Müzik ve Oyunlar: Limbo Soundtrack



Stereo Mecmuası Müzik sayfalarını bu hafta oyun müziklerine ayırmak istedik. Stereo Mecmuası özgür bir platform olduğu için hemen her tarza yer verebildiğimiz gibi bu hafta yaptığımız gibi hiç olmayacak işlere de imza atabiliyoruz ve bu durumdan çok mutluyuz. Bu hafta yer vereceğimiz albümleri aman "oyun müziğiymiş bunlar" deyip bir kalemde silip atmayın. Eminim ki, farklı tatlar alabileceğiniz en az bir albüm bulacaksınız bu haftaki albümlerimiz arasında...

Limbo (genelde LIMBO şeklinde büyük harflerle yazılıyor) bulmacalar çözmeye çalıştığınız bir oyun. Danimarkalı bağımsız oyun yapımcısı Playdead tarafından geliştirilen oyun çok başarılı atmosferi sayesinde meraklıların büyük beğenisini toplamıştı.

Limbo 2 boyutlu ve yana doğru ilerleyen bir oyun. Tıpkı Commodore 64 ve sonraki dönemlerde oynadığımız platform oyunları gibi. İsmini bilmediğimiz bir oğlan çocuğunu yönettiğimiz oyunda tehlikeli mekanlarda ve tuzaklarla dolu bir dünyada kız kardeşimizi arıyoruz. Oyundaki bulmacalar pek kolay sayılmaz ama oldukça iyi düşünüldükleri kesin. Oyunun atmosferi mükemmel Siyah-beyaz tonların kullanıldığı oyunda ışık çok etkili şekilde kullanılmış ve oyun içerisindeki ışık ve grain efektleri sayesinde bir yandan retro bir tasarım elde edilmiş. Oyun geliştiricileri pek öyle basit bir düşünce tarzıyla hareket etmedikleri için, oyunun film noir ve şahsen büyük fanatiği olduğum Alman dışavurumcu sineması ile alakası konusunda yazıalan ciddi makaleler mevcut. Benim de dahil olduğum bir çok meraklı için bu bir oyundan ziyade dijital sanat eseri.

Yazılan çizilenlere göre tasarımcılar açısından 3 ana amaç varmış oyunun gelişimi sırasında. Biricisi farklı bir sanatsal yaklaşıma sahip olması ve daha önce görülmemiş şekilde basit olup minimalistik bir stile sahip olması. ikinci amaç ise oyunun mekaniğinin oyuncunun içerisine girebileceği bir tarzda olması bu sayede oyun mekaniğinin daha iyi anlaşılması. Üçüncü amaç ise oyunun hikayesinin oynayanlar tarafından yorumlanmasını sağlamak.

Oyunun müzikleri Martin Stig Andersen tarafından yapılmış. Danimarka Aarhus Kraliyet Müzik Akademisinden mezun olan Martin Stig Andersen, uzun yıllardır acousmatic music üzerinden çalışıyor. Acousmatic music, elektro akustik müzik içerisinde özel bir tarz. Başlangıç noktası akustik bir tarz olması ancak canlı performansının çalgılar ile değil hoparlörler ile yapılması. Musique concrète ana akımının bir yan dalı olmasının yanında yenilikçi örneklerle günümüzde de oldukça ilginç bir dinleyici kitlesi mevcut. Akımın içerisinde ilerledikçe bilindik müzik enstrümanlarının yanında, vokal hatta tamamen elektronik gürültüler üzerinden hareket eden örnekler ile karşılaşmak mümkün. Herkese hitap edecek bir tarz değil ancak deneysel müzik severler külliyatlara bir göz atabilirler.



Martin Stig Andersen oyunun müziklerini yaparken oyun tasarımcısı Jensen ile birlikte çalışmışlar. Bunun üzerine Andersen oyunun geçtiği mekanlardaki ses efektlerinden hareket ederek kendi müzik tarzının içerinde eriterek oldukça abstrakt bir tarz elde etmiş. Bu abstrakt tarz içerisinde bilinmedik sesler kullanılmasına özellikle özen gösterilmiş. Amaç oyunu oynayanların veya müziği dinleyenlerin her şeyi kendilerinin anlamlandırmasını istiyor müzisyen. İskandinav müzisyenlerden bekleyebileceğimiz tarzda karanlık bir yapı var. Şarkı listesi;

1. Menu 03:10
2. Boys' fort 02:17
3. City 03:38
4. Rotating Room 03:02
5. Sister 03:21
6. Gravity Jump 04:12

Bu albüm deneysel tarzlara meraklı, new classical veya musique concrète gibi akımlara dayanıklı bünyeler için oldukça ilginç bir deneyim olacaktır. Son derece karanlık bir atmosfer sizi bekliyor demek doğru olur. Albümün FLAC dosyaları ilginç bir atmosfere sahip. Odayı çok farklı şekilde saran bir tarzı var.

Ayrıca albümün üst kalitedeki dijital medyası tahmin edilemeyecek kadar iyi ötesinde bir çözünürlüğe sahip. Bunu yazacağımı pek düşünmezdim ama trip hop gibi elektronik tarzları seven okuyucularımızın gözleri kapalı şekilde alabileceği bir albüm. Albümdeki şarkıları Danimarkalı bağımsız oyun yapımcısı Playdead'in bandcamp sayfalarında dinleyebilir ve farklı web siteleri üzerinden satın alabilirsiniz. Çok sık olmamakla beraber indie oyun satan web sitelerinden hem oyunu hemde soundtrack'ini 1 Dolar gibi rakamlara satın alabilirsiniz. Aşağıda oyunla alakalı bir video var. Hem oyun hemde müzikleri hakkında bir fikir verecektir.

Yorumlar