Bobo Stenson Trio - Indicum CD


Bobo Stenson (tam ismiyle Bo Gustav Stenson) 1944 yılında doğmuş İsveçli bir caz piyanisti. Uzun yıllardır özellikle kendi triosu ile yaptığı albümlerle tanınan müzisyenin basçı Anders Jormin ve davulcu Jon Fält ile müzikal yaşamının en sonuncu eseri bu yazıda bir bakış atacağımız Indicum albümü.

Stenson, 1963 yılında müzik kariyerine başlıyor. İsveç'te çeşitli kentlerde müzik yapan Stenson daha sonra başkent Stockholm'e taşınıyor. Bu müzik hayatında yeni kapıların açılmasına vesile oluyor. Stockholm'de özellikle Amerikalı müzisyenleri dinleyip ve onlarla çaldıkça müzikal manada gelişmeye başlıyor. Sonny Rollins, Stan Getz ve Gary Burton ile çaldığı bazı performansların kendisini çok etkilediğini biliyoruz ancak asıl etkiyi Don Cherry ile çalıştığı zamanlarda yaşıyor. 1970'ler Stenson için ilginç yıllar. Hem farklı topluluklarda çalışıyor hemde kendi toplulukları ile çalıyor. Özellikle Palle Danielsson birlikteliği ile kurulan Rena Rama topluluğu İskandinavya ve Almanya'da başarılı oluyor. Arkasından Arild Andersen ve Jon Christensen ile bir üçlü kuruyor ancak asıl patlamayı Jan Garbarek ile beraber çaldığı zamanlarda yapıyor. 1980'lerin sonlarına doğru meşhur Charles Lloyd quartet ile çalışıyor ayrıca Tomasz Stanko topluluklarında yer alıyor.

Indicum, 2011 yılında kendi üçlüsü ile kaydettiği bir albüm. Tabii ki geleneksel olarak basçı Anders Jormin ve davulcu Jon Fält ile dinleyeceğiz Stenson'u. Albüm şu şarkılardan oluşuyor.

"Your Story" (Bill Evans) - 2:52
"Indikon" - 6:03
"Indicum" - 3:10
"Ermutigung" (Wolf Biermann) - 5:09
"Indigo" - 4:20
"December" (Jormin) - 4:55
"La Peregrinacion" (Ariel Ramírez) - 8:26
"Event VI" (George Russell) - 3:11
"Ave Maria" (Traditional) - 7:48
"Tit Er Jeg Glad" (Carl Nielsen) - 6:42
"Sol" (Jormin) - 9:11
"Ubi Caritas" (Ola Gjeilo) - 6:41

Albüm genel olarak temponun çok artmadığı ancak her dakika bir şeylerin olduğu minimal yapılı bir albüm. Bu olan biten çok ön planda olmuyor. Şarkıların derinliklerine doğru kulak kabartmak gerekiyor. Zaman zaman yerel melodileri zaman zaman çok bilindik eserleri yorumlayan üçlünün ECM'den yayınlanan bu kaydı son derece başarılı. ECM sound'u denilen firmanın kendisine özgü kayıt teknikleri 2010'dan itibaren biraz daha gelişti biliyorsunuz. Bu, meraklıların önceki kayıtlarla karşılaştırdığında fark edecekleri ama yazmanın veya anlatmanın kolay olmadığı bir gelişim. Kayıtların hacimlenmesi mi demeli yoksa atmosferin genişlemesi mi bilemiyorum ama özellikle piyano kayıtlarında çok etkileyici şeyler duymak mümkün. Albümden bölümler dinlemek isterseniz sizi A.K. Müzik web sitesine doğru alalım. Minimal kuzey cazı sevenler kaçırmasınlar...

Yorumlar