Bix Beiderbecke and His Gang - At the Jazz Band Ball


Sizlere geçenlerde bahsettiğim National Jukebox sitesinde erken dönem caz kayıtlarını kurcalarken 1917 yılında Original Dixieland Jazz Band tarafından kaydedilmiş "At the Jazz Band Ball" plağına denk geldim. Melodi zaten bilindik ama erken dönem kaydı bayağı hoşuma gitti. Bu şarkıyı ilerleyen yıllarda binbir isimden dinlemek mümkün, hatta bir caz klasiği denilebilir. Original Dixieland Jazz Band, Larry Shields, Tony Sbarbaro, Henry Ragas, Nick LaRocca ve Eddie Edwards gibi meraklıların erken dönem kayıtlarında isimlerini duyabileceği isimlerden oluşuyor.

İşleri kurcaladıkça aynı şarkının farklı kayıtlarına denk geldim. Aynı şarkı 1927 yılında Bix Beiderbecke and His Gang tarafından da kaydedilmiş. Bix Beiderbecke deyince ilk dönem caz müziğinin Louis Armstrong ve Muggsy Spanier ile birlikte en önemli isimlerinden bir tanesi. Dixieland cazı pek makbul bir müzik değil bir çoğumuz açısından. Genelde sürpriz yok, yenilik yok ama zaman zaman iyi performanslara da denk gelmiyor değiliz. Örneğin meraklılar Beiderbecke'nin 1927 tarihli "Singin' the Blues" ve "I'm Coming, Virginia" kayıtlarına bakarlar ise ilerleyen yıllarda özellikle cool cazın nereden etkilendiği konusunda ipuçlarına denk gelebilirler.

Bix Beiderbecke ile Louis Armstrong müzik tarihinin ilk soloistleri denilir. Dolayısıyla her iki müzisyende bol bol kıyaslanır. Bix Beiderbecke orkestralarından bazı dönemler çok iyi kayıtlar çıkmıştır ancak yaratıcı fikirleri pek az görürüz. Tarih boyunca Dixieland cazında bu genellemeyi yaparsak pek yanılmamış oluruz. Ancak bunu ezbere yazıp çizmek yerine benzer dönemli kayıtları dinleyip kendi fikrimizi oluşturmak daha iyi bir fikir.

Bu kaydı bu yüzden seçtim. Singin' The Blues ve I'm Coming, Virginia şarkılarını içermesinin yanında oldukça iyi bir müzisyen topluluğu hemen dikkat çekiyor. Kayıt pek başarılı değil aynı durumu albümün geneli içinde söylemek gerekli. Ancak dönemin müziğini dinlemek için seçeneğiniz çok fazla değil ve bir şekilde edinmenizde fayda var. Tam anlamı ile tozlu raflardan bir kayıt. CD'si bazı sitelerde saçma sapan fiyatlara satılıyor ama alternatif şekilde elde edilebilir... Caz tarihine meraklı okuyucularımız bir kurcalasınlar...

Yorumlar