Carla Bley / Andy Sheppard / Steve Swallow – Trios CD


Carla Bley / Andy Sheppard / Steve Swallow – Trios CD
ECM 2287

Carla Bley benim bir dönem çok dinlediğim bir müzisyendi. Hala da severim çok. Özellikle Stereo Mecmuası'nın ilk dönemlerinde ülkemizde doğru düzgün plak bulunamaz iken, ECM plakları gerçekten çok uygun fiyatlara satılıyordu. O dönemlerde Fil Elektronik'ten Hamdi Bey vasıtası ile neredeyse tüm plak kataloğunu sipariş edip yavaş yavaş satın aldım. Geçmişe dönüyorum da, bugünün fiyatları yanında komik kalıyormuş o dönem fiyatlar. Bu arada, eski ECM baskıları denk gelebiliyor. Hiç düşünmeyin sepete koyun, zihin açıcı işler çok o plakların içerisinde.

Sanırım kimse kalkıp Carla Bley'i piyano tekniği açısından muhteşem olarak nitelendiremez. Ancak bana sorarsanız plaklarında iyi fikirler vardır ve kendi kapasitesini bilerek yaptığı besteler bugün bile keyifle dinlenecek yapıdadır. 1960'lardan itibaren free jazz hareketinin içerisinde yer almış ve zaman içerisinde bir çok büyük müzisyen ile çalışmıştır. Bu arada soyadı müthiş bir müzisyen olan aynı zamanda zamanında evli olduğu  Paul Bley'den geliyor notunu da yazıya ekleyeyim... Eleştirmenler Carla Bley'in diskografisinde bazı dönemler olduğuna dikkat çekerler hep. Ama işin güzel tarafı Bley cephesinde dinleyiciyi şaşırtacak bir şeyler bulmak mümkündür.

Carla Bley piyano, Andy Sheppard tenor ve soprano saksofon ve Steve Swallow bas dinleyeceğimiz bu kayıt yeni sayılır. Sıcağı sıcağına CD çalarıma girdi. Albüm aslında önceki dönemlerden Carla Bley kompozisyonlarının yeniden yorumlanmış hali. Bley ile Steve Swallow'un yıllardır tahminen 80'lerden beri birlikte albümlere imza atıyorlar. Musique Mecanique veya The Very Big Carla Bley Band gibi erken dönem albümlerde bu ikiliyi beraber görebiliyoruz. Bu arada ara bir not olarak uzun yıllardır Bley ile Swallow özel hayatlarında da birlikte olduğunu ekleyelim, magazinsel bir bilgi olarak.

Bley müziğin takip edenler Andy Sheppard'ı da tanıyorlardır. Bir çok Bley kaydında denk gelebileceğiniz İngiliz müzisyenin farklı müzisyenlerle olduğu gibi kendi liderliğinde de bayağı kaydı var. ECM kataloğunda bir çok örneğini bulabilirsiniz. Özellikle 90'ların başında kendi topluluklarında çok ilginç isimlere denk gelmek mümkün.

Albüm yazdığım gibi farklı Carla Beley kompozisyonlarının yeniden yorumlanması ile oluşturulmuş. Şarkı listesi şu şekilde;
Utviklingssang
Vashkar
Les Trois Lagons (d’apres Henri Matisse) (- Plate XVII - Plate XVIII - Plate XIX)
Wildlife (- Horns - Paws Without Claws - Sex with Birds)
The Girl Who Cried Champagne (- Parts 1, 2 & 3)

Albümün açılış parçası "Utviklingssang," ilk olarak 80'lerin başında Social Studies albümünde seslendirilmiş. Açılış parçası insanı etkiliyor. Üçlü kenarları şarkının biraz(cık) yuvarlatarak ancak içerisine çok güzel tonlar ekleyerek yorumlamış şarkıyı. Son derece sakin bir halet-i ruhiye ile dinlenecek bir şarkı olmuş. Sololar genel yapıyı bozmayacak şekilde usul usul ilerliyor. Hemen arkasından gelen "Vashkar" gayet iyi meraklısının bildiği bir diğer şarkı. Biraz daha ritmli yapıdaki şarkıyı neredeyse Swallow tek başına sırtlanmış diyebilirim. Altyapıyı oluşturan bas son derece keyifli. Üzerinde piyano ve saksafon bölümleri ile muhteşem bir yorum olmuş. Hoş bu albümde hemen her şarkıda Swallow'un muhteşem performansı var demek doğru olacak. Hemen arkadan gelen ve üç bölümden oluşan Les Trois Lagons şarkısında daha ilk notalarda Swallow'un müthiş pasajlarının üzerine Sheppard'ın dokunuşlarını duyabilirsiniz. Bley ise tadını kaçırmadan bu keyifli performansa eşlik ediyor çoğu zaman. Bu albümde abartı neredeyse hiç yok. Wildlife ve The Girl Who Cried Champagne şarkıları ile devam eden albümde özellikle son şarkı müthiş bir yorum olmuş.

Albüm, Stereo Mecmuası'nın caz dinleyen okuyucularına hitap ediyor. Hatta daha ana akımları takip eden dostlarımız bu albüme bayılacaklardır. 80 ve 90'lara ait Bley albümlerini dinlemiş ve onları hatırlayanlar için büyük bir sürpriz olabilir “Trios” albümü; özellikle sakinliğiyle...  Bley diskografisinden farklı örnekleri dinlemiş ve sevmiş okuyucular için ise bestelerin bu farklı yorumları çok keyifli olacaktır. Akşam evde keyifle dinlenecek harika bir albüm. Kayıt ECM standartlarında yani alıştığımız kalitede. Albüm ülkemize A.K. Müzik tarafından ithal edilmiş. Buradaki linkten albümden bölümler dinlemek mümkün... Çok güzel albüm, tavsiye ederim...

Yorumlar