Lucian Ban / Mat Maneri - Transylvanian Concert albümünün sample'ı elime geçtiğinde hiçbir şey ifade etmedi. Arada sırada çeşitli yerli/yabancı plak firmalarından sample'lar elime ulaşıyor. Vakit oldukça hepsi ile alakalı bir şeyler karalıyorum. Bu sample'ların en önemli güzelliği hiç aklınıza gelmeyecek albümleri tanımak. Örneğin Transylvanian Concert albümünü satın almak aklıma gelmez idi doğruyu söylemek gerekirse. Ancak ilk dinleyişimde çok hoşuma gitti. Sizlerle de paylaşayım dedim.
Lucian Ban, 1969 doğumlu Romen kökenli bir piyanist. Vampirleri ile ünlü Transylvania'da doğan Lucian Ban, düğün ve çeşitli organizasyonlarda müzik yaparak kariyerine başlıyor. Erken yaşlarda klasik piyano eğitimi alan Lucian Ban arkasından kendi caz topluluğunu kurup memleketi Romanya'da albümler yayınlıyor. 1990'ların sonunda New York'a taşınığ müzik eğitimine devam ediyor. Bu sırada başarılı albümler yayınlıyor. Alex Harding, Reggie Nicholson, Art Baron, Sam Newsome, Barry Altschul, Jorge Sylvester, Brad Jones, Bruce Williams, Damion Reid, Chris Dahlgren, Pheeroan AkLaff, J.D. Allen, Bruce Cox, Hill Greene, Carlo DeRosa, Curtis Fowlkes, Mark Helias, Gene Jackson, Ron Horton, Nasheet Waits, Bob Stewart, Gerald Cleaver, Derrek Phillips gibi isimlerle çalışmalar yapıyor.
Mat Maneri 1969 yılı doğumlu Amerikalı caz kemancısı. Farklı yaylı çalıgılara da hakim olan Maneri, yine erken yaşlarda müzik eğitimi alan bir isim. Kariyeri boyunca Cecil Taylor, Matthew Shipp, Joe Morris, Joe Maneri, Gerald Cleaver, Tim Berne, Borah Bergman, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, John Lockwood gibi isimlerle çalışma fırsatı bulmuş. ilk kayıtlarını 90'ların sonunda yayınlayan Maneri günümüzde farklı topluluklarla çalışıyor. Albümdeki şarkı listesi şu şekilde;
Not That Kind Of Blues
Harlem Bliss
Monastery
Retina
Nobody Knows The Troubles I’ve Seen
Darn
Two Hymns (In memoriam Maria Voda)
2013 yılında yayınlanan albümü müzik setime koyduğumda ikilinin performansına bayıldım. Her iki müzisyende emprovizasyon geleneğini bildiklerini belli ettikleri gibi oda müziğine de hakim oldukları anlaşılıyor. Albümde çok acvayip performanslar duymak olası. Zaman zaman cazdan, folk öğelerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Albümde kendi bestelerinin yanında Joe Maneri dörtlüsünden ‘Nobody Knows the Trouble I’ve Seen’ gibi şarkılar var. “Transylvanian Concert” Romen piyanistin ilk ECM kaydı. Maeri'yi ise farklı albümlerde görmek mümkün. Yazılan çizilene göre albümü oluşturan parçalar Lucian Ban doğduğu yerde spontane olarak hazırlanmış. Bunun yanında kayıt yapılırken yağan yağmur ile oldukça melankolik bir performans ortaya çıkmış. Hikayeyi bir kenara bırakırsak favori kombinasyonlarımdan birisi olan piyano-keman ikilisini seviyorsanız bu albümü de sevme olasılığınız yüksek. Ben bayıldım. Buradan albümden sample'ları dinlediğinizde hoşunuza gideceğine eminim... Özellikle "Monastery" şarkısına dikkat!!!!
Yorumlar
Yorum Gönder