklılara sunulmuştu. 2000 yılında ve 2010 yıllarında albümün daha da genişletilmiş versiyonları yayınlandı...

Albümle ilgili bir diğer not normalde Charles Mingus isminden türetilen her türlü kombinasyondan nefret ederdi. Özellikle Charlie isminden özellikle nefret ediyor olmasına rağmen albüm kapağında Charlie Mingus yazar. Kendisine sorarsanız Charlie bir adam ismi değil at ismidir!

Side A
1. Dizzy Moods
2. Ysabel's Table Dance
Side B
1. Tijuana Gift Shop
2. Los Mariachis (The Street Musicians)
3. Flamingo

Albümde Charles Mingus haricinde oldukça kalabalık bir müzisyen topluluğu var. Clarence Shaw, trompet. Jimmy Knepper, trombon. Shafi Hadi, alto ve tenor saksafon. Bill Triglia, piyano. Dannie Richmond, davul. Ysabel Morel, kastanyet ve vokal. Frankie Dunlop, perküsyon. Lonnie Elder, vokaller.

Tijuana Moods neresinden bakarsanız bakın çok ilginç bir albüm. Müzisyenin "Pithecanthropus Erectus" dönemini sevenler, "Mingus Ah Um" dönemini sevenler ve "The Black Saint and the Sinner Lady" dönemini sevenler -ki bu dçnemler birbirinden çok farklıdır- bu albümü nereye koyarlar bilemiyorum. Bol bol Meksika ve Güney Amerika etkisi, harika sololar ve şarkılar ile albüm neredeyse çok bilinmedik bir baş yapıt tadında. Ülkemizde farklı baskıları mevcut. Ekonomik bir seçenek isteyenler Intermusic edisyonu plakları -ki hiç fena değiller- daha iyisini isteyenler ise 180gr Speakers Corner baskısına el atabilirler. Speakers Corner baskısı yakın zamanda ülkemizde olur. Meraklılara önden duyurmuş olalım...

Yorumlar