Dead Kennedys - Fresh Fruit for Rotting Vegetables


Ben punk müzik dinliyorum diye ortalarda geziniyor ve Fresh Fruit for Rotting Vegetables albümünü dinlemediyseniz bir zahmet kendinizi bulduğunuz en yüksek binanın tepesinden boşluğa atın. O kadar açık ve seçik durum... Dead Kennedys American punk topluluklarından daha doğrusu hardcore punk topluluklarından bir tanesidir bana sorarsanız en önemlisidir. Topluluk 1978 yılında San Francisco'da kuruldu. O dönemlerde hatta bu dönemlerde bile Amerikan kentleri müzik tarihinde ayrı "scene"ler olarak tasnif edilir. Dead Kennedys'in ortaya çıkmasıyla San Francisco scene'i ortalığı dümdüz etmiştir. Dead Kennedys kurulur kurulmaz hemen dikkat çeker ama 1980'lerin başında kült sıfatına ilk adımı atar. 45'likler ve kasetler elden ele dolaştıkça etkisi artar Amerika sınırları aşıp dünya çapında ses getirirler. Avrupa özellikle de punk müziğin doğduğu topraklar olan İngiltere'yi dağıtırlar.

Dead Kennedys'nin müziği karman çormandır, hızlıdır yoğundur serttir ama garaj rock'ı ve saçma sörf müziğine bile göz kırpar. Eh kent itibarı ile normal... Bunların üzerine Jello Biafra'nın tokat gibi sözleri eklenince müzik bambaşka bir hale gelir. Bu adamlar kendi aralarında kavga edip durmasalar neler olacaktı müzik dünyasında tahmin etmek güç.

Fresh Fruit for Rotting Vegetables bu güzide topluluğun ilk albümüdür. 1980'de yayınlanan albüm İngiltere ve Amerika'da farklı plak firmalarından yayınlandı. Tabii ilerleyen yıllarda bahsettiğim kavga dövüş yüzünden albüm üzerinde daha doğrusu baskılar üzerinde bol bol hengame olur. Bir punk albümüne göre anormal satışlarının etkisi ile kavga tabii ki büyür. Neyse albüme dönelim...

Aslında albümdeki şarkılar uzun zamandır olmasa da ortalıkta geziniyordu. Özellikle tam Biafra'dan beklenen sert sözleri ile başlı başına bir marş haline gelmişti. Bunun üzerine "When Ya Get Drafted" gibi şarkılar eklenince albümün gücü özellikle de muhalif bakış açısı üst noktaya taşınmıştı. Müzikal açıdan Fresh Fruit for Rotting Vegetables hem Dead Kennedys hemde kopyalarının ilerleyen yıllarda yayınlayacakları albümün altyapısını oluşturmuştu. Kirli tonlar, hızlı ritmler,lütfen atılmış yaratıcılıktan uzak sololar, agresif sözler derken albüm başlı başına bir olay haline gelir. Eh kapak bile şenliktir, yanan polis arabaları. Bu aslında bir fotoğraf ve 1979 yılında San Francisco'da çıkan White Night isyanında çekilmiştir. Bu isyana pek girmek istemiyorum merak eden Wikipedia'ya göz atabilirler, çünkü konu karışık...

Albümdeki şarkılar şu şekilde;
1. "Kill the Poor" (written by East Bay Ray, Biafra) 3:07
2. "Forward to Death" (written by 6025) 1:23
3. "When Ya Get Drafted" 1:23
4. "Let's Lynch the Landlord" 2:13
5. "Drug Me" 1:56
6. "Your Emotions" (written by East Bay Ray) 1:20
7. "Chemical Warfare" 2:55

İkinci yüz ise şu şekilde;
1. "California Über Alles" (written by Biafra, John Greenway) 3:03
2. "I Kill Children" 2:04
3. "Stealing People's Mail" 1:34
4. "Funland at the Beach" 1:49
5. "Ill in the Head" (written by 6025, Biafra) 2:46
6. "Holiday in Cambodia" (written by Biafra, Greenway) 4:37
7. "Viva Las Vegas" (written by Doc Pomus, Mort Shuman; originally performed by Elvis Presley) 2:42

Diskografi sitelerinde gözüktüğü kadarı ile albümün ilerleyen versiyonlarında ilk yüze eklenen "Too Drunk to F**k" isimli güzide bir şarkı var. Baskılar topluluğun içerisinde bulunduğu karmaşadan dolayı tam anlamı ile bir karambol. Özellikle plak baskıları konusunda o kadar karmaşa var ki, elinizde bir tane varsa veya bir tane bulursanız fazla ne olduğuna bakmayın dinleyin keyfinize bakın... Günümüzde CD'lerde bile bu karmaşa devam ediyor. Hangi formatta bulunursa alınacak albümlerden bir tanesi.

Hadi ben California Über Alles dinlemeye gidiyorum...

Hakan

Yorumlar