Heliocentric Counterblast ‎– A Tribute To Sun Ra



Heliocentric Counterblast ‎– A Tribute To Sun Ra
Enja Records ‎– enja 9713 2

Sun Ra deyince Stereo Mecmuası'nın okuyucu kitlesinin bir kısmının heyecanlanacağını tahmin ediyorum. Şahsım adına müzik tarihinin en renkli kişiliklerinden bir tanesi olan Sun Ra, her ne kadar dışarıdan bakıldığında ilginç yorumlar yapılabilecek bir karakter olsa da müziğinin içerisine girdikçe nasıl bir derya ile karşılaştığınızı çok rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. İlk dünya harbinin başladığı 1914 yılında doğan Sun Ra, biyografilerde yazılıp çizildiğine göre 20 yaşlarının öncesinde bir aydınlanma yaşıyor. Kendisinin "Trip to Saturn" olarak olarak nitelendirdiği dönem absürd olaylar zinciriyle karmaşıklaşmaya başlıyor ve karmaşıklık ölene kadar devam ediyor. Dışarıdan bakıldığında delilik diye nitelendirilebilecek tüm bu olaylar zinciri hakkındaki benim şahsi düşüncem Sun Ra öyle diyorsa doğrudur şeklinde :) Böylesine büyük bir müzisyen için aksini düşünmek mümkün değil, zaten terbiyesizlik olur.

Heliocentric Counterblast, Sun Ra şarkılarına bir saygı duruşu yapmak için kurulmuş bir topluluk. Müzisyenlere tek tek bakınca bu iş size mi kaldı diyebileceğimiz bir durum var, açık açık konuşayım. Topluluktaki müzisyenlerin teker teker yaptıkları albümlere bakıldığında ortaya pek iç açıcı bir durum çıkmıyor doğrusu. İlk önce müzisyenleri bir tanıyalım. Alto Saksofon Kathrin Lemke. Bariton Saksofon Andreas Dormann. Bas David Hagen. Drums Philipp Bernhardt. Piano, Keyboards [Space Keys] Uri Gincel. Tenor Saksofon, Flüt Dirk Steglich. Trombon Gerhard Gschlössl. Trompet Nikolaus Neuser.

Müzisyenlerin durumuna ek olarak albümün yayınlandığı plak şirketinin Enja olması da bende bazı soru işaretlerine sebep olmadı değil. Neyse diyerek albümü dinlemeye başladım. Şarkı listesi şu şekilde;
1 Ancient Aiethopia
2 A Call For Demons
3 Watusa
4 Do To Voodoo
5 Hypertorus
6 Images
7 Future
8 Galactic Voyage
9 S'Wonderful

Albümü dinlemeye başladığımda ilk şarkı olan Ancient Aiethopia tam anlamı ile bir marş olduğundan galiba biraz yanılmışım dedim kendi kendime. Tamam özellikle Sun Ra performanslarında ortalıkta havalarda uçuşan nota hengamesi cover versiyonunda yok hatta zaman zaman daha main stream etkiler de fark ediliyorsa da, hakkını vereyim "Ancient Aiethopia" başarılı bir yorum olmuş. Özellikle şarkının sonuna gelirken keyifli bir zaman geçirdiğimi itiraf edeyim. İkinci şarkı "A Call For Demons" bir çok Sun Ra şarkısı gibi zaman içerisinde defalarca değişime uğramış bir şarkıdır. Dave Young, Art Hoyle, Julian Priester'lı ilk dönem orkestralarındaki yorumla ilerleyen yıllarda şarkının aldığı form hayretler vericidir. Yorum gayet keyifli olmuş. Biraz daha 1950'lere selam çakan bir yorum denilebilir Heliocentric Counterblast yorumu için. Hemen arkasından gelen "Watusa" için kötü bir yorum dinlemeye tahammülüm olmadığı için albümün kırılma şarkısıdır benim için. Gönlümde Sun Ra'nın eski Roma ve Mısır'ın kadim tapınaklarını ziyaret ettiği dönemde çekilen filmlerinde arka planını süsleyen bu şarkı, sayısız konserde de Sun Ra orkestraları tarafından mükemmel şekilde seslendirilmiştir. Hal böyle olunca şarkı kendi başına bir marş halini almıştır gönüllerde. Heliocentric Counterblast ‎şarkıyı çok güzel yorumlamış ve sınıfı geçiyor.

Heliocentric Counterblast, A Tribute To Sun Ra albümlerinde derli toplu güzel yorumlar, güzel sololar ile iyi bir deneyim sunuyorlar. CD'nin kaydı son derece başarılı. Özellikle alt frekanslar oldukça dikkate değer. Farklı bir Sun Ra deneyimi için bir göz atılabilir. Eh ne diyelim space is the place :)

Yorumlar